Valgkampens største tabu: Murstensøkonomi svækker vidensøkonomi

Danmark er blevet slave af en murstensøkonomi, der dræner samfundet for kapital og står i vejen for nødvendige investeringer i den vidensøkonomi, som er den eneste vej til fornyet vækst. Få steder i verden fylder boligmarkedet mere i samfundsøkonomien end i Danmark.  Efterveerne af dette boom and bust på boligmarkedet rider i dag Danmark som en mare, og udgør en enorm udfordring, som landets næste regering står over for.

Danmark er blevet slave af en murstensøkonomi, der dræner samfundet for kapital og står i vejen for nødvendige investeringer i den vidensøkonomi, som er den eneste vej til fornyet vækst. Få steder i verden fylder boligmarkedet mere i samfundsøkonomien end i Danmark.

Stribevis af liberaliseringer i den danske bolig- og ejendomsfinansiering i løbet af de sidste 30 år har gjort det muligt for almindelige boligkøbere og spekulative investorer at skaffe sig kreditter i et sådant omfang, at Danmark i midten af sidste årti oplevede en af de mest markante boligbobler i verden. Priserne steg med 40 pct. Intet andet sted i verden blev så mange boliginvestorer så rige så hurtigt.

Efterveerne af dette boom and bust på boligmarkedet rider i dag Danmark som en mare, og sådan vil det fortsætte efter valget 15. september. Både statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans udfordrer, Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, har i deres iver for at tiltrække vælgere lovet nye midlertidige skattelettelser til boligkøberne. Selv om årsagen til den lave omsætning og det rekordstore udbud af boliger formentlig først og fremmest er, at priserne stadig er for høje.

Login