Valgkamp i USA: klimadebattens rædselskabinet

Global opvarmning er voodoo, fup og en venstreorienteret sammensværgelse. Det mener republikanernes præsidentkandidater. Det lyder komisk, men i sidste ende er det tragisk. Verdens næststørste udleder af CO2 kommer ikke til at føre ansvarlig klimapolitik de næste mange år – heller ikke selvom Obama vinder.

Det kræver nerver af stål eller en god portion galgenhumor at følge klimadebatten i den amerikanske valgkamp. De republikanske kandidater kappes om at overgå hinanden i latterliggørelse af videnskaben og bagvaskelse af klimaforskerne. Det fyger med uunderbyggede påstande og grove beskyldninger.

Kandidaterne er uenige om meget, men forbrødrede i overbevisningen om at man diskvalificerer sig som USA’s næste præsident, hvis man anerkender at global opvarmning finder sted, og at vi som mennesker har et ansvar for det.
Det ville være morsomt, hvis det ikke var så tragisk. Men det er det. For bag den outrerede retorik ligger den realitet, at USA’s 45. præsident – også selvom han kommer til at hedde Obama – ikke vil eller kan føre noget, der ligner en vidensbaseret klimapolitik. Dermed vil USA udgøre en klar trussel for vores alle sammens fremtid.

Alle – ja, alle – de republikanske kandidater appellerer ivrigt til vælgernes skepsis over for klimavidenskaben og amerikanernes inderlige ønske om at global opvarmning ikke er noget, man skal bekymre sig om. I hvert fald ikke noget, der betyder at man skal – oh, skræk – spare på energien eller skrue ned for bilparken.

Efter Iowa ser det endnu mere sort ud. Rick Santorum, som efter Iowa pludselig er blandt favoritterne, er muligvis den mest yderligtgående, hvilket ikke siger så lidt. Han mener således, at teorien om klimaændringer er ’en smukt tilrettelagt venstreorienteret sammensværgelse’ og ’en undskyldning for regeringen til at kontrollere dit liv’. Han forkaster årtiers videnskabelig dokumentation som ’fup-videnskab’. Den kristne kandidats hjerte banker ikke ligefrem for naturvidenskaben. Han anerkender ikke evolution, men mener, at der skal undervises i såkaldt Intelligent Design i skolerne, dvs. at Jorden er skabt af en guddommelig intelligens. Skepsis over for naturvidenskaben afholder ham dog ikke fra at kloge sig på forskningen. Han mener bl.a. at ’den globale temperatur faktisk er faldet over de sidste ti år, og den forudsiges at fortsætte med at køle de næste ti år’ (data viser, at de sidste 10 år alle hører til blandt de 11 varmeste nogensinde målt).

Med de holdninger giver han de ellers hårdtslående klimaskeptikere fra Tea Party-bevægelsen, Michelle Bachman (som nu har trukket sig) og Ron Paul (som er i førerfeltet) kamp til stregen. Bachman mener, at global opvarmning er ’voodoo, nonsens, fup og hokus-pokus’. Hun og Ron Paul er markante eksponenter for Tea Party-bevægelsens yderligtgående holdninger til stort set alle miljøtiltag og en indgroet skepsis over for videnskaben. Bachmann er berømt for at gå til valg på at lukke den amerikanske Miljøstyrelse, som hun mener burde hedde ”Jobdræberstyrelsen” (fordi miljøregulering i hendes verdensbillede er lig med arbejdsløshed). Bachman har også forklaret vælgerne fra talerstolen på Capitol Hill, at CO2 er et af ’naturens biprodukter’, og derfor ikke noget at være bange for, ligesom orkanen Irene, der ramte USA i 2010, efter Bachmanns mening var ’et budskab fra Gud’. Til gengæld er hun stor tilhænger af olieboringer i Den Arktiske Naturpark i Alaska. Den er nemlig ’mere velegnet til olieboringer end Saudi Arabien’.

Ron Paul mener, at ’global opvarmning er det største fupnummer der er set i mange, mange år’. Det vil nok heller ikke gavne USA’s position i de internationale klimaforhandlinger, hvis landet melder sig ud af FN, som Ron Paul ønsker det.

Den pt mest sandsynlige udfordrer til Obama, Mitt Romney, har indtil oktober i år fastholdt, at klimaændringer ’sker’, og at han ’tror’ at mennesker er ansvarlige. Men den moderate kandidat har justeret sit verdensbillede efterhånden som Iowa nærmede sig, og nu har piben fået en anden lyd: Ved flere lejligheder de seneste måneder har Romney understreget, at når han ’tror’ på klimaændringer, er det fordi, man ikke ’ved’, om det sker. Videnskaben er usikker, mener han. Romney afviser blankt at USA skal bruge ’milliarder og trilliarder’ af dollars på at reducere CO2, og han er modstander af alle politiske tiltag, f.eks. handel med CO2-kvoter (cap-and-trade). Som han forklarede deltagerne ved et møde med energiindustrien: Der er en grund til at det hedder ’global opvarmning’ og ikke ’amerikansk opvarmning’, underforstået at det er hul i hovedet, at USA skal forsøge at løse problemet.

Rick Perry fra Texas, der i mange år har stået olieindustrien nær, insisterer på, at klimaændringer er en ikke-bevist teori, der er skabt af ’videnskabsmænd, som har manipuleret med data, så dollars kan tilflyde deres projekter’.

Hvor svært de republikanske kandidater har det med videnskaben illustreres af den marginaliserede Jon Huntsman, som for nylig skrev på Twitter: ’Jeg tror på evolution og har tillid til videnskaben om global opvarmning. Kald mig bare skør’.

Skørt eller ej, så er verden omkring USA nødt til at tage debatten alvorligt. Siden Barack Obama i 2008 blev valgt på en offensiv klimapolitik har USA, som er verdens næststørste udleder af CO2, været handlingslammet på klimafronten. Obama har været nødt til at opgive at få enhver form for lovgivning igennem, og i internationale forhandlinger balancerer hans delegationer på en knivsæg: På den ene side maler de et billede af Obama som progressiv klimaforkæmper, på den anden side smyger de sig uden om ethvert tiltag, der kunne forpligte USA til noget som helst. Med Tea Party-bevægelsen, Fox News og olieindustrien som frontløbere har klimaskepsissen fået frit løb de senere år, hvilket har resulteret i, at færre amerikanere i dag tror på videnskaben end for få år siden.

Valgkampsretorikken viser, at USA ikke i nogen overskuelig fremtid vil være i stand til at gribe effektivt ind over for CO2-udledningen. Republikanerne vil blæse det et langt stykke, og demokraterne vil i en økonomisk krise ikke være i stand til at presse lovgivning igennem. Spørgsmålet er, om Obama overhovedet vil forsøge at holde liv i dagsordenen.

Dermed er USA marginaliseret i den globale klimadebat. Ingen andre lande har tilnærmelsesvis så afvisende en offentlig holdning til klimapolitik. Debatten og politikformuleringen i verdens øvrige klima-stormagter – Europa, Kina, Indien, Japan, Brasilien – foregår i et helt andet univers, og ønsket om at konfrontere problemet og vende det til muligheder for vækst og fremgang er udtalt. Meget tyder på, at det eneste omverdenen kan håbe på er, at dens forspring gradvist bliver så stort og synligt i form af jobskabelse, grøn eksport og økonomisk effektivitet, at det i sig selv vil anspore USA’s kommende præsidenter til at genoverveje situationen. Før det er for sent.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Regeringen overser biobrændsler Næste artikel Rift om danske ingeniørtalenter
Vækst-giganterne ligger i USA og Kina

Vækst-giganterne ligger i USA og Kina

DIGITAL OMSTILLING Langt de fleste unicorns fi­ndes i USA, hvor især Silicon Valley huser unge virksomheder, der lynhurtigt er blevet giganter. Men også Kina er godt med.

Tilbage på arbejde igen – hvor svært kan det være?

Tilbage på arbejde igen – hvor svært kan det være?

Det er fristende at vælge de enkle løsninger, når man skal genåbne arbejdspladsen: Spare huslejen helt. Kommandere alle på arbejde. Eller bestemme top-down, at det er slut med faste pladser. Men det bliver de ledere, der tør omfavne opgavens kompleksitet, som vinder i det lange løb.

Han skal gøre banken bæredygtig

Han skal gøre banken bæredygtig

LEDELSE Som ny direktør for PenSam Bank skal Michael Christensen demonstrere, at han kan demonstrere, at han kan drive en bank med afsæt i tre bundlinjer: den miljømæssige, den sociale og den økonomiske.

Vestager: Vi skal skabe vores egne techgiganter i Europa

Vestager: Vi skal skabe vores egne techgiganter i Europa

DIGITAL OMSTILLING Europa halter håbløst efter USA og Kina, når det handler om at fostre de store teknologivirksomheder. Det skal der lavet om på, hvis vi vil være med til at sætte de globale IT-standarder for fremtidens samfund, mener Margrethe Vestager. Målet er dobbelt så mange europæiske unicorns inden 2030.

Værdikæderne brydes ned og samles på nye måder

Værdikæderne brydes ned og samles på nye måder

DIGITAL OMSTILLING En af de tendenser, som Covid-19 har accelereret, er den måde, forretningsmodellen og hele organiseringen af værdikæden i mange brancher brydes op – og nu sammensættes på nye måder.
Den engelske teknologi-analytiker Benedict Evans kalder det ”The Great Unbundling”.

ICDK i Israel: Nogle gange kommer den stegte due flyvende

ICDK i Israel: Nogle gange kommer den stegte due flyvende

DIGITAL OMSTILLING 95 procent af alle startups mislykkes, fordi der ikke er et marked for deres idé. Iværksættere kan blive fanget i en dødbringende forelskelse i deres egen tech og glemme det grundlæggende: kunderne. Israelske iværksættere kigger ud mod det globale marked og slår til, når interessen er der, skriver det danske innovationscenter i Tel Aviv.

Lad ikke optimisme spænde ben for god forandringsledelse

Lad ikke optimisme spænde ben for god forandringsledelse

LEDELSE Vi har en tendens til at være for optimistiske og ikke tænke de dårlige scenarier igennem. I ledelsesmæssig sammenhæng resulterer det ofte i forandringsprojekter, der går over tid og over budget, og som ikke lever op til succeskriterierne, skriver Christian Nyvang Qvick.

Sophie Hæstorp Andersen anbefaler

Sophie Hæstorp Andersen anbefaler

KULTURANBEFALING Sophie Hæstorp Andersen har fundet kunst i de lokale kvarterer i Københavns Nordvest, og så anbefaler hun en tegneserie for voksne til inspiration for alle unge kvinder.

883 borgerforslag har gødet jorden for ny politik

883 borgerforslag har gødet jorden for ny politik

POLITIK OG VELFÆRD Borgernes magt til at fremsætte forslag for Folketinget er i gang med at forandre det danske demokrati. Alene i årets første tre måneder har grupper af borgere stillet 160 nye forslag. Borgernes egne forslag sætter ofte en dagsorden, der påvirker senere lovgivning og løser problemer, som politikerne ikke havde øje for. Det viser Mandag Morgens gennemgang af de i alt 883 borgerforslag, der er stillet siden 2018.

Borgerforslag på samlebånd

Borgerforslag på samlebånd

POLITIK OG VELFÆRD Foreløbig har 24 af de 883 borgerforslag samlet de nødvendige 50.000 støtter for at blive behandlet i Folketinget. Kun to er vedtaget. Men mange forslag finder alligevel vej til lovmøllen i en eller anden form.

Interesseorganisationer bruger borgerforslag til at nå ind på Christiansborg

Interesseorganisationer bruger borgerforslag til at nå ind på Christiansborg

POLITIK OG VELFÆRD 8 ud af 24 borgerforslag med støtter nok til at blive taget op i Folketinget har store organisationer i ryggen. Det kan give en fordel, når det kommer til den politiske behandling på Christiansborg. Men er det rimeligt? Hovedstilleren bag ”Dansk klimalov nu” ser det som en skævvridning, der er svær at komme uden om.

Mor fik ændret reglerne for sorgorlov efter sin søns død

Mor fik ændret reglerne for sorgorlov efter sin søns død

POLITIK OG VELFÆRD Pernille Møller Jensen er hovedpersonen bag et af de borgerforslag, som er ført ud i livet. Hun oplevede på egen krop, hvordan systemet efter hendes barns død ikke tog højde for hendes tragedie. Her er historien om, hvordan en mor til en afdød 15-årig dreng tog affære og fik forbedret vilkårene for forældre, som mister deres børn alt for tidligt.

Venstre:   Borgerforslag underminerer tilliden til folkevalgte

Venstre: Borgerforslag underminerer tilliden til folkevalgte

POLITIK OG VELFÆRD Venstres Karen Ellemann, medlem af Folketingets Præsidium, lader sig ikke overbevise af den livlige aktivitet på hjemmesiden med borgerforslag. Forslagene er ikke en succes, men en forfejlet kritik af Folketinget og det repræsentative demokrati, mener hun. 

Formanden for Folketinget: Borgerforslag supplerer demokratiet

Formanden for Folketinget: Borgerforslag supplerer demokratiet

POLITIK OG VELFÆRD Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), stemte nej til at indføre borgerforslag. Han frygtede, at professionelle organisationer og ikke borgere ville drive forslagene frem. Sådan er det ikke gået. Nu opfatter han borgerforslagene som et supplement til demokratiet. 

Teknologiske tigerspring øger den globale ulighed

Teknologiske tigerspring øger den globale ulighed

DIGITAL OMSTILLING Udviklingen inden for ‘Industri 4.0’-teknologier som kunstig intelligens, big data, 3D-print, robotteknologi, Internet of Things, blockchain og bioteknologi går stærkt. Men der er behov for, at den hastige udvikling suppleres med et øget fokus på ulighed, fastslår ny FN-rapport.

Aarhus lægger grundstenen til fremtidens velfærd

Aarhus lægger grundstenen til fremtidens velfærd

POLITIK OG VELFÆRD Der bliver skrevet politisk historie i Aarhus på onsdag. Byrådet skal nytænke velfærden. Der skal mere fokus på værdi for den enkelte borger og samfundet og mindre på standardydelser og kontrol. Et opgør med 40 års velfærdsudvikling. Enig Magistrat står sammen om fælles anbefaling til byrådet om at sætte en ny kurs, der får konsekvenser for alle kommunens 350.000 borgere. 

Han skal få styr på skandaleramt akademi

Han skal få styr på skandaleramt akademi

LEDELSE De seneste år har budt på lovlig meget drama på Det Kongelige Danske Kunstakademi; senest med en historisk buste, der blev smidt i havnen. Udfordringerne er til at få øje på for akademiets nye rektor, Lars Bent Petersen.

Blockchain kan redde verden – eller smadre klimaet

Blockchain kan redde verden – eller smadre klimaet

DIGITAL OMSTILLING Blockchain-teknologien kan være et nyttigt redskab til at fremme en cirkulær økonomi, og til at undgå at store digitale platforme får magten over vores personlige data. Men indtil videre har teknologien mest været brugt til bitcoins, og dét har vist sig at være en miljømæssig katastrofe.

Pas på med at overdrive helterollen

Pas på med at overdrive helterollen

LEDELSE  Vi roser med rette hands on-ledere, der engagerer sig i konkret problemløsning under kriser. Men det kan have store omkostninger, hvis chefen konsekvent fjerner andres ejerskab med sin ”heroiske” ledelse, skriver Klaus Majgaard.

Corona har boostet alternative nyhedsmedier

Corona har boostet alternative nyhedsmedier

POLITIK OG VELFÆRD Flere små alternative medier har satset kraftigt på at dække coronamodstanden. Men det sikrer dem ikke nødvendigvis en plads i det alternative medielandskab i Danmark, der ifølge forskeren Eva Mayerhöffer er langt svagere end i Tyskland og Sverige.

Har du det arbejdsliv, du ønsker? 

Har du det arbejdsliv, du ønsker? 

PÅSKELÆSNING Måske har du lige nu et af de sjældne frikvarterer fra et job, der æder lidt mere af din tid, end du egentlig ønsker mens du har børn - eller slider lidt mere på dig, end du kan klare, nu hvor du er blevet ældre? Vi har samlet et påskebuket af kloge tanker om, hvordan fremtidens arbejdsmarked kan gøres mere fleksibelt, give større individuel frihed - og måske endda gøre op med et lønsystem, der har låst kvindefag fast på bunden af lønskalaen i fem årtier. God påske - og god læselyst!

Kan vi uddanne os til højere beskæftigelse?

Kan vi uddanne os til højere beskæftigelse?

PÅSKELÆSNING Hvis verden skal rejse sig med en grøn genstart, vil der være brug for helt nye kompetencer. Det vil kræve fleksible uddannelsessystemer, løbende omskoling og en ny måde at tænke beskæftigelsespolitik på. Vi har samlet et lille påskeæg med tre forskellige perspektiver på omstillingen: Ministerens, økonomiprofessorens og dimittenternes. Læs eller genlæs dem her: 

Natteravnenes gyldne æra

Natteravnenes gyldne æra

LEDELSE Et fuldt år i karantænetilstand har betydet, at de mennesker, som er bedst til at løse deres arbejdsopgaver sidst på dagen, har gyldne tider. Men hvis man har hang til at arbejde på skæve tidspunkter, er det en god idé at fortælle sine kolleger om det.

Marie Hansen anbefaler

Marie Hansen anbefaler

KULTURANBEFALING Marie Hansen drømmer om igen at høre musik med andre mennesker, men indtil da giver hun sit bud på, hvad der skal spilles, når man sidder derhjemme. Og så anbefaler hun at besøge en ganske særlig passage i hjertet af Indre By.

Den regenerative økonomi genopbygger økosystemerne

Den regenerative økonomi genopbygger økosystemerne

GRØN OMSTILLING For den bevidste forbruger eller virksomhed er ”regenerativ” skridtet videre efter bæredygtighed og cirkulær økonomi. Idéen er, at man ikke blot skal minimere belastningen af økosystemet – men bidrage til, at det bliver styrket.

Fra destruktiv til genoprettende

Fra destruktiv til genoprettende

GRØN OMSTILLING Den regenerative økonomi ligger i forlængelse af udvikling i retning af et mindre forbrug af ressourcer og et samspil med økosystemerne til alles fordel. 

Menneskers ressourceforbrug svarer til 1,6 kloder

Menneskers ressourceforbrug svarer til 1,6 kloder

GRØN OMSTILLING Siden de tidlige 1970’ere har mennesket brugt flere af jordens ressourcer, end økosystemerne kan regenerere. Earth Overshoot Day beregnes hver år, når et lands forbrug af ressourcer overskrider de planetære grænser.

Et landbrug, der opsuger CO2 fremfor at udlede det

Et landbrug, der opsuger CO2 fremfor at udlede det

GRØN OMSTILLING Regenerativt landbrug bygger på en håndfuld principper for dyrkning, der hjælper til at opbygge kulstof i jorden – både for at mindske klimabelastningen og for at styrke jordens frugtbarhed. Flere af verdens største fødevareproducenter stiller nu krav om, at deres råvarer skal være regenerativt dyrket. 

Bygninger der giver mere til verden end de tager

Bygninger der giver mere til verden end de tager

GRØN OMSTILLING Regenerativ arkitektur er en vision om huse og byer bygget af cirkulære materialer, drevet af vedvarende energi og spækket med grønne planter. Indtil videre er det overvejende ønsketænkning – men dog ikke mere end at man i stadig flere byggerier forsøger at omsætte drømmen til konkret virkelighed.

Danmark er den grønne genopretnings globale frontløber

Danmark er den grønne genopretnings globale frontløber

HISTORIEN I TAL Danmark er et af de lande, der relativt set har postet flest penge i corona-genopretning i 2020. Sammen med lande som Finland, Tyskland, Frankrig, Norge og Polen er Danmark herudover et af de lande, der har haft størst fokus på grøn genopretning, viser en ny rapport fra Oxford Universitet.

Børnene er den stramme udlændingepolitiks akilleshæl

Børnene er den stramme udlændingepolitiks akilleshæl

POLITIK OG VELFÆRD Mens de danske børn i syriske fangelejre presser udenrigsministeren, så forbereder den nyoprettede Hjemrejsestyrelse et ryk den anden vej: Børn, der har boet i Danmark siden 2015, skal sendes tilbage til Syrien. Det kan igen gøre udlændingepolitikken til en politiske kampplads.

Ældres rettigheder må vige pladsen for kommunal frihed

Ældres rettigheder må vige pladsen for kommunal frihed

POLITIK OG VELFÆRD Nyt lovforslag luger ud i bureaukrati og undtager i et forsøg tre kommuner fra blandt andet at levere hjælp til borgerne i deres eget hjem. Borgmester vil benytte friheden til at udvikle velfærden sammen med ældre borgere. Ældresagen og juridiske eksperter er skeptiske: Stort set alle rettigheder for svækkede ældre ophæves.

Viborgs borgmester:

Viborgs borgmester: "Vi får friheden til at tænke selv"

Viborg Kommune får i tre år mulighed for at vise, at den kan udvikle velfærd til ældre borgere uden at være forpligtet til at leve op til nationale regler fastsat i lov om social service. ”Hvis ikke vi kan finde ud af at levere en ordentlig velfærd, så fejler vi jo,” siger borgmester Ulrik Wilbek.