Valgkamp uden vælgere

Partiernes valgkamp er uegnet for vælgerne. Den handler mere om at bekæmpe og nedgøre hinanden end at involvere vælgerne. I det stadigt mere indædte opgør mellem fløjene  negligeres vælgerne i stedet for at inddrage dem en dialog om de udfordringer, Danmark skal løse de kommende år. Vælgerne er  forvist til rollen som tilskuere til en endeløs politisk boksekamp. Det er konklusionen i en analyse, som Mandag Morgen har gennemført af den hidtidige valgkamp, bl.a. som den kommer til udtryk i valgannoncerne. Det forklarer måske også, hvorfor politikerne i en meningsmåling opfattes som den mindst troværdige samfundsgruppe, skriver Mandag Morgens chefredaktør Erik Rasmussen.

“Regeringens fejlslagne krisepolitik betyder, at væksten i Danmark halter af sted…” - "Oppositionen siger, at vi bare skal øge udgifterne, øge gælden og hæve skatterne…”

Er du forvirret? Så er du på rette spor – og har fået en god fornemmelse af, hvad valgkampen 2011 handler om. Citaterne er symptomatiske for partiernes udmeldinger. De er enkle og skåret efter samme læst: Vi har ret. I tager fejl. Vi kan redde Danmark. I kører landet i sænk. Vi sikrer velfærden. I ødelægger den. Vælgerne er forvist fra rollen som deltagere og reduceret til publikum i en endeløs politisk boksekamp.

Sådan tegner perspektiverne sig for et af de vigtigste folketingsvalg i flere årtier. Mandag Morgen har analyseret en række af partiernes valgannoncer for at finde ind til deres centrale budskaber. Resultatet tegner billedet af en lukket valgkamp mellem de politiske partier og ledere – en valgkamp, der ikke åbner sig over for vælgerne og ikke giver dem reelle muligheder at tage stilling. Succeskriteriet er ikke at involvere vælgerne, men at ramme modstanderne hårdest muligt.

Login