Verdens storbyer flytter til København

Verdens storbyer er for nylig flyttet til København. I hvert fald de af dem, der er samlet i verdens førende klimanetværk C40, der netop har åbnet kontor i innovationshubben BLOXHUB på Københavns Havn.
Jesper Nygård

C40 er et netværk af toneangivende byer som Beijing, New York, Paris, Mexico City – og København. I alt 90 af de største og/eller klimamæssigt mest innovative byer verden over. I tørre tal repræsenterer C40-byerne 25 pct. af verdens BNP og 10 pct. af verdens befolkning, så det batter noget, når C40-netværket rykker på den globale klimaudfordring.

Når C40 i begyndelsen af februar åbnede kontor i København, er det bl.a., fordi København har vedtaget verdens måske mest ambitiøse klimaplan, der kan tjene som direkte inspiration for andre byer rundt omkring i verden.

C40-kontoret i København får fokus på grøn vækst. Netværkets analyse er, at byer og virksomheder skal arbejde langt tættere sammen, hvis det skal gå hurtigt nok med at bringe nye klimaløsninger i spil. Et af C40’s konkrete initiativer er The Cities Solutions Platform, der er en innovationsplatform, hvor byer som Melbourne, Rio og Seattle skyder deres klimaudfordringer ind i et åbent samarbejde med private virksomheder. Det handler ikke kun om teknik, men også om processer for udbud og indkøb, der kan bringe virksomhederne tidligere på banen i løsningen af byernes udfordringer.

De, der kender til Danmarks gode ry ude i verden på klimaområdet, vil vide, at det er noget, vi allerede er gode til og får anerkendelse for. Et eksempel er Københavns Kommunes fjernvarme og fjernkøling, der bl.a. bygger på Danfoss-teknologi, og som er et forbillede verden over.

C40-kontoret passer med sit fokus på innovation mellem byer og virksomheder perfekt ind i innovationshubben BLOXHUB, som Realdania har etableret sammen med Københavns Kommune og Erhvervsministeriet med visionen om at skabe et internationalt innovationsmiljø for bæredygtige byløsninger.

Med C40 i BLOXHUB får danske virksomheder og byer mulighed for at trække på erfaringer fra verdens mest progressive storbyer og adgang til at bringe danske løsninger i spil internationalt.

Deadline 2020

C40 kommer til Danmark med en banebrydende ny strategi i kufferten. Strategien med overskriften ’Deadline 2020’ rummer køreplanen for, hvad verdens vigtigste storbyer konkret vil gøre for at sikre realiseringen af den globale klimaaftale fra COP21 i Paris om at holde den globale opvarmning under 1,5 grader. Dét er som bekendt grænsen, hvis konsekvenserne af klimaforandringerne skal være håndterbare og ikke katastrofale.

Helt centralt er, at byernes CO2-udledning skal toppe senest i 2020, hvis det skal være muligt at holde den globale opvarmning under de 1,5 grader. Tiden er altså en faktor, vi ikke kan ignorere.

Skal vi lykkes med at nå FN-målene – understreger ’Deadline 2020’-rapporten – er det bl.a. en forudsætning, at 75 pct. af busserne i alle C40-byer er elektriske inden 2025. Og helt afgørende er det, at vi bliver bedre til at bygge tættere byer. Dvs. byer, hvor vores bolig, arbejde og fritidsaktiviteter findes inden for et forholdsvis lille geografisk område, fordi det markant vil reducere udledningsgasser fra verdens byer.

Rapporten er så vigtig, fordi den sætter konkrete rammer for den grønne omstilling af den kæmpestore del af verdensøkonomien, som byerne repræsenterer. Med afsæt i rapporten udarbejder de 90 C40-byer hver deres konkrete plan for, hvad netop de skal gøre for at nå målene, og handlekraften fejler ikke noget. Ifølge ’Deadline 2020’ planlægger C40-byerne at gennemføre samlet set helt op til 14.000 konkrete klimahandlinger frem mod 2020.

Det danske C40-kontor bliver et af knudepunkterne for den viden, der udveksles, i takt med at ambitionerne gøres til virkelighed. For danske virksomheder bliver kontoret i BLOXHUB en ny indgang til at byde ind med klimaløsninger til verdens storbyer, mens danske byer får adgang til viden og erfaringer fra de mest progressive byer i verden.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu