”Vi blev lidt grebet af The American Dream”

For godt to år siden deltog den århusianske intranetvirksomhed Colibo i Udenrigsministeriets bootcamp for danske startups i Silicon Valley, SCALEit. Det blev en katalysator for den unge virksomhed, som i januar fik en tocifret millioninvestering, og som nu gør klar til at udfordre Facebook.
Jens Jørgen Madsen

Da Mogens Sejer Iversen og hans forretningspartner Max Schläger Nielsen tilbage i november 2014 var på træningslejr i San Francisco for at teste deres iværksætterdrømme, så deres intranetforretning markant anderledes ud, end den gør i dag.

Firmaet hed dengang Mediaworkers og håbet var på det tidspunkt, at sparring fra de helt store spillere på den amerikanske tech-scene kunne sætte gang i en videreudvikling af både strategi, koncept og virksomhedens mulighed for at skalere.

Her kun lidt over to år efter er navnet blevet til Colibo, efter en udskillelse fra digitalbureauet Mediaworkers; visionerne er justeret, og med en spritny investering i sidste måned på et tocifret millionbeløb fra en kreds af ti investorer er man pludselig på vej ud i hele verden.

Målet er yderligere teknologisk udvikling af produktet og decideret etablering i både USA og Storbritannien for bl.a. at tage konkurrencen op med de helt store på markedet for intranetløsninger. Det vil sige Microsofts SharePoint og Facebooks relativt nye tiltag på selv samme marked: Facebook Workplace.

Ifølge adm. direktør for Colibo Mogens Sejer Iversen gav deltagelsen i Udenrigsministeriets vækstinitiativ i Silicon Valley, SCALEit, da også ham og virksomheden mod på at være mere offensive end normalt.

”SCALEit gav os en nuancering af vores viden, men fungerede også som inspiration og som en katalysator for os i forhold til at tro på det. Det mest givende var den energi, som vi kom hjem med. Overliggeren blev hævet, og man blev lidt grebet af The American Dream,” siger han med henvisning til, hvordan det var at møde andre danske startups på vestkysten, som allerede havde fået succes. Men også at møde advokater og rådgivere, som taler deltagerne op, og venturekapitalister, som jonglerer med unicorns.

Pas på jordforbindelsen

”Beløbsstørrelserne og forventningerne til at skalere er bare så meget større i Silicon Valley, end vi er vant til herhjemme. Og lader man sig rive med, så giver det en fed energi – men man hører ikke om de mange fiaskoer og bristede drømme. Derfor er det sundt at bibeholde sin egen realisme og jordforbindelse.”

Mogens Sejer Iversen er dog overbevist om, at Colibos igangværende vækst ville være sket uanset deltagelsen i Innovation Centre Denmarks undervisningsforløb i USA målrettet mod håbefulde danske startups.

Det, at det nu er lykkedes jer at tiltrække kapital, kan det specifikt tilskrives læringen fra SCALEit og deltagelsen i programmet?

”Nej, det kan det ikke. SCALEit gav os afklaring på, at vi ikke skulle starte med at søge kapital på det amerikanske marked,” siger Mogens Sejer Iversen, der dog understreger, at SCALEit gav dem et nyttigt indblik i, hvilke forhold der gør sig gældende på det amerikanske marked – særligt på vestkysten. Og derudover hvordan økosystemerne hænger sammen, hvad angår investorer, advokater, netværk m.m.

”Dermed blev det muligt for os at vurdere, om vores produkt og service egnede sig til at finde amerikansk funding, samt mulighederne for at få hjælp i etableringsprocessen”.

Colibo, der i dag har mere end 70.000 brugere af dets intranetløsninger fordelt på 14 lande og kunder som DR, Region Midtjylland, Kosan Crisplant og 10 danske kommuner, endte altså med at få danske investorer til at bringe virksomheden videre frem – blandt investorerne var Henrik Müller fra Itelligence, Stig Hølledig fra Sitecore og Thomas Black-Petersen fra Inspari.

Og Mogens Sejer Iversen påpeger, at alle, der påtænker at deltage i SCALEit-programmet for at drive deres startup frem, altså bør bibeholde en vis portion kritisk sans.

”Selve turen og indholdet er virkelig godt. Og man bør deltage med et åbent sind og tillade sig selv at blive revet med. Men man skal fastholde sin egen kritiske sans. Blot fordi det er amerikansk og stort, er det ikke nødvendigvis det rigtige for dig. Der går meget hurtigt ukritisk buzz i den. Så man skal være klar til at navigere i bullshit bingo,” siger han.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu