Velfærdsledere klar til vidtgående reformer

Velfærdsydelser som hjemmehjælp, folkepension og børnecheck skal ikke længere være ens for alle, men målrettes til dem med størst behov. Det er budskabet fra Mandag Morgens velfærdspanel, der tæller mere end 3.000 nøgleaktører fra velfærdssamfundets frontlinje. De forudser store omvæltninger af velfærdssamfundet i de kommende år. De venter, at forsikringsordninger i stigende grad vil erstatte offentlige ydelser, og at flere private virksomheder vil komme ind og løse nogle af velfærdopgaverne.

Torben K. Andersen

Regeringen har stor opbakning til at gennemføre drastiske ændringer af hjemmehjælpen, folkepensionen og børnechecken fra lederne ude ved velfærdsamfundets frontlinje. 

To ud af tre velfærdsledere mener, at velfærdsydelser som folkepension og børnecheck skal målrettes til dem med størst behov. Næsten lige så mange mener, at velhavende ældre selv bør betale for hjemmehjælp. Og et stort flertal går ind for, at folk ikke skal have velfærdsydelser, bare fordi de har nået en bestemt alder.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen bygger på svar fra 862 medlemmer af Mandag Morgens Velfærdspanel. Panelet består af godt 3.000 nøglepersoner i den offentlige, private og frivillige sektor. Fra det offentlige deltager bl.a. skoleledere, institutionsledere, plejehjemsledere, afdelingsledere, kontorchefer og kommunaldirektører. De tegner sig for 85 pct. af panelets medlemmer.

Fra private virksomheder deltager chefkonsulenter, udviklingschefer og direktører. De udgør 9 pct. af medlemmerne. Og fra de faglige og frivillige organisationer sidder sekretariatsledere, kredsformænd, formænd m.v., der tegner sig for de resterende 6 pct. af medlemmerne. Fælles for dem alle er, at de har ledelsesmæssigt og/eller udviklingsmæssigt ansvar for produktion og levering af velfærd.

Læs mere om Velfærdspanelet.

Det viser en stor undersøgelse, som Mandag Morgen har foretaget blandt ledere ude på skoler, plejehjem og andre velfærdsinstitutioner, kommunaldirektører og andre af de centrale personer, der til daglig har velfærdssamfundets udfordringer tæt inde på livet. Over 800 medlemmer af Mandag Morgens Velfærdspanel har deltaget i undersøgelsen. Se tekstboks.

Klaus Petersen, professor og leder af Center for Velfærdsstatsforskning på Syddansk Universitet, tager resultaterne som udtryk for, at velfærdslederne erkender det langsigtede finansieringsbehov og er åbne for en prioritering af velfærden.

”Velfærdslederne erkender, at der ikke er råd til det hele på den lange bane. De har en stærk tro på den offentlige sektor, men er også åbne for en prioriteringsdiskussion. De er ret enige om, at alderskriteriet kan stå for fald, i takt med at mange ældre er mere velfungerende end tidligere og lever længere,” siger Klaus Petersen.

I dag indleder Socialdemokraterne deres kongres i Aalborg, og her skal de bl.a. drøfte prioriteringer af velfærdsydelserne. Flere S-ministre som eksempelvis socialminister Karen Hækkerup har sat spørgsmålstegn ved, om børnecheck, hjemmehjælp, folkepension og andre velfærdsydelser fortsat skal være ens for alle, eller om de skal målrettes dem med størst behov.

Abonner på analyser om velfærd

Modtag en automatisk e-mail, hver gang Mandag Morgen publicerer nye analyser og artikler inden for velfærdsdagsordenen.

Log på mm.dk med din mail og adgangskode, og klik på Rediger profil for at vælge, hvilke dagsordener du ønsker at følge. Du kan også abonnere på bloggere.

Har du ikke allerede en profil til mm.dk, kan du oprette den gratis.

Undersøgelsen viser da også, at lederne forventer store omvæltninger af velfærdssamfundet. De forudser, at en række offentlige velfærdsydelser i stigende grad vil blive afløst af private forsikringsordninger, at sociale problemer i højere grad vil blive tacklet af familien eller frivillige kræfter, og at flere private virksomheder vil komme ind og løse nogle af de velfærdsopgaver, som i dag bliver varetaget af det offentlige.

Efterlyser prioriteringer

Det danske velfærdssamfund står over for kæmpemæssige udfordringer. Det offentlige underskud forventes i år at blive på 73 milliarder kr. Og i løbet af de næste 30 år vil antallet af ældre stige med ca. 550.000, mens antallet af folk i den erhvervsaktive alder falder med ca. 120.000.

Samtidig er hver fjerde dansker i den erhvervsaktive alder permanent parkeret på dagpenge, kontanthjælp, førtidspension eller anden offentlig forsørgelse. Og erfaringerne fra de sidste 20 år viser, hvor svært det er at sluse folk på samfundets sidelinje tilbage på arbejdsmarkedet. 

Hele 59 pct. af velfærdslederne mener, at der ikke i længden er råd til at opretholde velfærdsstaten, som vi kender den i dag. Og de melder sig selv klar til et fundamentalt opgør med en række universelle kerneydelser såsom folkepension, hjemmehjælp og børnecheck. Se figur 1.

Klar til at prioritere" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/e66fd-tka_fig02_nyetider.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/b5095-tka_fig02_nyetider.png | Forstør   Luk

Lederne forudser, at velfærdssamfundet står over for store omvæltninger de næste 10 år.

Kilde: Mandag Morgen. [/graph]

70 pct. mener, at velfærdsydelser som folkepension og børnecheck "i højere grad skal målrettes til dem med størst behov". Stort set lige så mange støtter helt konkret den graduering af børnechecken, som blev vedtaget med skattereformen. Den betyder, at børnechecken bliver mindre for forældre med en indkomst over 760.000 kr. 

I skatteudspillet fra maj foreslog regeringen også at sænke folkepensionens grundbeløb med 13.600 kr. og forhøje det indkomstafhængige tillæg tilsvarende. Forslaget ville gavne de pensionister med færrest penge på kistebunden, mens velhavende pensionister ville komme til at miste en del af deres pension.  

Forslaget røg dog ud under de politiske forhandlinger og kom derfor ikke med i den endelige skattereform. Det gjorde til gengæld regeringens forslag om at hæve den supplerende pensionsydelse – ældrechecken – fra 11.400 kr. til 15.900 kr. med virkning fra 2013.

Klaus Petersen fra Syddansk Universitet advarer dog mod at se undersøgelsen som en klokkeklar opbakning til at prioritere velfærdsydelserne.

”De fleste siger, at der skal reguleres og prioriteres. Men det er svært at aflæse, om de mener, at det er ønskværdigt, eller om det er et nødvendigt onde som følge af en tendens, man alligevel ikke kan holde tilbage,” siger Klaus Petersen.

Brugerbetaling på hjemmehjælp

Undersøgelsen viser også, at velfærdslederne ikke generelt er tilhængere af at skrue op for brugerbetalingen. Allerede i dag betaler danskerne milliarder af kroner i brugerbetaling. Alene på sundhedsområdet udgør brugerbetalingen på bl.a. medicin og tandlæge ca. 22 milliarder kr. 62 pct. siger nej til mere brugerbetaling, mens 27 pct. går ind for at skrue op for danskernes egenbetaling for velfærden.

På et enkelt område er der flertal for at skrue op for brugerbetalingen: På hjemmehjælpen til de mest velhavende ældre. 62 pct. af velfærdslederne er ”enige” eller ”helt enige” i, at dette er en god ide. Kun 19 pct. er imod. 

Forslaget er en gammel traver i velfærdsdebatten, men selv om der gennem årene har været opbakning til forslaget fra et flertal af vælgerne, har det aldrig kunnet samle flertal i Folketinget. Karen Jespersen forsøgte i sin tid som socialminister i Nyrup-regeringen at fremsætte et lovforslag om brugerbetaling på hjemmehjælpen, men var nødt til at trække det tilbage igen, da det ikke kunne samle flertal. 

Nu har Karen Hækkerup forsøgt at puste nyt liv i forslaget som led i sin kommende socialreform. Samtidig har hun nedsat en hjemmehjælpskommission, der skal beskrive udfordringerne på området og komme med forslag til, hvordan ressourcerne bruges bedst muligt. Kommissionen skal aflevere sine anbefalinger til regeringen til foråret. Hvorvidt Karen Hækkerup omsætter dem til konkret lovgivning, er endnu uvist.

[graph title="Nye tider" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Mandag Morgen. 

Store omvæltninger de næste 10 år

Velfærdslederne forudser også, at velfærdssamfundet står foran store omvæltninger de næste 10 år. Hele 72 pct. af velfærdslederne anser det f.eks. for sandsynligt, at en række velfærdsydelser i stigende grad vil blive afløst af private forsikringsordninger. Se figur 2. 

Gennem årene er der da også til stadighed dukket nye forsikringsordninger op på markedet. Omkring 1,7 millioner danskere har købt sig ret til at blive behandlet på et privat hospital eller klinik via private sundhedsforsikringer. Og fagforbund tilbyder deres medlemmer lønforsikringer, så de kan købe sig til ekstra høje dagpenge, hvis de mister jobbet. 

I takt med de kommende års demografiske udvikling, hvor flere ældre skal forsørges af stadig færre på arbejdsmarkedet, kan der også ske forandringer i velfærdens frontlinje, så de ansatte prioriterer dem med størst behov. Et flertal af velfærdslederne – 55 pct. – vurderer således, at folks sociale problemer i højere grad vil blive løst inden for familien eller af frivillige kræfter. 41 pct. tror ikke, at denne udvikling er særlig sandsynlig.

VK-regeringen svingede i sin tid pisken over kommunerne for at få dem til at udlicitere flere opgaver til private og pressede år efter år udliciteringsgraden op. Den udvikling vil fortsætte de kommende 10 år, spår velfærdslederne. Godt seks ud af ti forudser, at private virksomheder i stigende grad vil løse velfærdsopgaver, som det offentlige i dag tager sig af. 

Det er dog ikke ensbetydende med, at de støtter denne udvikling. Nærmest tværtimod. Når man spørger, om man bør udlicitere flere opgaver til private, hvis de kan konkurrere på pris og kvalitet, svarer 65 pct., at opgaverne bør blive på offentlige hænder i mindst samme omfang som nu

Tillid til Thorning 

Mens tilliden til statsminister Helle Thorning-Schmidts lederegenskaber er til at overskue blandt vælgerne generelt, er der stor opbakning til hende fra velfærdslederne. 55 pct. mener, at en S-ledet regering er bedst til at sikre velfærden. Kun 12 pct. peger på en borgerligt ledet regering, mens 28 pct. mener, at der ikke er forskel. 

I det første år ved magten er S og SF blevet anklaget for at løbe fra valgløfterne om velfærd frem for skattelettelser. Blandt andet er planen om en vækst i det offentlige forbrug på 1,4 pct. nu afløst af en langt mere beskeden vækst på kun 0,1 pct. 

Og lederne er da også noget mere kritiske, når de skal give karakterer til regeringens konkrete resultater på velfærdsområdet. Hver tredje leder – 33 pct. – mener, at regeringen har håndteret velfærden ”godt” eller ”meget godt” i løbet af det første år ved magten. 21 pct. har det stik modsatte synspunkt. 43 pct. svarer ”hverken godt eller dårligt”. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu