Vi har masser af brugerbetaling

Gælder Venstres mantra om økonomisk ansvarlighed ikke for sygehusvæsenet? Hvad skal finansiere de sidste 15 pct. af sundhedsudgifterne, hvis S-SF virkelig vil afvikle al brugerbetaling? Denne uges realitetstjek af valgkampen ser også på forudsætningerne bag Liberal Alliances imponerende beregninger og på forlovelsen mellem R og K.

“Hvis højrefløjen vinder, vil det komme til at koste penge, når man skal til lægen. Dermed saver de i en af velfærdssamfundets grundpiller og rammer børnefamilier og pensionister hårdt.”

Sådan lød SF-formand Villy Søvndals skrækscenarie, da S-SF i denne uge fremlagde deres sundhedsudspil “Tryghed om sundhed”. Det indeholder bl.a. et brugerbetalingsstop, som i stil med skattestoppet hviler på en række – tilsyneladende – håndfaste og kontrollerbare principper: Der kan ikke indføres ny brugerbetaling for offentlige sundhedsydelser. Den samlede brugerbetaling må ikke stige som andel af de samlede sundhedsudgifter.  Brugerbetaling for behandling af barnløshed og sterilisation afvikles straks. Og den øvrige eksisterende brugerbetaling skal afvikles, når der er økonomi til det.

Hvorfor det sidste punkt er taget med, er lidt af et mysterium. Det kan vel nærmest oversættes til, at det har de to partier ikke fundet finansiering til. Og det mest ædruelige bud er, at det heller ikke vil lykkes, selv om Helle Thorning-Schmidt skulle blive statsminister i flere år end sine forgængere.

Login