Som man udbyder, får man løsninger

Offentlige udbud er, når de strikkes intelligent sammen, en afgørende driver for innovation og nye, smarte løsninger. Men en forudsætning er, at de kreative ressourcer aktiveres tidligt i processen og får indflydelse på selve udbuddet. Det er de gode til i New York.

Lyden af Yellow Cabs, der bumper over gadekrydset, folk der bevæger sig hurtigt og målrettet, politimanden, der fløjter, og lyden af en V8-motor er med til at skabe en stemning af nerve og energi.

Jeg sidder her på et kaffehjørne, hvor de serverer byens bedste kaffe. Ikke noget med mælk i, kun rene espressovarer. Man kan virkelig føle, at der er energi i luften, og at det er start-up-folket, der er i gang. Der er fuldt tryk på kedlen i New York.

De vækstprogrammer, som blev søsat i New York for ti år siden med heftig støtte fra borgmester Michael Bloomberg, er nu slået igennem. New York har gjort det så godt, at der nu er flere tech-start-ups her end i Silicon Valley.

Men der er ikke tale om tech-firmaer, som vi kender dem fra Silicon Valley. Der er tale en ny type forretning, der evner at kombinere det bedste fra den digitale verden med det bedste fra vores fysiske verden, samtidig med at det er både globalt og lokalt forankret. Det er firmaer, der arbejder meget engageret med det community, de er en del af.

Firmaet og communitiet designer produktet digitalt. Her er ikke nogen IP, royalty eller anden beskyttelse af ens ideer. Det hele er open source, og derfor går udviklingen hurtigt – endog nogle gange meget hurtigt – for det er ikke kun firmaernes egne udviklere, der er på sagen, men hele communitiet, der kan rumme flere tusinde kreative intelligenser.

Med introduktion af ny robotteknologi er produktionen flyttet tilbage fra Kina til Brooklyn, og banken er skiftet ud med finansiel crowd-sourcing, eksempelvis via servicen Kick Starter. Det er iværksættere, typisk med en kreativ eller kunstnerisk baggrund, sat sammen med en makker med baggrund som ingeniør eller programmør.

Følg Nille Juul-Sørensen

De nystartede virksomheder er uhyre populære i New York, og newyorkerne elsker deres entreprenører. De er på en eller anden måde indlejret i det lokale miljø, så det at støtte en entreprenør er at støtte lokalområdet direkte.

Udbyd intelligent

Man må nok sige, at det ikke ligefrem gnistrer hjemme i Danmark med nye teknologidrevne iværksættere eller med væksten generelt. Vi har på en eller anden måde misset den kombination af kreativitet og eksakt viden i vores iværksætterlag. Men hvis man læser regeringens vækstplan for de kreative industrier, så er der et lille lys, som efter min opfattelse skal tændes så hurtigt som muligt.

Lyset hedder intelligent offentlig efterspørgsel, og det har potentialet til at booste hele det kreative område. Samtidig kan det føre til nye løsninger, som vi aldrig troede, vi som samfund kunne udvikle.

Ideen er, at når det offentlige køber ydelser og produkter, så køber man ikke bare den billigste og ofte tarveligste løsning, der er på markedet lige nu. I stedet inddrager man tværfaglige og kreative mennesker i processen, så det produkt eller den service, man sender i udbud, bliver beskrevet holistisk og tidssvarende.

At inddrage kreative ressourcer i denne fase af udbuddet giver dem mulighed for at øve indflydelse, hvor de er bedst, nemlig i idefasen. Når opgaven er ny- eller redefineret, kan man rette fokus mod at få den udført til den bedste pris – hvilket ikke er ensbetydende med den laveste pris.

[quote align="right" author=""]De fleste vil sikkert spørge, hvad man skal med en offentlig telefonboks i 2013, eftersom vi jo render rundt med mobiltelefoner. Men det er, fordi vi alene forholder os til det gamle paradigme om, hvad en telefonboks er.[/quote]

Med denne form for udbud indtager staten en ny rolle, som sikrer, at vi hele tiden innoverer, og at der er tonnage nok i at vælge et design eller en ydelse, der skal udvikles.

Det kan være svært at synliggøre ideen og potentialet, ved at det offentlige bliver bedre til at efterspørge intelligente løsninger, men nu har jeg fundet casen, som er forståelig, og det er lige her i New York. Igen er det borgmester Bloombergs kontor, der har udtænkt en lille genistreg med intelligent offentligt udbud, da byen stod over for at skulle have nye telefonbokse.

Dem er der ca. 12.000 af i New York i dag. De fleste vil sikkert spørge, hvad man skal med en offentlig telefonboks i 2013, eftersom vi jo render rundt med mobiltelefoner. Men det er, fordi vi alene forholder os til det gamle paradigme om, hvad en telefonboks er. Det, NYC spurgte om, var, hvad fremtidens telefonboks er. Hvad skal den kunne, hvordan skal den se ud? Det eneste krav var, at den skulle kunne bære en reklame, da der her ligger store indtægtskilder for byen.

125 prototyper

Udbuddet var altså på selve ideen med fremtidens telefonboks. Havde man bare udbudt 12.000 telefonbokse, havde man sikkert fået en eller anden kasse med en ledning og et telefonrør. Og sikkert til en udmærket pris, men bare ikke brugbar overhovedet. NYC lagde op til en åben idekonkurrence for alle, men specielt målrettet designere, ingeniører og andre kreative mennesker. Man udvalgte seks finalister bland de i alt 125 prototyper, som blev tilmeldt konkurrencen. Vinderne fik en præmie og den medfølgende mediebevågenhed, men hverken rettigheder eller ophavsret.

Efter idefasen har NYC så udformet det egentlige udbud af telefonboksen til de store spillere på markedet som Olivetti, AT&T etc., og alle ideerne fra første udbud er nu bragt ind i den funktionsbeskrivelse, der er grundlaget for konkurrencen.

De kreative kræfter fik herved mulighed for at profilere sig selv og deres ideer, og samtidig fik de adgang til de helt store spillere på telefonmarkedet, hvis deres ideer var blandt de bedste i konkurrencen. I fase to af udbuddet vender producenterne typisk tilbage til designerne og deres ideer, og nu er deres arbejde betalt og beskyttet, når ideerne konkretiseres.

[quote align="right" author=""]Fra at være en dum telefonboks har NYC nu fået et fantastisk bud på, hvordan fremtidens telefonboks kan se ud, og hvad den skal kunne, som hjælper byen med at levere de bedste ydelser til borgerne.[/quote]

En af de seks vindere er en god ven, Rama Chorpash, der til daglig er leder af Parson’s Produktdesigninstitut i New York og har sit eget lille designkontor. Ramas bud har fået virkelig meget opmærksomhed, for det er et totalt opgør med, hvad byinventar kan, hvad en telefonboks er, og hvordan man kombinerer det digitale og det materielle.

Hans bud på fremtidens telefonboks er en 20 cm bred stålplade, der rager ca. to meter op. Fra dens fod fortsætter den hen over kørebanen til modsatte fortov og ender der i en ny, opretstående ”boks”. Det vil sige, at man har etableret en U-formet konstruktion, hvor al trafik løber igennem fra facade til facade.

Telefonboksen kan følgende: Den tæller, hvor mange biler, cykler og gående der passerer den. Den bærer en LED-reklame i søjlerne og hen over vejen. Den kan skifte farve, så man kan lave farvede striber på kørebanen for at indikere et eller andet. Der er et interaktivt kort på standeren, og man taler gratis i telefon via nettet. Der sendes nyheder og lokal information, og så er konstruktionen udformet sådan, at der, hvor den skærer sig ned i kørebanen, giver den mulighed for ekstra afvanding af gaderne ved store regnskyl.

Hele dataopsamlingen bruges af NYC til at styre trafik, og trafikken på fortovene er i forvejen en del af den måde, man i NYC beregner husleje og skat for butikkerne. Så fra at være en dum telefonboks har NYC nu fået et fantastisk bud på, hvordan fremtidens telefonboks kan se ud, og hvad den skal kunne, som hjælper byen med at levere de bedste ydelser til borgerne.

Rama er selvfølgelig efterfølgende blevet kontaktet af de store teleselskaber, og han har nogle af de smarte, nye tech-start-ups med på holdet.

Sådan løfter man både ide-, erhvervs- og informationsniveau uden en eneste støttekrone.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Drop best practice – spred processen Næste artikel Kunden er død

Fik du læst? Tommy Ahlers: Det handler om at prøve ting af

Fik du læst? Tommy Ahlers: Det handler om at prøve ting af

SOMMERLÆSNING: I starten af 2019 satte vi på Ugebrevet Mandag Morgen fokus på den præstations- og perfekthedskultur, der har bidt sig fast hos særligt de unge. Det kan aflæses i stress, selvværdsproblemer psykiske nedbrud og generel mistrivsel. Der er desværre over lang tid blevet skabt et forvrænget billede af det gode liv, som skal være fejlfrit og fyldt med høje karakterer. Men sådan ér livet jo ikke, og det satte jeg mig for at illustrere gennem en interviewserien 'Uperfekte Interview', hvor jeg udfordrede forbilleder, der i mediebilledet kan virke perfekt, til at blotte deres mere uperfekte sider. Første modige person var daværende uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, der tilbage i december fortalte mig om en lang række af mindre perfekte episoder i sit liv. 

God læselyst og god sommer,

Laura Ellemann-Jensen, journalist

Fik du læst? Dansk rigmand: Beskat verdens rigeste og brug pengene på verdensmålene.

Fik du læst? Dansk rigmand: Beskat verdens rigeste og brug pengene på verdensmålene.

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er et interview med millionæren fra Brønshøj, Djaffar Shalchi. Selv siger han, at hans succes skyldes det danske velfærdssamfund og grundtanken om, at de bredeste skuldre skal løfte mest. Derfor arbejder han for, at verdens rigeste mennesker, det vil sige folk som ham selv, beskattes hårdere på deres formuer. Pengene skal bruges til opfyldelsen af FN’s 17 verdensmål. Han er selv godt i gang ved at have doneret over halvdelen af sin formue til velgørende formål.

God læselyst og god sommer,

Mikkel Lind Sorgenfrey, journalist

Fik du læst? ”Jeg opsøger ikke kolbøtter, det virker som om de opsøger mig”

Fik du læst? ”Jeg opsøger ikke kolbøtter, det virker som om de opsøger mig”

SOMMERLÆSNING: Stort set enhver branche står overfor det, vi for et par år siden kaldte disruption. Men hvordan er det sådan helt personligt at leve et liv i hastig og radikal forandring? I april talte jeg med Erick Thürmer, som har taget flere kolbøtter end de fleste, og han fortæller meget personligt om at lede en gammel familieejet produktionsvirksomhed på den snoede vej mod den digitale fremtid. 

God læselyst og god sommer

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

Fik du læst? 33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

Fik du læst? 33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en artikel fra vores tema i årets første nummer om kønsdiversiteten i danske bestyrelser. Den viser, at Danmark står over for langt større udfordringer med at sikre flere kvinder i bestyrelserne end hidtil antaget. Over 33.000 bestyrelser – svarende til 56 pct. af samtlige danske virksomhedsbestyrelser – består kun af mænd. Tusindvis af bestyrelser er besat med ægtefæller, søskende og andre familiemedlemmer. Danmark risikerer at gå glip af vækst og job, hvis der ikke satses meget mere målrettet på fødekæden af kvalificerede kvinder.

God læselyst og dejlig sommer,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

Fik du læst? Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Fik du læst? Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en historie fra marts om, at politikere i Danmark, Tyskland og andre europæiske lande bevilger sig selv stadigt flere penge i statsstøtte. Pengene bruges ofte til at skabe mediekanaler, der gør det muligt for politikerne at undgå spørgsmål fra kritiske journalister.

God læselyst og god sommer,

Claus Kragh, europaredaktør

Fik du læst? Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Fik du læst? Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

SOMMERLÆSNING: Glem gaveboden. Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er generøse på vegne af velfærdssamfundet. Men de lovede ekstra mia. dækker over en meget lille vækst i det offentlige forbrug målt per indbygger. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, hvor det bliver sværere at tilfredsstille borgernes behov, vurderer professor Jørgen Goul Andersen. Det første opgør om velfærden kommer, når Mette Frederiksens nye regering forhandler budgetter for 2020 med kommuner og regioner. De begynder nu.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

SOMMERLÆSNING: Det er faktisk en fantastisk historie. "Halvdelen af den CO2-reduktion, som Danmark som land har realiseret over de sidste 10 år, er kommet som følge af beslutninger, der er truffet i den her virksomhed,” fortalte Jacob Askou Bøss, der er strategichef i Ørsted, i et interview med Mandag Morgen i maj. Han har været med hele vejen, mens DONG, der hentede olie og gas og fyrede med kul, forvandlede sig til Ørsted, der snart producerer fossilfri energi. 

God læselyst og god sommer

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

Fik du læst? Volvos nye liv som succesrig kineser

Fik du læst? Volvos nye liv som succesrig kineser

SOMMERLÆSNING. Der er et forståeligt fokus på, hvad kineserne vil med sine mange investeringer i europæiske virksomheder. Men de kinesiske penge kan skabe job og sikre virksomheder. Det er svenske Volvo et eksempel på. Efter ti år med kinesiske ejere er produktionen fordoblet. Den historie fortæller det danske medlem af Volvos bestyrelse Lone Fønss Schrøder til min kollega Peter Hesseldahl.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Europas grønne omstilling har social slagside

Fik du læst? Europas grønne omstilling har social slagside

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en analyse fra januar, som viser, at EU-landenes klimapolitikker er ikke socialt bæredygtige, fordi de gavner industrier og kapitalejere, mens forbrugere straffes. Her advarede Margrethe Vestager også om, at hvis vi fortsætter klimapolitikken i samme spor, vokser uligheden.

God læselyst og god sommer,

Claus Kragh, europaredaktør

Fik du læst? Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Fik du læst? Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling handler om et overset tema i den danske velfærdsdebat. Danmark oplever i disse år en glidende privatisering af velfærden. Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. På få år er antallet af børn i privatinstitutioner tredoblet. Det kan betyde en banebrydende forandring af velfærdsstaten af den slags, vi kun ser 1-2 gange pr. århundrede. Fortsætter udviklingen, vil opbakningen til velfærdsstaten i sin nuværende form formentlig smuldre.

God læselyst og dejlig sommer,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

Fik du læst? Nikolaj Hübbe: I balletten stræber vi ikke efter det perfekte, vi stræber efter det guddommelige

Fik du læst? Nikolaj Hübbe: I balletten stræber vi ikke efter det perfekte, vi stræber efter det guddommelige

SOMMERLÆSNING: Dansk ballets guldfugl, Nikolaj Hübbe, er flasket op med perfektion og lever i naturlig symbiose med det. Men hvor der er højt at flyve, er der dybt at falde. Ja, ja. Det er en kliché, men den slags har det med at have en antydning af sandhed i sig. Det gælder også i tilfældet Nikolaj Hübbe. Læs interviewet med ham, der var det fjerde i min serie af 'Uperfekte Interview', hvor jeg satte fokus på den præstations- og perfekthedskultur, der gennemsyrer vores samfund. 

God læselyst og god sommer,

Laura Ellemann-Jensen, journalist

Ministerdebutanter får nøgleroller

Ministerdebutanter får nøgleroller

ANALYSE: De er relativt unge, de er visionære, og de er alle forfattere til en stribe opsigtsvækkende debatbøger, der har været med til at definere Socialdemokratiets nye profil. Mandag Morgen sætter spot på fem ministerdebutanter i Mette Frederiksens nye regering, som vil være med til at afgøre, om regeringen bliver en succes eller fiasko hos vælgerne.

Mette Frederiksens store tillidsreform

Mette Frederiksens store tillidsreform

ANALYSE: Der er slået skår i samfundskontrakten, mener den nye S-regering og dens støttepartier. En stor reform skal derfor blandt andet styrke tilliden til politikere og medier, genopbygge tilliden til Skat og mindske de økonomiske forskelle i Danmark. Men tilliden til den nye regering selv kan blive påvirket af anklager om løftebrud i forhold til udlændinge og nedslidte.

Her er rammerne for den nye S-regering

Her er rammerne for den nye S-regering

Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten er blevet enige om et fælles aftalepapir, der baner vejen for en socialdemokratisk mindretalsregering. Læs aftalen her.

Kvinder skal ikke ”fikses” for at blive ledere

Kvinder skal ikke ”fikses” for at blive ledere

ANMELDELSE: Vi skal se ledere som mennesker, før vi ser dem som enten mænd eller kvinder. Ny bog afdækker, at vi sidder uhjælpeligt fast i gamle adfærdsmønstre og normer og udfører en daglig kønslinedans for at leve op til dem.

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Danmarks 98 kommuner er klimakampens frontkæmpere. Men koordineringen af indsatsen er så dårlig, at det spænder ben for de klimaresultater, som befolkningen og virksomhederne forventer. Hvis staten stiller krav om fælles mål, skal der også følge penge med, siger kommunerne.  

Klimakampen er glokal

Klimakampen er glokal

KOMMENTAR: Det er afgørende valg, der i disse år bliver truffet på både lokalt, nationalt og globalt niveau i forhold til klimaudfordringerne. Derfor er det afgørende at skabe bedre netværk og samarbejde mellem de forskellige niveauer.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Dansk politiks nye superduo hedder Mette og Martin. Mette Frederiksen og Martin Rossen. De samler en meget stor del af magten i Statsministeriet. Det får især konsekvenser for Finansministeriet. De aktuelle regeringsforhandlinger har givet en forsmag på, hvad der venter.

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Finansministeriet får et helt sæt af nye opgaver, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister. Fokus i reformer flytter fra arbejdsudbud til kompetencer. Budgetloven i sin nuværende form kan stå for fald. Nye grønne regnemetoder skal holde øje med både klima og ulighed. Og så venter en 2030-plan.

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Danskernes moral: Betal din skat, og ryg din hash

Danskernes moral: Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.