Trumps populisme har forgiftet amerikansk politik

Selv hvis Donald Trump taber præsidentvalget, har han allerede forgiftet den demokratiske debat i USA og banet vejen for ’den næste Trump’. Sammen med Ungarns premierminister Victor Orbán er Trump kongen af populisme, mener den tyske populismeteoretiker Jan-Werner Müller.

Som demokratisk anlagt samfundsborger ville det være dumt at læne sig tilbage i lettelse over, at Donald Trump efter al sandsynlighed ikke bliver USA’s næste præsident. Selv om meningsmålingerne ikke efterlader megen tvivl her tre uger før valget den 8. november, og selv om Hillary Clinton skulle gå hen og vinde stort, så har Donald Trump uanset hvad forgiftet den demokratiske debat.

Med sine racistiske kommentarer om muslimer, mexicanere og indvandrere, sine lidet skjulte opfordringer til vold, og gennem sine hundredvis af løgne og konspirationsteorier har Trump rykket alle grænser for, hvad man kan sige i en demokratisk valgkamp. Og selv om Trump formentlig taber præsidentvalget, har han dermed banet vejen for ’den næste Trump’.

Det mener en af verdens førende populismeteoretikere, Jan-Werner Müller, der i sidste uge besøgte Danmark for at lancere sin nyeste bog, der netop er udkommet på dansk under titlen “Hvad er populisme?”. Se tekstboks. I den dechifrerer den tyskfødte idehistoriker, der er professor ved det amerikanske eliteuniversitet Princeton, hvad der kendetegner populister. Essensen er en påstand om, at populisterne mener at være de eneste moralske repræsentanter for folkets sande vilje: ”Vi alene repræsenterer folket,” gengiver Jan-Werner Müller populisternes kerneargument.

Login