Udskældt kapitalfond bruger 50 millioner kr. på forsvar

Det har været en dyr affære at opbygge et forsvar for Altor i erhvervsskandalen om OW Bunkers konkurs, viser materiale som InsideBusiness er kommet i besiddelse af. Kromann Reumert har også hjulpet fondens hovedpersoner, selv om advokathuset spillede en hovedrolle ved børsnoteringen.
Peter Nyholm

Der bliver brugt mange millioner kroner på advokater og rådgivere, når en kapitalfond kæmper mod det, der er noget nær det værst tænkelige juridiske mareridt. InsideBusiness kan nu give en unik indsigt i de udgifter, som den udskældte svenske kapitalfond Altor har brugt på at forsvare sig i den betændte sag om OW Bunkers kollaps den 7. november 2014 ­– bare syv måneder efter olieselskabets børsnotering.

I alt er der spenderet knap 50 mio. kr. på rådgivere i forbindelse med sagen. Mest opsigtsvækkende er det britiske advokathus Slaughter and May, der er blevet kaldt Londons fineste advokathus, med hovedsæde på 1 Bunhill Row, der har sendt fakturaer for 27 mio. kr.

Slaughter and Mays opgave har primært været at sikre alt det materiale, som OW Bunkers medarbejdere har været involveret i forbindelse med OW Bunker-sagen. Materialet skal bl.a. sikre et stærkt forsvar for at imødegå fremtidige retskrav mod Altor-topfolkene Søren Johansen og Petter Samlinn og andre personer i kapitalfondens bagland.

Men der er også danske advokathuse på listen. Mest opsigtsvækkende er Kromann Reumert, der også rådgav OW Bunker i forbindelse med børsnoteringen. Ikke desto mindre skrev Kromann Reumert to fakturaer for rådgivning for i alt 1,4 mio. kr. til Altor med betaling i begyndelsen af 2015, to måneder efter at OW Bunker var gået konkurs.

Det fremgår direkte, at der er tale om materiale, som skal bruges til at opbygge forsvaret af de tidligere bestyrelsesmedlemmer i OW Bunker, Altor-topfolkene Petter Samlin og Søren Johansen. Sidstnævnte var managing partner i Kromann Reumert, før han drog af sted og blev partner og chef for den danske del af Altor og derefter spillede en central rolle i at tage OW Bunker på børsen.

Altor: Ingen interessekonflikt

Kromann Reumert har ikke ønsket at udtale sig, om man både kan hjælpe med forsvaret af hovedaktionæren Altor og samtidig være tæt involveret i sagen ved at have været juridisk rådgiver for OW Bunker i den fejlslagne børsnotering.

Meldingen fra Altor er, at man ikke mener, at Kromann Reumert befinder sig i en interessekonflikt.

”Kromann Reumert har, så vidt jeg ved, ikke repræsenteret nogen bestyrelsesmedlemmer eller andre med et forhold til Altor og har ej heller repræsenteret andre parter i en OW Bunker-relateret sag. Da OW Bunker gik konkurs, repræsenterede Kromann Reumert OW Bunker og herunder også bestyrelsen. Så i fasen umiddelbart efter konkursen hjalp Kromann Reumert med at samle relevant materiale ind for de tidligere bestyrelsesmedlemmer, som så fik deres egne advokater,” skriver kommunikationschef Tor Krusell fra Altor i en mail til InsideBusiness efter først at have afvist, at Kromann Reumert har arbejdet for Altor i sagen.

Men der er også andre danske advokathuse, som har hjulpet Altor med at bygge forsvaret i OW Bunker-sagen. Det gælder Jon Palle Buhl, der har fået mere end 5 mio. kr. for forsvaret af Søren Johansen og Petter Samlin. Det samme gælder Kammeradvokaten/Poul Schmith, der fra december 2016 repræsenterer Altor Fund II og OW Lux. Det er et arbejde, som Kammeradvokaten overtog fra Lind Law, og begge firmaer har modtaget over halvanden million kroner for deres ydelser i sagen. Det sidste store danske advokatfirma er Nyborg & Rørdam, der har fået knap 3 mio. kr. for forsvaret af Altor Equity Partner AB.

Desuden er PwC i lighed med britiske Slaughter and May blevet brugt til at indhente informationer fra it-backupsystemer, så alle dokumenter fra OW Bunkers medarbejdere kan indgå i forsvaret for Petter Samlin og Søren Johansen.

Sidst har Altor også brugt pæne beløb på at få rådgivning fra diverse kommunikationsbureauer. Det gælder for eksempel Kreab, Friends & Stories, Rud-Pedersen og svenske JKL.

Små aktionærer i klemme

Slagsmålet om OW Bunkers kollaps og Altors massive forbrug af advokater viser, hvor stor forskel der er på de forskellige aktørers økonomiske muligheder. Især de private investorer har slet ikke det samme budget og kan derfor meget let komme til at stå med dårligere kort på hånden end de øvrige parter.

"Det er klart en udfordring, at de private aktionærer i forbindelse med de her større sager ofte kæmper mod nogle aktører, der har nogle helt andre midler til rådighed. Generelt er de store erstatningssager som f.eks. Amagerbanken kendetegnet ved, at de mindre aktionærer er oppe mod aktører med meget store ressourcer på begge sider af bordet, som dermed har midler til at spendere langt mere på honorarer til rådgivere," siger Frantz Sigersted-Rasmussen fra advokatfirmaet Németh Sigetty, der repræsenterer de mange småaktionærer i erstatningssagen mod Finansiel Stabilitet A/S og Finanstilsynet i Amagerbanken-sagen, og som også tidligere har stået i spidsen for de private aktionærers erstatningssag mod OW Bunker-toppen.

Hos Altor vil Tor Krusell ikke forholde sig til de fremlagte beløb. Han ønsker heller ikke at forholde sig til kæmperegningernes betydning for Altors evne til at forsikre sig fremover, eller om Altors investorer har en holdning til, at der er brugt små 50 mio. kr. på forsvaret i OW Bunker-sagen:

”Langt de fleste omkostninger blev brugt tidligt i forløbet. På det tidspunkt meldte vi ud, at vi ønskede at lave en tilbundsgående undersøgelse for at finde så meget information som muligt om årsagerne til konkursen. Vi tror på, at brugen af kraftig ekstern rådgivning har været både effektiv og professionel. Herudover skal de involverede parter naturligvis have en vis juridisk støtte, men det er en klart mindre del af de samlede omkostninger.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu