”Det vrimler med innovation og spændende iværksættere”

Jesper Buch, grundlægger af Just Eat, multimillionær og en af landets mest aktive business angels med speciale i digitale startups, ser masser af vækstmuligheder i det nuværende danske iværksæt­termiljø. “Set fra et investorperspektiv har vi lige nu et meget attraktivt startupmiljø,” siger Jes­per Buch i dette interview med MM.

Jesper Buch er grundlægger af takeaway-portalen Just Eat, der i 2014 blev børsnoteret på London Stock Exchange med en børsværdi på 13 milliarder kroner, og som er rullet ud på 4 kontinenter med mere end 45.000 takeaway-restauranter. I dag er han en af landets største business angels.

Det er den ultrakorte elevatortale om 40-årige Jesper Buch, som siden salget af Just Eat har været business angel på fuld tid, på jagt efter nye blockbuster-virksomheder. Han har allerede en lang række erhvervssucceser i sin portefølje. Se tekstboks.

Jesper Buch

Jesper Buch, født 1975, grundlagde takeaway-platformen Just Eat i 2001. Han frasolgte sin andel i to omgange – første del i 2008 og sidste del i 2011. Han har siden arbejdet som business angel og har de seneste år investeret millionbeløb i en lang række danske it-platforme, blandt andre Miinto, GoMentor, Plecto, GoMore, autoværkstedsportalen Autobutler.dk og modetøjsportalen Fitbay.

Jesper Buch har høstet både national og international hæder for sine aktiviteter. Han blev blandt andet kåret som Årets investor i 2014 ved Nordic Startup Awards, han blev udnævnt til Young Global Leader i 2013 af World Economic Forum. Han indtager aktuelt nummer 27 på Wireds liste over de mest indflydelsesrige personer i techverdenen.

Jesper Buch bor i dag i Spanien.

Jesper Buch er dermed personificeringen af den type investor, der er stor efterspørgsel på i det danske startupmiljø. En investor, som sidder med den kapital, risikovillighed og erfaring, som er altafgørende, når en lille startupvirkomhed med en god idé skal op at flyve. Han er også en mand, som med sine vækstsucceser har bevist, at man godt kan skabe nye milliardvirksomheder på trods af økonomisk krise og tunge skatteregler for investeringer i iværksættervirksomheder.

Mandag Morgen satte Jesper Buch stævne på en skrattende telefonforbindelse til Spanien til en snak om det danske startupmiljø, om det at være en nationalistisk business angel, og om hvad han ville gøre, hvis han sad på posten som landets erhvervs- og vækstminister.

Hvilket potentiale ser du i det danske startupmiljø?

”Der er masser af potentiale. Det vrimler med innovation og spændende iværksættere, som tror på deres egen idé og har energien til at drive det frem. Det rykker virkelig lige nu inden for techmiljøet, hvor Danmark sammen med Sverige er langt fremme internationalt. Vi er kommet med flere store vækstsucceser de seneste år, og der er en række spændende iværksættere med stort vækstpotentiale på vej frem. Så Danmark har set fra et investorperspektiv lige nu et meget attraktivt startupmiljø,” siger Jesper Buch.

”Det kan vi blandt andet takke det offentlige for, som gør meget for at fremme iværksætteriet gennem eksempelvis Vækstfonden. Men vi kan også takke de sidste års store erhvervssucceser inden for særligt techverdenen, som både har vist, at Danmark kan det her, og som for langt de flestes vedkommende sidder med en pose penge, de vil videreinvestere i nye projekter og virksomheder. Det har betydet langt flere risikovillige investorer. Og så har det betydning, at vi har fået flere fonde, som kigger i retning af og gerne vil investere i iværksættere.”

Hvordan oplever du det danske startupmiljø – er det nemt at finde investeringsobjekter?

It’s all about the deal flow, og det er blevet meget bedre de seneste år. Kigger man fem år tilbage, var deal flowet markant mindre, og der var færre gode investment decks. Nu får jeg i hvert fald fem e-mails om dagen – selvfølgelig af meget varierende kvalitet. 90 procent af det er uinteressant, men iblandt er der også nogle virkelig interessante investment decks. Hele startupmiljøet – i hvert fald inden for techmiljøet – er blevet meget bedre gearet til at tænke i private investorer, og i at en kapitalindsprøjtning fra en business angel kan være helt afgørende, når man skal have banket sin virksomhed op. Og så spiller det selvfølgelig også ind, at jeg er blevet hypet og er en kendt figur med en god track record i miljøet. Det gør, at jeg er top of mind og derfor får et større deal flow ind og dermed har mulighed for flere gode investment decks.”

[quote align="left" author="Jesper Buch, business angel og grundlægger af Just Eat"]Når jeg går med i et nyt startupinitiativ, er det lige så meget min erfaring, viden og mit netværk i miljøet, som er en vigtig valuta[/quote]

Hvordan ser du din rolle i henseende til at skabe nye vækstvirksomheder?

”Jeg går efter investeringer med high market-vækstpotentiale. De deals, hvor der tænkes stort, og hvor der er et hul i markedet. Jeg er stadig iværksætter og vil være med i de første faser i opbygningen af virksomheden, inden det bliver for corporate. Når jeg går ind i en virksomhed, er det selvfølgelig vigtigt, at jeg kommer med investeringskapital, som kan muliggøre, at virksomheden kan komme ud over stepperne. Men penge kan man sgu alligevel få så mange steder fra. Når jeg går med i et nyt startupinitiativ, er det lige så meget min erfaring, viden og mit netværk i miljøet, som er en vigtig valuta. Det kan ud over ren kapital være helt afgørende for, om en god ide kommer fra opstartsfase til reel vækst.”

Du bor i Spanien og har et internationalt netværk – hvorfor foretrækker du stadig investeringer i danske startups?

”Det er en blanding af, at en stor del af mit nuværende deal flow kommer fra Danmark, fordi der er mange af de danske iværksættere i miljøet, som kender mig, og så at der er en vis mængde danske investment decks inden for techbranchen, som jeg vurderer har vækstpotentiale. Og så må jeg nok også indrømme, at jeg i en eller anden grad er nationalist. Jeg har hjerte i det danske startupmiljø og vil gerne være med til at bringe nye danske vækstsucceser frem. Det betyder helt konkret, at jeg, hvis jeg stod med to lige gode investormuligheder – en fra Tyskland og en fra Danmark – altid ville vælge den danske.”

Hvad kunne gøre danske startups mere attraktive for dig?

”De danske iværksættere er de seneste år blevet langt mere mindede og proaktive på at teame op med private investorer. Men der er dog stadig mange af dem, som kontakter mig for tidligt i processen, hvor de ikke er langt nok i deres planer og udvikling til, at jeg kan se potentialet. De behøver selvfølgelig ikke have en 100 siders færdig forretningsplan, når de kontakter mig, men en kort mail, som skitserer en forretningsidé, er heller ikke nok. Jeg skal kunne se ideen, og hvordan de vil skabe væksten. Det handler om at gøre sig attraktiv, at have sat det rigtige team og komme med en energi og et drive, som viser mig, at det her er noget, der er potentiale i.”

Hvis du var erhvervs- og vækstminister, hvad ville være det første, du ville gøre for at forbedre forholdene for business angels i Danmark?

”Jeg ville sikre mig, at der var penge fra det offentlige til pre-seed funding, som også kunne supplere investeringer fra erhvervsengle – og dermed kunne ruste danske startups i den tidlige fase. Og så ville jeg dyrke den subkultur af succesfulde serial entrepreneurs, som har bevist, at de kan skabe succesvirksomheder og sidder med kapital, de gerne vil investere i nye startups.

[quote align="right" author="Jesper Buch, business angel og grundlægger af Just Eat"]Det offentlige skal frem for alt være matchmaker og fokusere deres indsats på at sætte virksomhederne op med sådan nogle som mig[/quote]

De spiller en vigtig rolle, når det kommer til at skabe nye højvækstvirksomheder – og derfor er det vigtigt, at de har gode vilkår eksempelvis ved exits. Kigger man på techmiljøet, er det tydeligt at se, at de, der har tjent store penge på at starte techvirksomheder, ikke stopper ved den første millionvirksomhed, men er sultne efter mere. Det kunne være en ide at kigge på en model, hvor en del af en succesfuld startups fortjeneste kunne trækkes ud til videreinvestering mod en lavere beskatning. Det ville gavne resten af startupmiljøet, fordi der ville komme flere penge ud der, hvor væksten ruller – til gavn for hele samfundet. Og så er det vigtigt at kigge på det offentliges rolle. Det offentlige skal holde sig langt væk fra at drive forretning. Det ved de ikke noget om. Derimod skal det offentlige frem for alt være matchmaker og fokusere deres indsats på at sætte virksomhederne op med sådan nogle som mig.”

Ville det have betydning for dig, hvis skatteforholdene for business angels blev mere lukrative?

”Jeg så selvfølgelig gerne, at skatten kom ned på 40 procent. Det ville helt klart gøre danske startups mere attraktive. Men det opfatter jeg som et ønskescenarie, som jeg ikke kan sidde og vente på. Nu sidder jeg selvfølgelig også i Spanien, så jeg betaler ikke skat af mine aktiviteter i Danmark svarende til en investor bosiddende inden for grænserne. Men der er ingen tvivl om, at jeg ville være ualmindelig træt af det, hvis skatten hed 65 procent på mit udbytte af en investering. Det ville være langt over min smertegrænse. Men som det er nu, kan jeg placere mine penge fra exits i holdingselskaber og trække penge ud til nye aktiviteter, når der opstår behov. Det synes jeg umiddelbart er en god model for private investorer. Jeg ville dog ønske, at jeg havde kendt til det, da jeg selv startede som iværksætter.”

Hvis du var erhvervs- og vækstminister, hvad ville du så gøre for at forbedre vilkårene for det danske startupmiljø?

”Jeg ville først og fremmest sætte mig sammen med undervisningsministeren og sikre mig, at iværksætteri kom på skoleskemaet i vores folkeskole. Det tror jeg, der ville kunne komme noget stort ud af. Vi har simpelthen brug for at lære at tænke mere entreprenant i Danmark. Og så ville jeg lukke alle væksthuse og innovationsmiljøer og lave ét kæmpe startup-organ. Det får jeg sikkert på puklen for at sige. Men jeg tror, at vi ville kunne rykke meget mere, hvis vi samlede alle de klogeste og vildeste folk under ét tag – også de hardcore, der går rundt til millionlønninger – og gav dem til opgave at geare de danske startups. Vi kunne lave ekspertafdelinger for matchmaking, markedsføring og eksport, hvor iværksætterne kunne være sikret, at de fik den bedst tilgængelige hjælp og rådgivning.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu