Velfærdslederskab skal bygge på styrker

Lederskabets største opgave er at samle vores styrker på en måde, der gør vores svagheder ubetydelige. Det sagde ledelsesguruen Peter Drucker, og det er netop det styrkebaserede lederskab, som velfærdssamfundet har brug for lige nu. Jeg var sammen med hundredevis af styrker på Velfærdens innovationsdag tirsdag.

De har ideer, mod og kompetencer til at prøve noget nyt, og de er også villige til at indrømme deres fejl undervejs. Styrkebaseret ledelse handler nemlig ikke om at glemme det, vi er dårlige til. Vi skal både blive bedre til det, vi kan og være modige nok til at håndtere det, vi ikke kan.

Men lederskab bliver nødt til at være til stede på alle niveauer. Når jeg følger velfærdsdebatten i medierne, kan jeg ikke se det styrkebaserede lederskab. De nationale medier og politikere samles lige nu om en fortælling om den danske velfærd, der har masser af ofre, tabere og svagheder. Vi er på vej mod afgrunden, og broen er ikke til at se. Fejl og mangler og færre penge dominerer snart sagt alle fortællinger.

I 1955 skrev Drucker, at man ikke skulle udpege en leder, hvis vision fokuserede på folks svagheder i stedet for deres styrker. ”Den mand (og dengang var det jo oftest en mand)der altid ved, hvad folk ikke kan gøre, men ikke ser, hvad de kan gøre, vil undergrave organisationens sjæl,” skriver han. Derfor efterlyser jeg styrkebaseret lederskab og historiefortælling også om velfærden.

Selvfølgelig skal vi lægge mærke til fejl og mangler og det, der ikke fungerer. Men i dag kan vi som regel godt overleve en enkelt fejl eller to i velfærdsleverancen. Det vi ikke kan leve med, er at tage motivationen og begejstringen fra frontlinjen og være blinde for de resultater, der faktisk leveres hver dag.

Vi kan være på vej mod afgrunden, men der er faktisk mange velfærdsledere, der er i gang med at bygge en bro til fremtidens velfærd. Vi er lige på kanten af, at der kan blive en ny slags velfærdssamfund – med bedre kvalitet, flere mennesker i arbejde og uddannelse, sundere og gladere liv – men vi bliver nødt til at bygge på vores styrker, hvis vi skal komme helt dertil. Derfor efterlyser jeg lederskab, der samler vores styrker, tak.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu