Velfærden har kurs mod det laveste niveau i 50 år

Vi bliver rigere og rigere, men det smitter ikke af på velfærden. Danmark har udsigt til det laveste offentlige forbrug siden 1970’erne, viser beregninger fra AE-rådet. Eksperter og politikere frygter, at tilliden til velfærdssamfundet smuldrer. Regeringen tror på ekstra gevinster ved at arbejde smartere og mere effektivt.

Danskerne må indstille sig på mere skrabet velfærd de kommende år. Selv om økonomien blomstrer, og vi får flere penge mellem hænderne til at købe mad, tøj, rejser, iPhones og biler, kommer det ikke til at smitte af på velfærden. Den offentlige velfærd kommer til at udgøre en stadig mindre del af den økonomiske samfundskage.

Regeringens sparekurs betyder, at Danmark styrer direkte mod et historisk lavt offentligt forbrug målt i forhold til vores samlede BNP. Vi skal helt tilbage til 1970’erne under Anker Jørgensens tid som statsminister for at finde en periode, hvor Danmark sidst lå stabilt på det lave niveau, som regeringen lægger op til frem mod 2025.

Det viser en opgørelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har lavet for Mandag Morgen på baggrund af tal fra Finansministeriet. Chefanalytiker Jens Sand Kirk forudser, at velfærden kommer på skrump, og at det vil komme til at ramme bredt – lige fra børn i daginstitutioner til folk i ældreplejen.

Login