Tunge investorer dropper mindre fonde

Landets mindre kapitalfonde øjner unikke muligheder for at købe små og mellemstore danske virksomheder til fornuftige priser. Fondene presses imidlertid af, at pensionskasserne vil have større fonde, ligesom pengestærke private aktører også jagter gode opkøb.
Morten Johnsen

Der er masser af solide vækstvirksomheder blandt de små og mellemstore virksomheder i dansk erhvervsliv, men alligevel vender hovedparten af de store pensionskasser ryggen til de fonde, der opkøber netop den type virksomheder.

Fra flere sider er der ellers bred enighed om, at det er netop smv’erne herhjemme, der spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe vækst.

Pensionskassernes udfordring er imidlertid, at deres enorme behov for at få placeret kapital gør det vanskeligt for dem at investere i landets mindre fonde, da pensionskasser ofte vælger den sikre løsning, hvor de kan få placeret et trecifret millionbeløb i en af de helt store nordiske fonde uden samtidig at få en alt for stor ejerandel af den pågældende fond.

For landets mindre kapitalfonde giver udviklingen anledning til bekymring, da fondene selv har den klare opfattelse, at der netop i deres segment er rigtig gode muligheder for at købe solide virksomheder, men samtidig slippe for de til tider hysteriske auktionsprocesser, hvor priserne i øjeblikket bliver presset voldsomt op.

Hos Industri Udvikling, der siden 1994 har investeret i små og mellemstore danske virksomheder, understreges dilemmaet med al tydelighed ved at kigge nærmere på fondens investorkreds. Hvor den tidligere bestod af store pensionskasser som PensionDanmark, Industriens Pension og Sampension, er de i dag helt ude af billedet.

Pengestærke familier i stedet

Fonden har så til gengæld løst problemet i tilblivelsen af den seneste fond i slutningen af 2014 ved at søge mod pengestærke danske fabrikanter og industrifamilier.

”Vi oplever, at vi desværre er blevet for små for mange pensionskasser. De har et stort behov for at placere kapital og søger derfor mod større fonde. Heldigvis har vi i stedet haft held med at få en række industrifamilier med i ejerkredsen, som ud over kapital også kommer med stor erfaring og et kæmpe netværk,” siger partner i Industri Udvikling Dan Højgaard Jensen, der blandt andet har fået tidligere Svendborg Brakes-ejer Erik Skjærbæk og en række andre formuende erhvervsfolk med i sin seneste fond.

Hos Industri Udvikling tror man på, at fondens efterhånden store netværk af etablerede erhvervsfolk samtidig er medvirkende til at skabe et solidt dealflow, så man slipper for at deltage i de strukturerede udbudsprocesser.

”Vi bryder os ikke om at deltage i de strukturerede processer. I stedet trækker vi på vores kæmpe netværk, der qua vores mange investeringer efterhånden består af flere hundrede ejerledere. Derfor har vi et solidt dealflow, hvor folk også selv kommer og banker på vores dør,” siger Dan Højgaard Jensen.

Ud over Industri Udvikling er det fonde som Capidea, Blue Equity, BWB og Erhvervsinvest, der primært investerer i selskaber med en omsætning på mellem 50 og 500 millioner kroner.

Disse fonde samt helt små spillere som Jysk Fynsk Kapital og Vækst Invest Nordjylland har således mere eller mindre spillepladen for sig selv i forhold til de utallige små og mellemstore virksomheder herhjemme.

For de helt store pensionskasser er behovet for at investere midler i alternativer netop nu så stort, at man ikke længere har noget ønske om at investere i de mindre fonde. I stedet søger man herhjemme mod Axcel og Polaris samt EQT, FSN og Nordic Capital på nordisk plan, blandt andet fordi man her ser langt bedre muligheder for også at få del i eventuelle co-investeringer, der kan være med til at lette lidt af det investeringspres, som pensionskasserne oplever i øjeblikket.

Bedre plads blandt de mindre

Trods mangel på opbakning fra de hjemlige pensionskasser kan især de mindre fonde glæde sig over, at de ofte kan sikre sig de ønskede virksomheder uden alt for megen konkurrence. Det er således tankevækkende, at de mange mindre fonde trods et stort overlap i fokus sjældent møder hinanden i de enkelte sager. Det står i skærende kontrast til de største fonde, der netop nu kæmper en ophedet kamp, typisk med pris som den afgørende faktor, når et af de få virksomhedssalg på over 1 milliard kroner herhjemme løber af stablen.

For de mindre fonde handler det snarere om at finde den rette vinkel, når man skal til at forhandle med en ejerleder, og her har Industri Udvikling modsat mange andre valgt den strategi, at man som udgangspunkt ikke nødvendigvis behøver at overtage magten i en salgsklar virksomhed.

”Vi tror på, at vi har en stor fordel ved ikke at kræve at blive majoritetsaktionær i de virksomheder, vi investerer i. Der er rigtig mange ejere af solide mindre og mellemstore virksomheder herhjemme, der ikke er klar til at afgive magten i deres firma. De vil fortsætte med at udvikle, og vi tror på, at vi i samspil med dem kan skabe stor værdi,” siger Dan Højgaard Jensen.

De mindre danske fonde er dog ikke de eneste, der har fået øjnene op for, at der blandt underskoven i dansk erhvervsliv fortsat er en del guldæg.

Her byder pengestærke danske familier sig også til, ligesom der også med jævne mellemrum dukker udenlandske aktører som eksempelvis Indutrade op.

”Som mindre fond gør vi en dyd af at være meget tæt på vores investeringer og bruge vores netværk aktivt, når vi skal investere. I øjeblikket er der masser af kapital overalt, og derfor ser vi også en del velhavende familier og investeringsselskaber, der kommer på banen i den nedre del af segmentet,” siger direktør i Jysk Fynsk Kapital Per Kristensen.

Især Indutrade har på det seneste været særdeles aktiv herhjemme og har blandt andet opkøbt Klokkerholm Karosseri af kapitalfonden Capidea samt Nassau Door af den fynske industrivirksomhed Micro Matic.

Enkelte pensionskasser holder fast

Flere af især de større pensionskasser bortforklarer blandt andet den manglende interesse for de mindre fonde med, at man på grund af deltagelsen i Dansk Vækstkapital, som blev oprettet under Vækstfonden for få år siden, indirekte er medinvestor i mindre fonde.

Problemet er blot, at tilsagnet til den statslige forvalter er påtvunget, og derfor ifølge fondene ikke er en blåstempling på samme måde som en direkte investering.

En af de pensionskasser, der går mod strømmen og stadig ser positivt på at investere i mindre fonde, er AP Pension. Direktør Søren Dal Thomsen tror på, at fondene har langt større muligheder for at finde gode selskaber netop her.

”Vi er udmærket klar over, at der generelt i sektoren er en bevægelse væk fra de mindre fonde, da mange foretrækker at investere større beløb. Men vi kan godt lide segmentet og tror på, at mulighederne for at finde gode virksomheder er bedre her. Så vi er sådan set ikke bange for at investere store beløb, selv om fondene er små. Det kræver bare, at vi holder rigtig godt øje med de enkelte investeringer,” siger han.

AP Pension har tidligere været investor i blandt andet Industri Udvikling, og i skrivende stund skal man vurdere, om pensionskassen vil bakke op om Erhvervsinvests kommende fjerde fond.

Især risikoen ved at investere i mindre virksomheder fremhæves ofte som en dealbreaker, da den type firmaer ofte er mere følsomme over for eksempelvis nøglepersoner, der stopper, eller ændringer i kernemarkederne.

Søren Dal Thomsen er dog ikke bekymret for, hvorvidt det at tage store andele i mindre danske fonde giver pensionskassen en slagside.

”Vi har investeringer for mange milliarder inden for alternativer, herunder landbrug, ejendomme og så kapitalfonde. Så vi spreder vores risiko ud over en lang række forskellige aktivklasser, og så længe vi følger investeringerne tæt, har vi en god mavefornemmelse,” siger han.

En af udfordringerne for de danske kapitalfonde, herunder også de mindre, har gennem længere tid været, at afkastene simpelthen ikke har været gode nok.

Det hænger blandt andet sammen med, at mange fonde blev stiftet og opkøbte selskaber umiddelbart før finanskrisen. Samtidig gik mange af dem efter virksomheder med stor dansk eksponering, hvilket i flere tilfælde gav anledning til store tab, da først krisen satte ind.

Hos pensionskassen PBU understreger investeringsdirektør Morten Schou, at man blandt andet har fået et tilfredsstillende afkast på Industri Udvikling, men han peger på, at der for ham også er andet end afkast, der spiller ind.

”Vi oplever, at mindre fonde som eksempelvis Industri Udvikling har en meget overkommelig omkostningsstruktur, og samtidig kan vi herigennem få eksponering mod en sektor, hvor vi gerne vil være til stede. Det foretrækker vi frem for de store fonde, da vi har en helt fast politik om, at vi hellere vil være på det noterede marked, siger han.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu