Tyskland er problemet

Løsningen på den europæiske krise har længe heddet Tyskland. Men den økonomiske disciplin, som tyskerne prædiker, er dybt skadelig for Europa. Dydens smalle vej fører ikke til frugtbart samarbejde, men til misvækst og mistillid. Derfor skal vi holde op med at tænke som tyskere.

Det europæiske problembarn har haft mange navne i de sidste par år. Først hed det Irland, da landets gæld blev en belastning for finansielle nøglespillere på kontinentet. Så overgik den tvivlsomme ære til Grækenland, der beholdt den indtil det lykkedes Berlusconis Italien at tiltrække sig alverdens dårlige opmærksomhed. I de seneste uger er problembørnene myldret frem fra alle kanter. At Spanien øjensynlig er fanget i en lavvækstfælde har længe været åbenlyst, men hvem er egentlig rigtigt solide, når det kommer til regnskabets time?

Den europæiske løsning har derimod hele tiden været den samme. Den hed Tyskland. Tysklands økonomi var en Mercedes på dydens smalle vej. Man kunne kun føle med fru Merkel, når det nu igen-igen blev nødvendigt at trække portemonnæen frem for at hjælpe folk, der med vilje havde balanceret på kanten af fedtefadet. Det krævede store ord og høje stemmer i Forbundsdagen. Tyskerne har måttet mobilisere Den Store Europæiske Ansvars- og Solidaritetsfølelse. Det bliver naturligvis ikke lettere efterhånden som køen af betrængte naboer vokser udenfor.

Kun få på vore breddegrader har for alvor sat spørgsmålstegn ved den synsmåde. Ledende økonomiske kommentatorer som Paul Krugman og Financial Times økonomiske chefkommentator Martin Wolf har ganske vist i måneder advaret om, at den tyske optik var økonomisk gal og sandsynligvis politisk katastrofal. Anonyme topfolk i spillet omkring de såkaldte redningspakker har også ind i mellem ventileret, at Tyskland måske ikke var problemet, men så sandelig heller ikke en del af løsningen.

Det har dog kun været små mislyde i den dominerende tyske schlager. Men i sidste uge begyndte tonarten at skifte.

Det britiske magasin Economist, der ellers har ligget tæt på de tyske synspunkter, bebrejder i sin leder den tyske kansler for at nægte at se rækkevidden af markedspanikken i øjnene. Frygten for at mindske presset for økonomiske reformer i gældslandene, får tyskerne (og andre regeringer, der ”tænker tysk”) til at nægte den eneste mulige kur: at bede ECB om at påtage sig rollen som lender of last ressort. ”Det kan ikke forsætte meget længere. Uden et afgørende holdningsskift hos ECB og europæiske ledere, kan den fælles mønt bryde sammen i løbet af nogle uger,” forudser Economist.

Den kritik er også ved at blive synlig i danske medier. Politiken bringer eksempelvis i dag (30. november) en artikel under overskriften ”Tysklands skygge hviler over Europa”. Skulle nogen i farten overse det historiske hint, er artiklen illustreret med af to græske demonstranter, der er maskeret som Adolf og Angela.

Artiklen citerer dog også helt respektable Tysklandskritikere fra spanske El Pais og italienske La Republica til Luxembourgs regeringschef Jean-Claude Juncker. Og i Frankrig ulmer oprøret. Ifølge Jacques Attali, tidligere chef for den europæiske investeringsbank, vil den tyske holdning føre til ”kollektivt selvmord” for det europæiske projekt.

Få har haft så let ved at forstå Tyskland som vi i Danmark. Som ikke-euroland har vi selv skulle gøre det hårde arbejde med at sikre troværdighed omkring dansk økonomi, herunder navnlig de offentlige finanser. Det har været med til at give os en enestående disciplineret – og ret snæversynet – økonomisk-politisk debat. Stort set hele det økonomisk-politiske establishment marcherer kækt syngende langs den tyske stållineal mod fremtidens forjættede budgetligevægte. Danske medier er mere tyske end Merkel selv.

Men den disciplin, vi danskere har været nødt til at underkaste os, er dybt skadelig for Europa.  Dydens smalle vej fører ikke til frugtbart samarbejde, men til misvækst og mistillid.

Og mistilliden er gensidig. Det er ikke bare de tysksindede, der mister tillid til platuglerne nede syd på. I mange lande er overskrifter som Politikens ved at være hverdagskost. Frygten for Tysklands skygge vil vokse, med mindre tyskerne ikke udviser en langt mere udstrakt taktfølelse end den, der har kendetegnet tysk diplomati i den senere tid.

Det burde give anledning til at huske, hvad det egentlig var, vi skulle med euroen, nemlig at løse Det Tyske Problem. Den fælles mønt var betalingen til Frankrig og andre, der frygtede tysk dominans efter murens fald. Alle de svære ord i den første unionstraktat – den fra Maastricht – var dybest set et forsøg på at muliggøre denne afgørende politiske handel.

Her indgik i øvrigt også, at de stærke økonomier skulle kompensere andre, der ikke kunne forvente at høste de samme gevinster af den europæiske integrationsproces. Og ingen har som tyskerne tjent kassen: Tysk konkurrenceevne nyder godt af billig arbejdskraft fra Øst – og landene i eurozonen kan ikke længere forsvare sig ved at nedskrive deres valutaer over for marken som i gamle dage.

Hvis vi ender i en europæisk recession, får regeringens kickstart af økonomien næppe nogen fair chance. Hvis vi ender i det opløsningsscenario, som Economist og andre fremmaner, kan Danmark  også vinke farvel til den tryghed og indflydelse, vi har nydt godt af inden for rammen af det velfungerende EU. Et tysk (-fransk) forsøg på at fremtvinge et tættere mellemstatsligt samarbejde i eurokernen er måske bedre end ingenting, men ikke meget.

Derfor skal vi holde op med at tænke som tyskere – endsige legitimere den farlige tyske selvretfærdighed. Uanset hvor lidt man bryder sig om tanken i Udenrigsministeriet, har vi måske flere fælles interesser med andre, mindre lande på eurozonens rand end med den store nabo. Hvordan kan det komme til udtryk i den kritiske rolle som formandskabsland, der venter lige om lidt?  Er der et spillerum for offensive udspil til ændringer i eurokonstruktionen, der kan tilfredsstille noget af den traditionelle kritik fra Villy og svenskerne?

Regeringen har brug for en meget hurtigt arbejdende studiekreds.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Regeringen viser vejen til en tryg alderdom Næste artikel Hvorfor yde, når jeg kan nyde?

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Valget til juni afgør, om Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen skal skrive drejebogen for dansk politik de kommende fire år. Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på de to statsministerkandidaters ti vigtigste prioriteringer i et blåt og rødt regeringsgrundlag. Analysen viser, at der tegner sig to meget forskellige veje for Danmark, afhængig af hvem der vinder valget.

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksen vil bekæmpe ulighed og prioritere velfærd frem for skattelettelser. Hun vil skrue op for klimaambitionerne, fastholde en stram udlændingepolitik og sikre bedre vilkår for folk i udkantsområderne. Og så får udsatte børn en særlig plads i hendes regeringsprogram.

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Løkke vil fortsætte med at male Danmark blå. Hans nye regeringsgrundlag markerer en klar kant til Socialdemokratiet. Hans sundhedsreform får stor betydning for danskernes sundhed mange år ud i fremtiden. Investeringer for over 100 milliarder kroner i veje og tog vil præge Danmarks infrastruktur.

Årets valg vil styrke Danmark i EU

Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.