At vækste eller ikke at vækste – det er spørgsmålet

Grøn vækst lyder godt. Ikke alene kan den grønne omstilling redde klimaet, den kan også sætte skub i en ny bølge af vækst og fremgang. Men mange tvivler på at vi kan vækste os ud af miljøproblemerne; i stedet skal vi begrænse forbruget og lære at nøjes. Holdningen til vækst er den nye skillelinje i politik.

Foto: Mandag Morgen og Midjourneys kunstige intelligens
Peter Hesseldahl

Menneskeheden er i et kapløb med tiden. Vi har ganske få år til at stille om fra en nærmest ubegrænset adgang til fossile brændsler og råmaterialer, og hvis vi vil fortsætte den livsstil, vi har vænnet os til, vil det kræve investeringer i en skala og hastighed, vi dårligt kan forestille os, og som vi hidtil ikke for alvor har kunnet præstere. 

Men spørgsmålet er, om vi reelt kan nå omstillingen i tide, før de planetære systemer er uopretteligt forandrede, og før katastroferne begynder at vælte ind, fordi økosystemerne kollapser.

Måske det sikreste ville være en hård opbremsning for at reducere belastningen og genoprette klodens levende systemer – frem for at forsøge at vedligeholde væksten ved at plastre planeten til med ny teknologi? 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu