Welcome to Denmark

Fra 1980 til 2015 voksede antallet af turister i verden fra 250 millioner til 1,1 milliard, og tallet forventes at stige til 1,8 milliarder inden 2030. Med de mange rejsende følger milliarder af kroner – penge, som alle lande gerne vil have en bid af. Men hvordan snupper Danmark sin del af turismekagen uden at ende som Mallorca eller Venedig?

Da det purunge australske ægtepar Tony og Maureen Wheeler i sommeren 1972 rejste med bil fra London til Asien, mødte de næsten ingen turister på deres vej. Selv om stigende lønninger og mere ferie allerede havde kickstartet den europæiske charterturisme, var der stadig ingen backpackere – og slet ingen, der skrev backpacker-guidebøger.

Efter turen satte ægteparret sig ved køkkenbordet i Melbourne og forfattede en 94 sider lang bog med subjektive vurderinger af byer, restauranter og ruter, så andre kunne følge i deres fodspor. Bogen solgte så godt, at de kunne tage på en rejse mere – denne gang til Sydøstasien og Thailand, hvor Koh Samui endnu henlå som uberørte fiskerlandsbyer.

40 år senere er alt forandret. Antallet af rejsende i verden er eksploderet, en femtedel af Thailands økonomi bygger på turisme, og det unge ægtepar har tjent over en milliard kroner på deres verdensberømte guidebøger, Lonely Planet.[graph title="Antallet af turister i verden eksploderer" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/06/CBE_Fig01_Antallet-af-turister-i-verden-eksploderer.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/06/CBE_Fig01_Antallet-af-turister-i-verden-eksploderer.png" caption="Figur 1" text="Antallet af turister i verden har været støt stigende i 60 år, og intet tyder på, at tendensen tager af – ikke mindst fordi den globale middelklasse vokser." ]Kilde: World Tourism Organisation, UNWTO.[/graph]

Login