Udlændinge og klima splitter Europas vælgere forud for afgørende valg

EU-valget i juni 2024 bliver måske unionens vigtigste nogensinde. De 372 millioner vælgere er præget af fem traumer, der afgør, hvor de sætter deres kryds: covid, klima, økonomi, indvandring og krigen i Ukraine. En skillelinje mellem dem, der vægter klima højest, og dem, der vægter indvandring højest, deler vælgerne i to, viser en ny opinionsanalyse.

Foto: Thomas Padilla/AP/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

Der er i sagens natur ingen tilfældigheder på spil, når Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, bruger en dag af sin vinterferie sammen med Tysklands kansler, Olaf Scholz.  

De to socialdemokratiske regeringsledere var taget til byen Unterlüss mellem Hamburg og Hannover, hvor de med spadestik markerede starten på udvidelsen af ammunitionsproduktionen hos den tyske forsvarsindustrielle gigant Rheinmetall.

“Uanset hvad der sker i USA i år, tænker jeg, at vi må drage den konklusion, at Europa skal styrkes, og at vi bliver nødt til at kunne gøre mere ved egen kraft,” sagde Mette Frederiksen ifølge mediet Euronews på en dag, hvor hun sammen med Scholz og den tyske forsvarsminister, Boris Pistorius (SPD), brugte tid på tale med unge medarbejdere på fabrikken. 

EU-valget 2024

Hvad?
Valget til Europa-Parlamentet for den næste femårige periode.

Hvornår?
Afstemningen foregår 6.-9. juni 2024. I Danmark afholdes valget 9. juni.

Hvem?
I alt skal der vælges 720 medlemmer af Europa-Parlamentet i 2024. De danske vælgere skal vælge 15 medlemmer. Det er ét medlem mere end ved sidste valg i 2019. Indtil videre er 11 danske partier opstillingsberettigede. Der er ingen officiel spærregrænse, men i praksis skal et dansk parti opnå minimum 6,7 procent af stemmerne for at sikre ét sæde i parlamentet.

Kilde: https://elections.europa.eu/ 
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu