Google støtter læserprojekt på Mandag Morgen

Målet er at gøre Mandag Morgens journalistik mere relevant og gøre det let for læsere af ugebrevet at bruge hinanden som netværk til sparring og videndeling.

Mandag Morgen har fået støtte fra Google til et udviklingsprojekt, der skal invitere læserne indenfor i redaktionsprocessen på helt nye måder. 

Projektet går ud på at udvikle digitale løsninger, der kan facilitere en tæt kontakt med og mellem ugebrevets abonnenter om tilblivelsen af Mandag Morgens journalistik, fortæller redaktionschef Tanja Nyrup Madsen:

”Mandag Morgens læsere er en usædvanligt vidende og engageret gruppe mennesker. Vi opfatter dem som en ressource, og en del af dem kommer allerede i dag fysisk i vores hus til netværk, konferencer, Mandag Morgen Live, workshops eller arrangementer i Mandag Morgens tænketank. Den tætte kontakt vil vi gerne blive meget bedre til at udnytte til at gøre ugebrevet mere relevant og værdifuldt for læserne.”

Kontakten mellem Mandag Morgen og abonnenterne skal gøres så gnidningsfri som muligt via nye digitale løsninger, som ugebrevet nu skal i gang med at udvikle.

”Vi jagter løsninger, der giver læserne større indflydelse og ejerskab til vores journalistik. Det skal være let at bidrage til vores artikler, at dele erfaringer med andre læsere og at byde ind med viden, kilder eller ideer. Der er så mange indsigtsfulde mennesker i Mandag Morgens netværk. Det er simpelthen det bedst tænkelige selskab til en begavet samtale om løsningerne på væsentlige samfundsproblemer,” siger redaktionschefen.

Data og AI kan bringe journalistikken tættere på læserne

Meget god vilje til en tættere kontakt mellem læsere og medier er tidligere strandet på, at travle journalister ikke har tid til at engagere sig med hver enkelt læser, eller på, at det som læser er uigennemskueligt og besværligt – og måske også frugtesløst – at forsøge at komme igennem med ideer eller indspark til et medie.

”Her tror jeg, at data og AI kan blive et kæmpe aktiv. Det kan hjælpe os til at nudge de helt rigtige læsere til at deltage i de journalistiske projekter, der er mest relevante for dem – og det kan lette arbejdet for journalisten, at hun eller han gnidningsfrit kan kommunikere med præcis de læsere, der er interesserede i et projekt,” siger Tanja Nyrup Madsen.

Projektet udvikles i samarbejde med Altingets nicheportal for civilsamfund, hvor redaktionen også har ambitioner om at arbejde med samskabelse af journalistikken. De digitale redskaber, der kommer ud af projektet på Mandag Morgen, skal derfor også i testfase hos Altinget: civilsamfund.

Carsten Terp fra Altinget: civilsamfund glæder sig til projektet. 

"Jeg håber, det vil lykkes at udvikle teknologiske løsninger, der kan bringe vores læsere endnu tættere på os," siger han. 

"Vi vil gerne finde måder at bringe vores læsere helt ind i centrum af den journalistiske proces og bruge deres viden og input til at skabe endnu bedre og mere relevant journalistik. Og jeg tror på, at dette projekt kan bringe os et godt stykke ad vejen," siger Carsten Terp. 

Sjette runde mediestøtte

Medfinansieringen på 134.000 euro til Mandag Morgens udviklingsprojekt gives i forbindelse med Googles 6. runde af midler fra Digital News Innovation Fund, der har som formål at stimulere nyudvikling i nyhedernes økosystem. 

Det er ikke første gang, at Altinget og Mandag Morgen udvikler nye værktøjer i samarbejde med Google DNI. I et tidligere projekt var DNI med til at finansiere udviklingen af en robot, der henter indhold fra Folketingets hjemmeside og gør den tilgængelig for Altingets læsere.

I det samme projekt udviklede Altinget også en funktion, hvor læserne kan følge et lovforslag fra start til slut og få overblik over alle dokumenter, forhandlinger og ministersvar i Folketinget samt alle Altingets artikler om det enkelte lovforslag.

Ansøgerprojekterne til Googles DNI Fund vurderes af et panel af eksterne medieeksperter på tværs af Europa på baggrund af skriftlige ansøgninger og interviews med ansøgerne. 

Støtten giver ikke Google indflydelse på de redaktionelle beslutninger, der bliver truffet på Mandag Morgen og Altinget, eller ejerskab til de udviklede redskaber. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu