Vestagers Apple-sag indvarsler nyt skatteparadigme

EU’s afgørelse om, at Apple skylder 97 milliarder kr. i skat, kan være starten på et nyt skatteparadigme, hvor globale koncerner ikke længere kan lægge skattebetalingen, hvor den er billigst. ”Det er en lang forandringsproces, men det går den rigtige vej,” siger Margrethe Vestager.

Regeringskrise i Dublin. Voldsom vrede i Det Hvide Hus i Washington. Apples topchef, Tim Cook, i noget nær verbal bersærkergang. Og Ryanairs topchef, Michael O’Leary, der kort og godt udbrød ”fuck off”.

EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, trådte på mange ømme tæer i Europa og USA, da hun tirsdag i sidste uge meddelte, at verdens højest vurderede virksomhed, Apple, skylder 13 milliarder euro – godt 97 milliarder kroner – i skat. De mange negative reaktioner på Vestagers historiske skattesmæk til det ikoniske amerikanske selskab stod imidlertid langt fra alene.

Tværtimod har en række eksperter og politikere givet udtryk for, at tirsdag 30. august 2016 kommer til at gå over i historien som en milepæl i udviklingen af et nyt globalt skatteregime, der gør op med de seneste årtiers globale skattemæssige kapløb mod bunden og dermed sikrer, at verdens største virksomheder betaler fair skat der, hvor de genererer deres overskud. Og dette vel at mærke, selvom Apple-koncernen har gjort det klart, at man agter at appellere Margrethe Vestagers afgørelse. Irlands regering havde før afgørelsen sagt, at man ville gøre det samme. Men afgørelsen fra Bruxelles skabte så meget uro i geledderne i regeringen i Dublin, at premierminister Enda Kenny måtte udskyde beslutningen om at appellere afgørelsen.

Login