Virksomhedskulturen bremser kvindelige ledere

Selv om ligestilling har været på virksomhedernes dagsorden i årtier, er der stadig langt mellem kvinderne i toppen af erhvervslivet. I Danmarks børsnoterede selskaber udgør kvinderne stadig kun 8 pct. af de generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer.

Men det er ikke mangel på ambitioner eller selvsikkerhed, der forhindrer kvinder i at nå helt til tops i ledelseshierarkiet. De største barrierer ligger i virksomhedskulturen.

[graph title="Ambitiøse kvinder" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/9b012-next_figur01_ambitiose-kvinder.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/41ed5-next_figur01_ambitiose-kvinder.png" text="Kvindelige ledere er ikke mindre ambitiøse end mandlige – tværtimod."]Note: 1 N = 307., Note: 2 N = 232., Kilde: McKinsey & Company 2014. [/graph]

Det fremgår af en ny undersøgelse fra analyse- og konsulentbureauet McKinsey, der har gjort status over kvinders muligheder for at avancere i virksomhederne.

Kvindernes ønske om at avancere til næste ledelsesniveau i virksomheden overgår endda mændenes. Se figur 1. Desuden viser undersøgelsen, at over 60 pct. af kvinderne er klar til at ofre dele af deres privatliv for at nå til tops.

Kulturelle barrierer

McKinseys tidligere undersøgelser viser, at andelen af kvinder falder støt, jo længere man kommer op i ledelseshierarkiet. I de undersøgte virksomheder udgør kvinderne 53 pct. af de menige medarbejdere, 22 pct. af mellemlederne, 14 pct. af ledere og underdirektører, 9 pct. af direktørerne og 2 pct. af topcheferne.

De største barrierer skal findes i kulturelle faktorer på arbejdspladsen. 43 pct. af de kvindelige ledere i undersøgelsen mener f.eks. ikke, at ledelsesstilen på arbejdspladsen imødekommer en varieret kønssammensætning.

Samtidig oplever mænd og kvinder udfordringen vidt forskelligt. 54 pct. af de adspurgte mænd giver udtryk for, at det er unfair med programmer, der tilgodeser kvinderne. Omvendt mener 93 pct. af kvinderne ikke, at mændene er bevidste om kvindernes udfordringer.

Kønsdiversitet styrker resultaterne

McKinsey har igennem en årrække analyseret betydningen af en blandet kønssammensætning på lederniveau. Og alle erfaringer viser, at virksomheder med flere kvindelige ledere i bestyrelse og direktion præsterer bedre.

Det skyldes bl.a., at kvindelige ledere i højere grad end mændene fokuserer på at udvikle medarbejderne, arbejder med rollemodeller og tager medarbejdere med på råd, når der skal træffes afgørende beslutninger. Rapporten understreger dog, at det optimale er en varieret ledelsesstil, hvor også maskuline værdier som autoritet, individuelle præstationsmål og kontrol er til stede.

Rapporten anbefaler, at virksomhederne arbejder systematisk med at ændre virksomhedskulturen, så den i højere grad imødekommer feminine måder at lede på, og at de understøtter indsatsen med strukturelle tiltag såsom øremærket mandebarsel m.v.

Konsulenterne understreger, at der ikke er noget quickfix, der kan sikre flere kvinder i ledelsen.

Det handler om at skabe et ”økosystem”, der over tid kan øge kvindernes repræsentation i ledelsen. De fremhæver tre nøgleelementer i en sådan virksomhedskultur:

  • Commitment fra topledelsen. Topledelsen skal sætte kønsdiversitet øverst på dagsordenen og involvere sig synligt i at overvåge fremskridtene.
  • Målrettede lederudviklingsprogrammer. Der skal arbejdes systematisk med at identificere og udvikle kvindernes lederpotentiale, f.eks. ved hjælp af netværk, mentorordninger og coaching.
  • Katalysatorer for mangfoldighed. Processen skal understøttes af strukturelle tiltag såsom inklusionsprogrammer, HR-politik m.v.

Kilder:


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu