Vækst for milliarder med frihandelsaftale mellem EU og USA

Erhvervsfolk i Danmark, resten af Europa og i USA er begejstrede ved udsigten til, at EU og USA vil indgå en omfattende transatlantisk frihandels- og investeringsaftale. Borgere og virksomheder i Europa og USA vil kunne få milliardfordele – EU alene anslås at kunne tjene næsten 890 milliarder kroner om året på aftalen, der især ventes at give gevinst til medicinalbranchen og søfarten i Danmark. Optimismen er stor omkring aftalen, der har været to årtier undervejs, men kan være en realitet allerede om et par år.

Claus Kragh

Danske modekoncerner kan ikke komme ind på det lovende brasilianske marked på grund af høj importtold. Underleverandører fra Midtjylland kan ikke komme til at sælge deres varer i Canada på grund af delstatskrav om lokale leverancer til vindmølleprojekter. Og i februar måtte Novo konstatere, at man skulle udføre nye kliniske forsøg for at få det nye insulinprodukt Tresiba godkendt i USA.

Høje toldsatser, politisk protektionisme og besværlige godkendelsesprocedurer er regulære bremseklodser for dygtige danske eksportvirksomheder overalt i verden uden for EU. Den slags handelsbarrierer er ekstremt komplicerede at nedbryde, men når det lykkes, er de positive konsekvenser betydelige både for lokale forbrugere, der kan købe deres varer af de mest effektive virksomheder, og for de virksomheder, som er dygtigst til at levere de efterspurgte varer. Derfor vækker det betydelig optimisme i Europa og USA, når verdens uden sammenligning to største handelsblokke, EU og USA, nu melder, at de er på nippet til at indgå en omfattende transatlantisk handels- og investeringsaftale.

Det viser Mandag Morgens analyse, der bygger på interview med nøgleaktører i og omkring forhandlingerne.

Danmarks handelsminister, Pia Olsen Dyhr, taler om et ”betydeligt momentum” i USA. EU’s handelskommissær, Karel De Gucht, taler om, at forståelsen for værdien af frihandel på trods af krisen har bredt sig betydeligt i Europa, fordi alle har fået øjnene op for, at de globale handelsmønstre og værdikæder forandrer sig.

Læs hele interviewet med Pia Olsen Dyhr her

”Europa har et stort overskud, når det gælder fabrikerede varer, service og selv landbrug. Til gengæld har vi vores store import af råvarer og energi. Her importerer vi stort set alt. Hvis ikke vi havde det overskud på industriprodukter og service, ville vi om få år ikke kunne betale for energi og råvarer,” siger kommissæren til Mandag Morgen.

Projektet er enormt

Mens de globale frihandelsforhandlinger i World Trade Organization, WTO, har ligget underdrejet i årevis, deles den aktuelle optimisme af politikere, erhvervsorganisationer og lønmodtagerorganisationer i København, Bruxelles og Washington. Over en bred kam anser politikere, erhvervsledere og lønmodtagerrepræsentanter det nu for sandsynligt, at USA og de europæiske lande rent faktisk vil kunne indgå den transatlantiske frihandelsaftale, som i to årtier har været en uopnåelig drøm for erhvervsledere på begge sider af Atlanten. Alle erkender, at projektet er enormt. At der er betydelige forhindringer på en række områder. Men samtidig er optimismen større, end den har været meget længe.

EU’s østlande bliver eksportører" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/611ed-ckr_fig02_kriseramte_lande_gor_forskel.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/6d087-ckr_fig02_kriseramte_lande_gor_forskel.png | Forstør   Luk

Handelsbalancerne i de hårdest ramte eurolande er under hastig bedring.

Kilde: EU-Kommissionen, februar 2013. [/graph]

Handelskommissær De Gucht påpeger, at europæerne er ved at indse, at man ikke kan tale om, at eksport er godt, og at import er skidt.

”Vi ved fra nye data fra blandt andet OECD, at god import er lige så vigtig som eksport, fordi importerede varer i vidt omfang indgår i succesrige eksportvarer,” siger kommissæren med henvisning til den nye viden om kompleksiteten i globaliseringens handelsmønstre, som Mandag Morgen har beskrevet i artiklen ”Made in Denmark – and the rest of the World” i MM Navigation 08.

Obama: Krisen har mørnet EU

Det er i øvrigt ikke kun snak, når handelskommissæren påpeger, at der er større forståelse i Europa for nødvendigheden af at føre en ambitiøs handelspolitik. De østeuropæiske EU-lande har i det seneste tiår for alvor meldt sig som deltagere i den globale handel, og nye tal og prognoser viser, at også de kriseramte eurolande i Sydeuropa er på vej til at forbedre deres handelsbalancer gennem den smertefulde skærpelse af deres konkurrenceevne, som de i øjeblikket gennemfører.

USA’s præsident, Barack Obama, udlagde på sin side mulighederne for en frihandelsaftale som et resultat af den europæiske vækstkrise, da han i midten af marts holdt møde med det amerikanske eksportråd:

”Det, der har ændret sig i Europa, er, at de har svært ved at finde en vækstrecept uden et aggressivt handelselement – blandt andet fordi de fører en sparepolitik i eurozonen. Derfor er de mere sultne efter en aftale, end de har været tidligere,” sagde den amerikanske præsident, som understregede, at USA forventer øget adgang for landbrugsprodukter, hvis en aftale skal blive til virkelighed.

[graph title="Kriseramte lande gør fremskridt" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Note: 1 2012, 2013 og 2014 er estimater., Kilde: EU-Kommissionen, februar 2013. 

Netop denne betingelse udgør også for Danmark og dansk landbrug en stor udfordring, erkender handelsminister Pia Olsen Dyhr over for Mandag Morgen. Hun påpeger dog samtidig, at dansk medicinalindustri og søfart vil kunne drage store fordele af øget frihandel med USA. Læs hele interviewet her.

Gammel protektionisme må vige

Startskuddet til det, der kan blive en historisk handelspolitisk tilnærmelse mellem Europa og USA, kom i februar, da USA’s præsident, Barack Obama, i sin State of the Union-tale gjorde det klart, at han ønsker en omfattende transatlantisk handels- og investeringsaftale med EU. Den amerikanske præsidents udmelding var nøje forberedt med EU’s topfolk i Bruxelles, hvor kommissionsformand José Manuel Barroso og ministerrådsformand Herman Van Rompuy udsendte en erklæring, som også bar Obamas navn som afsender.

USA’s præsident og EU’s to topchefer gjorde klart, at det transatlantiske økonomiske samarbejde allerede i dag er det største i verden, idet det udgør mere end 50 pct. af verdens samlede BNP og omfatter handel med varer og tjenesteydelser for mere end 1.000 milliarder dollar.

EU er verdens største handelsmagt" caption="Figur 3  

Figur 4  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/1b72d-ckr_fig04_handelsbalancens_store_tri.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/09bf3-ckr_fig04_handelsbalancens_store_tri.png | Forstør   Luk

Amerikanerne har forventninger om at forbedre deres handelstal ved bl.a. øget eksport af landbrugs- og fødevarer til Europa.

Kilde: EU-Kommissionen, februar 2013. [/graph]

Den simultane udmelding fra Washington og Bruxelles var resultatet af mere end halvandet års intense forberedelser mellem embedsmænd på begge sider af Atlanten. Tilbage i november 2011 nedsatte de amerikanske og europæiske ledere i forbindelse med et bilateralt topmøde en såkaldt High Level Working Group on Jobs and Growth. Denne arbejdsgruppe har under ledelse af Karel De Gucht og den amerikanske præsidents handelsrepræsentant, Ron Kirk, udarbejdet en første skitse til, hvordan man vil kunne indgå en handelsaftale på trods af de mange stridspunkter, som igennem årene har vist sig inden for samhandlen mellem de to historiske allierede. Fra landbrug over flyproduktion til underholdningsindustrien har der gennem årene været betydelige uoverensstemmelser, som fra tid til anden har udviklet sig til noget nær politiske kriser, når protektionistiske stemmer i særligt Frankrig og USA har stået stejlt over for hinanden.

Ned med handelshindringer

Men nu udvises der stor vilje både i Paris og Washington til ikke at lade hverken kulturpolitikken eller landbruget afspore forhandlingerne.

Arbejdsgruppen har opregnet følgende problemstillinger og forholdsregler som nødvendige, hvis de to kulturelt set meget ens handelsblokke i dag skal udnytte det fulde potentiale i deres handelspolitiske samkvem.

  • Toldbarrierer: De sidste barrierer skal fjernes hurtigst muligt. Det står dog klart, at en række sektorer som landbrug, fødevarer, flyproduktion og kulturelle produkter enten vil blive underlagt længere udfasning eller helt undtaget liberaliseringen.
  • Service: De to parter skal binde sig til at liberalisere i et højeste niveau, der mindst matcher niveauet i hidtidigt indgåede handelsaftaler. Advokater, konsulenter, serviceteknikere og andre leverandører af tjenesteydelser møder mange certificerings- og autorisationsbarrierer.
  • Investeringer: Investorer skal hos modparten nyde den højeste beskyttelse, der findes i nogen eksisterende handelsaftale indgået af henholdsvis EU og USA. Eksportvirksomheder skal have sikkerhed for at kunne investere i lokal produktion, efterhånden som markedsandelen vokser.
  • Offentlige indkøb: Offentlige indkøb på alle niveauer – føderalt, statsligt, regionalt og kommunalt – skal underlægges gennemsigtige regler. EU ønsker et opgør med den amerikanske lovgivning, der tvinger offentlige myndigheder til at lægge indkøb hos amerikanske leverandører.

Milliardgevinster i vente

Den britiske tænketank Centre for Economic Policy Research, CEPR, har i en helt ny rapport beregnet de mulige økonomiske fordele af en ambitiøs og omfattende transatlantisk handels- og investeringsaftale mellem EU og USA. I rapporten anslås det, at en sådan aftale i bedste fald vil betyde øgede indtægter på knap 890 milliarder kroner om året for hele EU, mens gevinsten vil være på knap 710 milliarder kroner om året for USA. Hvis man omregner dette til øget disponibel indkomst for en familie på fire personer i henholdsvis Europa og USA, vil den europæiske familie i gennemsnit have godt 4.000 kr. mere til rådighed om året, mens mor, far og to børn i USA vil have knap 4.900 kroner mere om året.

[graph title="Transatlantisk handel" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Eurostat og Danmarks Statistik. 

Ifølge Kristoffer Klebak, international chef i Dansk Erhverv, vil hele den danske detailhandel, mange serviceerhverv og andre danske virksomheder – og forbrugere – have store fordele af en handelsaftale, som den der nu lægges op til:

”Bare på biler er der en importtold på 10 pct. Den ville det være rart at slippe for. Og ud over toldbarriererne er der en lang række andre barrierer for danske eksportører. Det gælder blandt andet regler for godkendelse af varer og autorisation til levering af tjenesteydelser, hvor Danmark har rigtig meget at byde på.”

Krisen presser os til aftale

Klebak, der har en fortid i EU-Kommissionens generaldirektorat for handel og i det britiske finansministerium, påpeger samtidig, at både den aktuelle krise og den overordnede geopolitiske udvikling presser europæerne og amerikanerne til et tættere handelspolitisk samarbejde.

”Der er helt klart noget storpolitik i det. Kineserne er voldsomt på vej frem. Og jeg tror, at man har indset, at det vil være en kæmpemæssig fordel at knytte to store handelspolitiske områder sammen. Der er ikke tale om en lavthængende frugt i den forstand, at den er let at plukke. Men den hænger der, og den ser rigtig godt ud. En aftale kan give både Europa og USA det ekstra boost, som de har brug for,” siger Dansk Erhvervs internationale chef.

På det konkrete plan er EU-landene nu i færd med at forberede det fælles forhandlingsmandat til EU-Kommissionen, som ventes vedtaget ved EU-topmødet i juni måned. Herefter forventes det, at forhandlingerne kan begynde allerede i juli i år, og de mest optimistiske sjæle håber sågar på, at en aftale kan forhandles på plads, inden USA skal til midtvejsvalg i november 2014. Den aktuelle EU-Kommission med José Manuel Barroso og handelskommissær Karel De Gucht sidder til udgangen af oktober 2014. Så det aktuelle forhandlingsvindue er altså de kommende 18 måneder.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu