Videnskabens samfundsansvar

Andreas Baumann

Flemming Besenbacher" caption=" 

Figur 1  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/ff3ca-aba_fig01_syv-store-private-forskningsfonde.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/db494-aba_fig01_syv-store-private-forskningsfonde.png | Forstør   Luk

En række private danske fonde yder betragtelige bidrag til dansk forskning.

”Spørg ikke, hvad samfundet eller dit universitet kan gøre for dig. Spørg, hvad du kan gøre for samfundet, for dansk forskning og for dit universitet.”

De formanende ord gjaldede onsdag aften ud i den fornemme festsal i Ny Carlsberg Glyptotek i København, hvor en række af landets førende forskere var samlet for at overvære uddelingen af Carlsbergfondets Forskerpris 2013 på to gange 1 million kr.

Ordene kom fra Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, der årligt bevilger omkring 200 millioner kroner til dansk forskning. Dermed er fonden en af de største private investorer i dansk forskning, kun overgået af Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og VELUX Fondene. Se figur 1. 

Med omformuleringen af John F. Kennedys berømte ord forsøgte bestyrelsesformanden at indpiske sit mantra om Scientific Social Responsibility: forskeres forpligtelse til at påtage sig et samfundsansvar.

Samtidig lød der en direkte opfordring til Morten Østergaard (RV), minister for forskning, innovation og videregående uddannelser: ”Vis universiteterne tillid og giv dem flere basismidler. Så bliver effekten af de private fondes forskningsbevillinger endnu større.”

”Kreativitet og excellence i forskningen kan ikke topstyres og planlægges. Det opstår spontant fra individuelle talentfulde forskere,” understregede han. 

Forskeren og de store samfundsudfordringer

Besenbacher er selv en internationalt anerkendt forsker, der har skrevet et hav af artikler i videnskabelige tidsskrifter, herunder Science og Nature. Siden 1996 har han været professor ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, og frem til sin ansættelse i Carlsbergfondet i januar 2012 var han også centerdirektør for universitetets tværfaglige center for nanovidenskab, iNANO.

[graph title="Syv store private forskningsfonde" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Note: 1 Carlsbergfondets uddelinger omfatter desuden halvårlige bevillinger til Carlsberg Laboratorium, Tuborgfondet og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Hovedparten af disse bevillinger går også til forskning, og den faktiske procentdel er således væsentligt højere end anført., Kilde: DEA & DAMVAD, 2012. 

Som leder af Carlsbergfondet har han stået i spidsen for en helt ny offensiv profilering af fonden, som han vil gøre mere åben, transparent og aktiv i samfundsdebatten.

Han påpeger, at verden står over for en række grand challenges – klimaproblemer, knappe ressourcer og en aldrende verdensbefolkning – der nødvendiggør en ambitiøs satsning på forskning, uddannelse og innovation. 

”Forskningen er en driver for at løse de store samfundsproblemer,” siger han i et interview med Mandag Morgen. 

Der er derfor hårdt brug for et godt samspil mellem offentlige og private forskningsmidler og en langt bedre kobling mellem forskning og forretning.

”Danmark gør det rigtig godt forsknings- og uddannelsesmæssigt i internationale rankings, men vi er alt for dårlige til at bringe den viden videre, så den skaber værdi i samfundet. Vi skal være langt bedre til at overføre viden til innovations- og iværksætterkulturen,” siger han og kalder det ”nedslående”, at der ikke er nogen unge virksomheder på C20-indekset over de største danske virksomheder.

Alternativer til statsstøtten

En rapport fra tænketanken DEA fastslog sidste år, at de private fondes forskningsstøtte næsten er lige så stor som den samlede støtte fra Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd.

Fondene er en unik aktør i forskningsverdenen, fordi de ofte har fokus på den langsigtede, risikovillige og grænsesøgende forskning, ligesom de er uafhængige af det politiske system og mindre bureaukratiske, konkluderede DEA i rapporten. 

”De private fonde tør tage nogle risici, som der ikke er plads til hos de statslige fonde. De har mulighed for at prøve nogle alternative ting af,” siger Maria Lindorf, seniorkonsulent i DEA.

Flemming Besenbacher forklarer, at Carlsbergfondet satser på vækstlaget i dansk forskning – de unge, talentfulde og iderige: ”Det er vigtigt, at der er støtte til de mennesker, som kommer med en vild ide, og som radikalt kan ændre et givent forskningsfelt,” siger han.

Carlsbergfondet er et godt eksempel på en fond, der bevidst støtter mange skæve ideer, fremhævede professor Anker Brink Lund på en stor konference om filantropi sidste år. 

Ved at gå til forskningsstøtte på en anden måde end staten, kan man give plads til det innovative og skæve, forklarede Anker Brink Lund og nævnte Niels Bohr som eksempel på en forsker, der i sin tid fik støtte fra Carlsbergfondet.

Flemming Besenbacher fremhæver selv den danske atomfysiker Lene Vestergaard Hau som eksempel på en succes hjulpet frem af fonden. Hun blev verdensberømt, da hun ledte et eksperiment på Harvard Universitet i 2001, der formåede at bremse lysets hastighed til 17 meter i sekundet. 

Lene Hau var den første modtager af Carlsbergfondets Forskningspris på 1 million kr. i 2011. Men helt tilbage i 1988 fik hun faktisk støtte af fonden til et års udlandsophold ved Harvard Universitet. Det førte så til en fastansættelse på det prestigefulde universitet, hvor hun har revolutioneret atomfysikken.

Flemming Besenbacher fortæller ivrigt om cremen af dansk forskning. Selv om han er fuldtidsbeskæftiget med at drive fonden, brænder han stadig for forskningen.

”Når jeg kommer hjem om aftenen efter en lang dag med møder med alle mulige mennesker, så finder jeg med glæde en opgave frem fra en af mine ph.d.-studerende for at give kommentarer,” siger han. ”Én gang forsker, altid forsker,” siger Flemming Besenbacher.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu