"Vi skal styre på en anden måde med mere fokus på kvalitet"

En af Danmarks tungeste departementschefer på velfærdsområdet efterlyser afbureaukratisering på beskæftigelsesområdet. Fremover skal sundhedsvæsenet også styres langt mere efter resultater og værdier for patienten. Næsten 1.100 af velfærdens frontløbere havde torsdag sat hinanden stævne for at debattere og hente inspiration på Velfærdens Innovationsdag arrangeret af Mandag Morgen.

Departementschef Sophus Garfiel har en plan. En plan om at få ryddet godt og grundigt op i bøvlede regler og papirnusseri på beskæftigelsesområdet.

”Jeg har en ambition om, at 2017 burde være det år, hvor man lavede en ikonisk afbureaukratisering af beskæftigelsesområdet. At man klipper den lovgivning, vi har, igennem og starter forfra. Jeg synes, at meget taler for, at det er et godt tidspunkt,” siger Sophus Garfiel og konkluderer:

”Beskæftigelsesområdet er mit yndlingseksempel på, at man styrer på den helt forkerte måde.”

Som departementschef i Økonomi- og Indenrigsministeriet er Sophus Garfiel en af landets absolut tungeste topchefer inden for velfærdsområdet. Han blander sig sjældent i den offentlige debat, men torsdag i Øksnehallen i København luftede han sine holdninger på Danmarks største konference om velfærdsinnovation – Velfærdens Innovationsdag.

Det er 8. år i træk, at Mandag Morgen arrangerer den store konference, hvor næsten 1.100 af velfærdens frontløbere havde sat hinanden stævne for at debattere, udveksle ideer og hente inspiration til nye veje til bedre velfærd.

Selv om skiftende regeringer siden Schlüter i 1980’erne har forsøgt at få luget ud i bøvlet på området, er det fortsat med at vokse. Produktivitetskommissionen påviste, at lovteksten på beskæftigelsesområdet på 60 år er vokset fra 421 sider til over 22.000 sider – svarende til en ny side om dagen i de 60 år.

Kulturrevolution i sundhedsvæsenet

Sophus Garfiel har også en forventning om, at 2017 bliver det år, hvor der for alvor bliver taget hul på at få foldet en helt ny styring af sundhedsvæsenet ud.

”Jeg har meget svært ved at se, at vi på sundhedsområdet kan komme over på den anden side af kommuneforhandlingerne til sommer, uden at vi tager de første spadestik til at blive enige om, at vi skal styre på en anden måde med mere fokus på kvalitet og mindre fokus på økonomi og produktivitet,” siger Sophus Garfiel.

Hvis han får ret, kan det betyde en kulturrevolution i det danske sundhedsvæsen med enorme perspektiver for fremtidens behandlinger. Tanken er, at sundhedsvæsenet skal styres langt mere efter resultater, effekter og værdi for patienten.

Det handler bl.a. om at inddrage patienterne langt mere i behandlingen end i dag, hvordan man møder patienten på klinik eller ambulatorium, og hvordan man bruger patientens egne oplevelser til at prioritere og tilrettelægge behandlingen bedre og langt mere effektivt.

Det kan lyde banalt. Men det er uhyre kompliceret at tilrettelægge styringen på denne måde. Over hele verden bliver der eksperimenteret med nye måder at værdistyre sundhedsvæsenet på, og lykkes de danske bestræbelser, kan Danmark blive et foregangsland i verden på området.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), forudser, at der allerede til sommer vil komme fokus på værdistyring af sundhedsvæsenet.

”Det vil være oplagt, at det bliver et tema ved økonomiforhandlingerne,” siger Bent Hansen.

Løsninger fra frontlinjen

Styringen af den offentlige sektor var sammen med den digitale transformation to af de store temaer på dette års udgave af Velfærdens Innovationsdag, der med årene er blevet en fast institution i den danske velfærdsdebat.

Det blev understreget af, at mange norske politikere og velfærdsmedarbejdere i år havde fundet vej til de tidligere kvægstalde på Vesterbro for at hente inspiration til deres kommende kommunalreform.

Her kunne de bl.a. høre seks borgmestre og kommunaldirektører fra Hedensted, Skanderborg og Gentofte fortælle om deres erfaringer med at lukke borgerne ind i det politiske maskinrum og nytænke hele den politiske struktur.

Specielt Gentofte Kommunes model om en stribe midlertidige udvalg med typisk 10 borgere og 5 politikere, der har fokus på temaer som integration, trafiksikkerhed og anbringelser af børn og unge, har skabt stor interesse blandt både danske og norske kommuner.

De kunne også høre over 50 ledere fra velfærdssamfundets frontlinjer fortælle om nye måder at løse opgaverne på. Som nu f.eks. projektleder Louise Theilgaard Nikolajsen, der har gode erfaringer med at bruge den såkaldte Skandia-model til at få kortlagt det økonomiske potentiale ved at investere i kronisk syge børn og deres familier.

Eller centerleder Marianne Maasbøll fra Vejle Kommune. Hun kunne fortælle engageret om, hvordan lederne på handicapområdet i Vejle med stor succes har byttet job i to måneder for at få friske øjne på deres eget lederjob, hente ny inspiration og styrke samarbejdet.

Det skete som led i et større innovationsprojekt – Mester i eget liv – der dels skal gøre handicappede borgere mere selvhjulpne og dels opnå besparelser.

”Vi gjorde det ikke for at finde skeletter i skabene. Vi gjorde det, fordi vi var nysgerrige. Før arbejdede vi godt sammen. Nu arbejder vi rigtig godt sammen og har fået en meget tættere dialog,” siger Marianne Maasbøll.

På denne måde blev Øksnehallen atter omdannet til et boblende velfærdslaboratorium for idéer og løsninger til Danmarks velfærdsudfordringer.

Forrige artikel #VI2017: Ny teknologi skal tage udgangspunkt i brugernes behov #VI2017: Ny teknologi skal tage udgangspunkt i brugernes behov Næste artikel Pensionskasser vil udfordre danske virksomheder Pensionskasser vil udfordre danske virksomheder
Topembedsmand slår alarm:

Topembedsmand slår alarm: "Den offentlige sektor er ramt af en demokratisk krise"

Den offentlige sektor er ved at sande til i retningslinjer og vejledninger, der ikke skaber værdi for borgerne. Samtidig bliver diskussionen om udviklingen af sundhedsvæsenet mere og mere fragmenteret – med en mediemæssig og politisk verden, som er helt forskellig fra den virkelige verden i den offentlige sektor. Det mener Hjalte Aaberg, der stopper som regionsdirektør for Region Hovedstaden til nytår.

Set, læst og hørt: Hjalte Wieth

Set, læst og hørt: Hjalte Wieth

Mandag Morgen har bedt iværksætter Hjalte Wieth om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om eventet "Unleash the Power Within" med coach Tony Robbins.

Hvad i alverden er det, der kører dér?

Hvad i alverden er det, der kører dér?

En mangfoldighed af nye, små elektriske køretøjer, med eksotiske navne som hoverboards, uniwheels og speed pedelecs, vil i den nærmeste fremtid blande sig i storbyernes mylder. Sammen med selvkørende biler og busser, små udbringningsrobotter, robothunde og droner kan de med tiden fortrænge bilerne som byernes konger.

Nye trafikanter vender op og ned på byplanlægning

Nye trafikanter vender op og ned på byplanlægning

En ny trafikhandlingsplan i Aalborg Kommune gør op med gamle trafikdogmer og gør dermed klar til at favne de mange nye typer af køretøjer, der åbnes for i en forsøgsordning fra nytår. Men især i Århus og København volder den nye lov også kvaler.

Manden bag digital transportrevolution: Lovgivere skal på banen

Manden bag digital transportrevolution: Lovgivere skal på banen

Teknologien bag nye avancerede løsninger til at organisere persontransport er langt fremme i Finland. Siden 2011 har den finske regering arbejdet på at tilpasse lovgivningen til en ny transportæra. Og det er ekstremt vigtigt at have lovgiverne med på sidelinjen i en af de næste store digitale revolutioner, siger administrerende direktør og stifter af virksomheden MaaS Global, Sampo Hietanen.

Tyrkiet i global jagt på kritikere

Tyrkiet i global jagt på kritikere

Tyrkiske modstandere af Erdogans regering fortæller om tortur i hemmelige fængsler og kidnapninger på åben gade. Et internationalt journalistsamarbejde, som Mandag Morgen er en del af, har undersøgt, hvordan Tyrkiets efterretningstjeneste jagter Erdogans kritikere på tværs af landegrænser. Også i Danmark har PET måttet beskytte en journalist, der er på Erdogans ’terrorliste’.

Europa hænger på autoritær Erdogan

Europa hænger på autoritær Erdogan

Præsident Erdogan krænker menneskerettigheder og ytringsfrihed og afvikler skridt for skridt demokratiet i Tyrkiet. Alligevel tager EU med fløjlshandsker på det store naboland, der på EU’s regning har over 3,5 mio. syriske flygtninge boende.

Nyt job: Thor Möger Pedersen bliver chef i COWI

Nyt job: Thor Möger Pedersen bliver chef i COWI

Thor Möger Pedersen forlader Socialdemokratiet og bliver chef for Economics and Management i COWI. Her skal han skabe motivation og teamspirit blandt de ansatte i en branche, hvor konkurrencen om arbejdskraften er benhård.

Bilens tid som byens konge rinder ud

Bilens tid som byens konge rinder ud

Den måde, vi færdes i byerne på, vil forandres væsentligt. Nye, små elektriske køretøjer er begyndt at dukke op, og samtidig bliver mobilitet i stigende grad en tjeneste; en løsning, som sammensættes til lejligheden alt efter den enkeltes behov. Bytrafikken kan blive mere effektiv, fleksibel og klimavenlig. Det er der hårdt brug for.

Whistleblowerens bedste ven under anklage

Whistleblowerens bedste ven under anklage

KOMMENTAR: Hvis en retsstat vælger at gå efter undersøgende journalister, der bærer whistlebloweres væsentlige afsløringer af svindel og magtmisbrug videre, så lukker man ikke alene munden på pressen men også på de whistleblowere, der ikke har andre steder at gå hen.

To islamister kæmper om magten i Tyrkiet

To islamister kæmper om magten i Tyrkiet

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, har siden 2013 ført en skånselsløs kamp mod sin gamle politiske mentor og islamistiske allierede, Fethullah Gülen. Mandag Morgens europaredaktør giver her et overblik og en forklaring på de to politikeres ærkefjendskab.

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

Nedslidte lønmodtagere skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdslivet, lyder opfordringen fra en stribe af LO-fagbevægelsens topfolk. De frygter, at Folketinget i den kommende valgperiode endnu engang vil sætte pensionsalderen op, uden samtidig at indrette arbejdslivet så danskerne kan holde til det.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Dansk Industri skal disrupte sig selv

Dansk Industri skal disrupte sig selv

KOMMENTAR: Erhvervsorganisationen Dansk Industri skal nytænke sin rolle i et samfund med markant ændrede udfordringer – og dermed også en ny direktørs profil.

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Den tidligere Mærsk-laborant Dorte Jensen blev whistleblower i 2010, da hun gik til pressen med en optagelse, der afslørede, hvordan Mærsk pressede ansatte til at fuske med målinger af spildevand og oliespildsrapporter. Det har haft store konsekvenser for hende, men hun ville gøre det igen.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark skraber bunden, når det gælder beskyttelse af whistleblowere. Det viser en undersøgelse af whistleblowerlovgivningen i samtlige EU-lande, hvor Irland lægger sig i top. Europa-Parlamentet kræver minimumsregler.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.