Valgprognose: Region Sjælland

Torben K. Andersen

Valgprognose for kommunalvalget 2009 i Region Midtjylland. Prognosen er lavet af professor Søren Risbjerg Thomsen og forskningsassistent Christian Sloth.

Valgprognose Region Sjælland

Figur 1 | Forstør

Målingen er udarbejdet af professor Søren Risbjerg Thomsen og forskningsassistent Christian Sloth for Mandag Morgen. Angivet som procentfordeling for hver kommune.

Kilde: Risbjerg Thomsen, forskningsassistent Christian Sloth og Mandag Morgen

Mandag Morgens borgmesterprognose

Mandag Morgen giver et unikt bud på borgmestrene efter valget på baggrund af prognosen af professor Søren Risbjerg Thomsen og forskningsassistent Christian Sloth samt omfattende selvstændig research.

Faxe

Tre store partier kæmper om magten. Venstre bliver det største parti med otte mandater. Socialdemokraterne får syv. Borgerlisten får fire. Det bliver et meget åbent opgør. Umiddelbart ser mandaterne dog ud til at forme sig, så den nuværende borgmester Rene Tuekær fra Borgerlisten kan fortsætte.

Greve

Tæt opgør. Den tidligere borgmester Rene Milo (V) kan få comeback. Han har lavet valgforbund med Dansk Folkeparti. De står til at få halvdelen af stemmerne og 11 mandater. Den nuværende konservative borgmester Hans Barlach vil give ham kamp til stregen. Men Rene Milo er favorit.

Guldborgsund

Kaj Petersen (S) har været borgmester siden 1977 og er det med meget stor sandsynlighed også efter valget.

Holbæk

Endnu en radikal højborg smuldrer. Den radikale borgmester Jørn Sørensen stopper. Partiet står til kæmpe valglussing. Blokkene er meget tætte. Venstre er det største parti og får 10 mandater. Socialdemokratiet får otte. Men blokkene er meget lige, og De Radikale kommer endnu engang til at være tungen på vægtskålen. Det giver Sine Agerholm (S) en fordel i kamp mod Søren Kjærsgaard (V).

Kalundborg

SFs stærke bastion. Tommy Dinesens exit ser ikke ud til at svække partiet alvorligt. Borgmester Kaj Buch Jensen (S) ser ud til at kunne fortsætte fire år mere.

Køge

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har dannet valgforbund. Marie Stærke (S) er Danmarks yngste borgmester, og hun får fire år mere på posten.

Lejre

En af Venstres højborge. Borgmester Flemming Jensen (V) bevarer magten.

Lolland

Rød front. Socialdemokratiet og SF får to ud af tre stemmer. Borgmester Stig Vestergaard (S) fortsætter.

Næstved

Borgmester Henning Jensen (S) støvsugede stemmer sidste gang. Det gør han igen og bevarer magten.

Odsherred

Den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov ser ud til at bevare magten på partiets hænder efter nuværende borgmester Finn Madsen (S).

Ringsted

En gyser. Alt kan ske. Venstre er fortsat det største parti. Men blå blok overhales af rød blok. Valgforbundene tyder dog på, at den røde blok ikke kan tiltrække nok støtte til at gennemføre et systemskifte. Derfor er Venstres Niels Ulrich Hermansen favorit. Men i tæt kamp med Svend-Erik Jakobsen (S).

Roskilde

Stor sejr til rød blok. Borgmester Poul Lindor Nielsen (S) ser ud til at fortsætte. Med mindre SFs Henrik Stougaard laver en Vejle-model og går sammen med de borgerlige for at få borgmesterposten.

Slagelse

Tæt løb. Men rød blok har et forspring, og det kan give borgmester Lis Tribler (S) fire år mere på posten i kampen med Stén Knuth (V).

Solrød

Venstre sidder solidt på magten. Borgmester Niels Hörup (V) får fire år mere trods stor stemmemæssig tilbagegang.

Sorø

Borgmester Ivan Hansen (S) har siddet på magten siden 1990 og gør det fire år mere.

Stevns

S og SFs valgforbund udgør ikke en trussel mod borgmester Poul Arne Nielsen (V). Han får fire år mere.

Vordingborg

Rød blok har et stort forspring. Borgmester Henrik Holmer (S) ser derfor ud til at slå Bo Manderup Jensen (V).

Se alle prognosens tal for landets 98 kommuner (download excel)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu