Velfærdsinnovation mangedoblet

I dag kom regeringen med sit efterlønsudspil. Mange vil være lettede over, at der i det mindste sker noget på den politiske scene.

Men hvis man for alvor vil opmuntres, skal man se på, hvad der lige nu sker i velfærdens frontlinje. Derude, hvor presset på velfærden kan mærkes, laver de nemlig innovation allerede. Det bliver også omtalt i medierne. En hurtig mediesøgning viser f.eks., at omtalen af velfærd og innovation i samme artikel er firedoblet siden 2008. Det er en god nyhed – også selvom omtalen af efterløn stadig er mange gange højere. 

Både kommuner, virksomheder, frivillige organisationer og andre eksperimenterer med nye løsninger. Danmark er faktisk godt på vej til at blive et stort velfærdslaboratorium, hvor forsøgene bobler. Der er stadig brug for, at de gode tiltag gøres almene og udbredes, men der er ingen tvivl om, at der er fokus på at innovere. Lige nu bliver følgende f.eks. prøvet af:

  • Nye samarbejder. Frivillige mentorer hjælper Roskilde Kommune med at få unge godt igennem udsatte perioder og forebygge kriminalitet, mens jobcentre indgår nye partnerskaber med virksomheder for at få flere i arbejde. Dialog mod Vold og Nordjyllands politi samarbejder om at få voldelige mænd i behandling.
  • Ny teknologi. Online omsorg er en online portal under udvikling, hvor ældre borgere kan se og tale med både kommunens ansatte og familie og venner. Bedre stuegang i eget hjem skal nedbringe antallet af akutte henvendelser, og den intelligente arbejdsbeklædning skal forebygge nedslidningsskader.
  •  Ny organisering. Radikal innovation af folkeskolen i Vejle Kommune er undervejs med aldersblandede elevgrupper og varierende gruppestørrelser. Designtænkning hjælper med brugerinvolvering, hurtig udvikling af prototyper, løsningsmodeller og inddragelse af flere fagligheder. Socialøkonomiske virksomheder som Glad Tegnestue, Huset Venture og Telehandelshuset skaber nye arbejdspladser til dem i kanten af arbejdsmarkedet.

Alle de løsninger og mange flere er med i dag, når 1000 velfærdsledere er samlet for at dele deres mest innovative svar på velfærdens udfordringer. Velfærdens innovationsdag begyndte på initiativ af Mandag Morgen i 2010 og har i år fordoblet deltagerantallet. Dagen er dermed Danmarks største samlede velfærdslaboratorium, og interessen er enorm for at være med til at teste nye ideer.

40 løsninger, 42 udstillere, 30 partnere og mere end 60 talere er med på dagen, og mange flere har meldt ind med løsninger og med gode råd til, hvordan potentialet i frontlinjen bliver til helt nye måder at levere velfærd på. Vi behøver ikke at vente på politikerne. Vi kan godt gå i gang nu, er budskabet fra frontlinjen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu