Tysk EU-diplomati giver Thorning kort tænkepause

Der er lagt op til en dramatisk afslutning på den europapolitiske efterårssæson, når EU’s stats- og regeringschefer i næste uge mødes i Bruxelles. De seneste måneder har Tyskland nøje forberedt et europæisk kompromis med Storbritannien om den kommende europæiske bankunion. Alt tyder nu på, at David Cameron opgiver at nedlægge veto, ikke mindst fordi fremtrædende bankfolk i London City advarer Cameron mod at lytte for meget til sit euro-skeptiske bagland. De britiske bankfolk ønsker af konkurrencemæssige årsager et fornuftigt samarbejde med det nye eurozone-plus-banktilsyn i Frankfurt, som Danmark bliver deltager i. Tyskland har udsat både budgetslagsmålet og beslutningen om bankunionen for at undgå et nyt britisk EU-veto. Den strategi har givet Danmark en kort tænkepause i forhold til EU. Men samtidig er presset på Danmarks euroforbehold større end nogensinde. Margrethe Vestager kalder Danmark for "det 18. euroland". 

Selv om EU-landene har udsat vigtige beslutninger om EU-budgettet og den kommende europæiske bankunion, er der fortsat en klar forventning om, at topmødet i Bruxelles i næste uge kan producere væsentlige politiske fremskridt og styrke troen på, at eurokrisen lakker mod enden.

Det betyder langtfra, at Europa er tilbage på et bæredygtigt vækstspor. Men de finansielle markeder synes nu helt overbeviste om, at Tysklands regering, dets europæiske partnere og de europæiske institutioner i Frankfurt og Bruxelles ikke under nogen omstændigheder vil tillade euroen at bryde sammen.

De 17 eurolande har truffet flere beslutninger, som beroliger de internationale investorer og mindsker den vurderede risiko ved at ligge inde med statsobligationer fra kriseramte eurolande. Det gælder dels beslutningen om at at frigive et nyt stort milliardlån til Grækenland, dels beslutningen om at yde lån på knap 40 milliarder euro til Spaniens hårdest ramte banker.

Login