Vestager: Lokalpolitikere er bedre EU-ambassadører end landspolitikere

Politikerne i det europæiske demokrati skal tage borgernes bekymringer alvorligt og vise, hvordan EU har løsningen på deres problemer, siger Margrete Vestager.

Med figursyet blå kjole, sølvsmykker og stålgråt hår fremstår Margrethe Vestager lige så strømlinet som Berlaymont-bygningen i Bruxelles, hvor hun har sin daglige gang i jobbet som EU’s konkurrencekommissær. Selv om hun netop har været afbilledet sådan på alverdens avisforsider i forbindelse med skattesagen mod Apple, er det ikke kun skattesnyd, der er problemet for EU lige nu. Det er også den voksende afstand til borgerne – et problem, som er på dagsordenen ved EU-topmødet i Bratislava på fredag. Hvis det står til Vestager, skal afstanden mellem borgere og EU mindskes, ved at de nationale politikere i højere grad støtter åbent op om EU.

”Jeg tror, det vigtigste er, at vores nationale politikere også tager på sig at være ambassadører for det europæiske demokrati. Jeg oplever, at det er regionale og kommunale politikere, der besøger mig mest, og at de ikke har den samme afstand til det europæiske som nogle af mine nationale, tidligere kolleger,” siger hun.

Da Margrethe Vestager var dansk økonomi- og indenrigsminister fra 2011 til 2014, deltog hun selv som nationalpolitiker i møderne i ECOFIN-rådet (Economic and Financial Affairs Council), som regulerer den finansielle sektor i EU. I dag indrømmer hun, at hun, når hun efter møderne mødte den danske presse, oftere fik fortalt historien om, hvordan hun kæmpede for danske ønsker, end om hvordan hun i samarbejde med kolleger fra andre EU-lande kom frem til en løsning – selv om det egentlig mest var det sidste, der skete.

Login