Vil du opgive din morgenkaffe til klimaforandringerne?

I et kaffekooperativ i Malawi har klimaforandringerne udslettet halvdelen af stedets 10 millioner kaffebuske. Gamle buske, som er plantet løbende siden 2003, og som er tæt på umulige at erstatte, er blevet ødelagt. I Central- og Sydamerika er mange landmænd plaget af et udbrud af svampesygdommen bladrust, som ødelægger deres kaffehøst. Og hos en sammenslutning af bønder i et kooperativ i Guatemala er kaffehøsten faldet med 40 procent.

Om Fairtrade

Den globale opvarmning er så omsiggribende, at kaffebønderne hverken kan levere samme mængde kaffe eller samme høje kvalitet som tidligere. Den udvikling er kun på vej i en retning. Nedad. Og det i en sådan fart, at vores kaffe har direkte kurs mod at blive en dyr mangelvare forbeholdt de rige.

Kaffebønder fra Indonesien, Tanzania og Guatemala fortæller os, at de er nødt til at flytte deres kaffebuske højere op af bjergsiderne på grund af de stigende temperaturer. Mange har allerede flyttet buske op ad mere end en gang. Jeg skal ikke bruge min fantasi ret meget for at forestille mig, at der til sidst er ikke mere bjerg tilbage, som de kan flytte buskene op ad.

Chokoladen kan være væk om fem år

Og det er langtfra kun vores kaffe, der er truet. Ris, te, hvede, majs, bananer, honning og chokolade er alle i fare på grund af klimaforandringerne. Hos biavlere i Centralamerika er det blevet så koldt, at bierne ikke laver honning, og bistaderne står tomme. Megakoncerner som Barry Callebaut og Ben & Jerry’s fortæller, at deres råvarer er i fare, og at de er ved at tabe produkter til klimaforandringerne. På listen over klimatruede produkter står dermed Ben & Jerry’s banan- og nøddeis, Chunky Monkey.

Eksperter i kakaoindustrien forudser, at vi kommer til at stå i en verdensomspændende mangel på kakao om fem år. Fem år! Det er, før mine børn går ud af folkeskolen. Chok. Rædsel.

Jeg ved ikke med dig, men jeg er overhovedet ikke parat til at sige farvel til min morgenkaffe eller chokoladefristelser. Eller til nogen andre afgrøder for den sags skyld. Men hvad i al verden stiller vi op med stigende temperaturer, ekstreme vejrforhold, flere skadedyr og plantesygdomme, som klimaforandringerne fører med sig? Hvordan kæmper vi mod det?

Selv om det virker håbløst, er vi nødt til at finde nye måder at tilpasse os det ændrede klima.

[quote align="left" author=""]Op mod 25 millioner familier over hele verden skønnes at være økonomisk afhængige af kaffeproduktion.[/quote]

Ud over vores mad er den globale opvarmning ved at udrydde nogle af verdens fattigste menneskers livsgrundlag. De overlever i helt bogstavelig forstand ikke, hvis klimaforandringerne forhindrer dem i at dyrke deres jord. Og der er ikke tale om et par enkelte mennesker hist og her. Op mod 25 millioner familier over hele verden skønnes at være økonomisk afhængige af kaffeproduktion.

Nyt fair CO2-kvotesystem

Derfor var det heller ikke overraskende for mig, at klima uden sammenligning var det emne, der fyldte allermest på Fairtrades sidste generalforsamling i sommer i Bonn. På generalforsamlingen mødes repræsentanter fra de producerende lande med repræsentanter fra de sælgende lande såsom mig selv. Repræsentanterne fra syd gentog igen og igen og igen, at det er klimaforandringerne og klimatilpasning, som er deres største udfordring.

Fairtrade-systemet er bygget op således, at de producerende lande tilsammen har 50 procent af stemmerne ved generalforsamlingen. Så når de producerende lande taler om klima, ja, så bliver der lyttet. Og handlet.

Som konsekvens heraf lancerer vi i disse dage et Fairtrade-CO2-kvotesystem. Det virker på den måde, at det giver virksomheder mulighed for at kompensere for deres CO2-udledning ved at betale for, at der bliver plantet træer et andet sted på kloden. Træer optager CO2 fra luften, og på den måde sørger kvotesystemerne for, at der bliver optaget lige så meget CO2, som der bliver udledt.

Det smarte ved Fairtrades CO2-kvotesystem er, at træerne bliver plantet på kooperativernes jord. Det betyder, at træerne ikke alene optager CO2 fra luften og dermed nedbringer den samlede mængde CO2. Træerne hjælper kooperativerne direkte med at tilpasse sig klimaforandringerne, fordi træerne holder på jorden med afgrøder.

Desuden kan træerne plantes på en måde, så de giver skygge til afgrøderne, hvor det er gavnligt, og dermed bedre vækstbetingelser. Sidst men absolut ikke mindst giver kvotesystemet kooperativerne mulighed for at tjene penge på salg af CO2-kvoter, hvilket øger deres indtjeningsmuligheder. Win-win-win!

Få nu indgået den aftale på COP21

[quote align="right" author=""]Uanset hvilken aftale politikerne får lavet i Paris, vil det ikke være nok til at bremse udviklingen. Der skal meget mere til.[/quote]

Den slags klimatilpasning er nødvendig, men den nytter ingenting, hvis ikke også vores politikere gør noget ved årsagerne til den globale opvarmning, som truer vores fødevareproduktion. Det har de alle tiders mulighed for at gøre på klimatopmødet COP21, der foregår lige nu i Paris.

Klimatopmødet falder sammen med, at danskerne har bakket op om bæredygtig fødevareproduktion i to årtier. Men hvor fairtrade for 20 år siden handlede om at sikre en fair betaling til de mennesker, der producerer vores mad, kan det ikke længere stå alene. I dag handler en bæredygtig fairtrade-fødevareproduktion i høj grad også om at indtænke miljø og klima i alle led i produktionen.

Og det sker ikke, medmindre politikerne indgår en aftale på COP21. En aftale, hvor alle landende forpligter sig til at reducere deres CO2-udledning betydeligt. En aftale, som mindsker den globale opvarmning. En aftale, som gør, at bønderne fortsat kan overleve og dyrke vores mad. En aftale, der betyder, at du og jeg kan fortsætte med at nyde vores kaffe.

Men uanset hvilken aftale politikerne får lavet i Paris, vil det ikke være nok til at bremse udviklingen. Der skal meget mere til. Detailhandlen prioriterer og satser på gode, bæredygtige produkter. Produkter, der er dyrket med minimal påvirkning af vores natur og miljø, hvor bonden får mulighed for at lave klimatilpasning og bliver betalt en fair pris, hvor der ikke er anvendt børnearbejde, og hvor dyrene har haft et godt liv.

Choice editing til et bedre forbrug

I sommer tog Irma et stort skridt i denne retning ved at vælge kun at sælge økologiske og Fairtrade-certificerede bananer. Det er første gang, at en dansk supermarkedskæde har taget sådan et aktivt fairtradevalg på vegne af sine kunder. Fænomenet hedder choice editing, og det er en markant trend i udlandet, som vi forhåbentligt kommer til at se meget mere til herhjemme. For når det gælder madvarer, er det frie valg, som vi er så vant til at have, ikke nødvendigvis det bedste valg.

[quote align="left" author=""]Vi skal belønne de butikker, der sætter bæredygtige varer på hylderne.[/quote]

Jeg er sikker på, at choice editing er kommet for at blive. Men butikkerne er først og fremmest forretninger, der skal tjene penge. Derfor er det de varer, som vi forbrugere køber, der bliver stillet på hylderne. Det er ganske forståeligt.

Og lige præcis derfor skal vi forbrugere melde os ind i klimakampen. Vi skal belønne de butikker, der er modige nok til at sætte ansvarlighed over profit. De butikker, der tænker på klodens fremtid frem for deres egne kortsigtede salgstal. Vi skal belønne de butikker, der sætter bæredygtige varer på hylderne, til trods for at de ved, at mange forbrugere hellere vil have en billigere variant. Vi belønner og motiverer de butikker ved at købe deres bæredygtige varer.

Selvom de færreste af os er klar til gadekamp eller revolution, er vi bevæbnede. Med vores indkøbskurve og punge. Og med dem kan vi både råbe højt og slå hårdt. Også selvom det kan føles som en lidt vel ensom kamp, når man hiver den bæredygtige pose kaffe ned fra hylden i supermarkedet frem for den lidt billigere pose, der står ved siden af.

Men der er god grund til at håbe på, at den bæredygtige pose kaffe oftere vil blive valgt. For der eksisterer allerede en stor og global forbrugerbevægelse i USA, England, Tyskland, Sverige, herhjemme og i mange, mange andre lande. En forbrugerbevægelse, der gør uret til ret ved at vælge den konventionelle banan fra og den bæredygtige til. En forbrugerbevægelse, der forandrer verden med en kop dampende varm og fair kaffe. Et indkøb ad gangen.

Forrige artikel Sustainia Award 2015: Indisk megaby satser på fortove og cykelstier Sustainia Award 2015: Indisk megaby satser på fortove og cykelstier Næste artikel Anders spiller en nøglerolle i Frankrigs grønne energiomstilling Anders spiller en nøglerolle i Frankrigs grønne energiomstilling

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Den danske virksomhed Enorm Biofactory vil dyrke larver til produktion af insektprotein, som vil kunne anvendes som tilskud i fødevarer og i fiskefoder. ”Vores mål er at komme så tæt som muligt på et nulspildsanlæg,” siger administrerende direktør Carsten Lind Pedersen

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Julie Rokkjær Birch er ny direktør på Kvindemuseet. Mandag Morgen har spurgt hende om, hvad hun har set, læst og lyttet til for nylig, og hendes anbefalinger byder på alt fra historie til science fiction og spiritualitet.

EU rører på sig som global stormagt

EU rører på sig som global stormagt

EU-landene aftvang før påske historiske handelspolitiske indrømmelser fra Kina. Det er kun det seneste eksempel på, at EU så småt begynder at træde i karakter som en global stormagt.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.

Ældres ensomhed kan også bygges væk

Ældres ensomhed kan også bygges væk

KOMMENTAR: Hvordan kan velfærdssamfundet bruge filantropiske fonde som en del af løsningen på presserende problemer? Udviklingen af seniorbofællesskaber er et godt eksempel på en opgave, hvor det giver god mening, og på en helt ny form for filantropi.

Et lille job har også ret

Et lille job har også ret

REPORTAGE: Aalborg Kommune inviterede sammen med Fokus Folkeoplysning lokale virksomheder og en håndfuld kontanthjælpsmodtagere på middag hos den socialøkonomiske restaurant Kaffefair. ’Et måltid med mening’ hed aftenen, der gik ud på at finde små deltidsjob til kommunens borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.