Ny undersøgelse: Det er ikke bestyrelserne der driver den grønne omstilling

Kun hver femte virksomhed handler proaktivt på den grønne omstilling. Resten handler først, når de presses udefra, fremgår det af ny undersøgelse af arbejdet i danske virksomhedsbestyrelser. De mindre virksomheder kan lære af Danmarks store virksomheder, lyder det fra flere eksperter.

Claus Kragh

Kort sagt

Mens de største danske virksomheder er ved at slå ind på en grøn kurs, hænger de små og mellemstore virksomheder i bremsen, viser Bestyrelsesrapporten 2022. Der er brug for et helt andet tankesæt i bestyrelseslokalet, lyder analysen fra erfarne erhvervsfolk, lyder analysen fra erhvervsfolk og ledelseseksperter.

Vigtige pointer

• 80 procent af Danmarks virksomheder forholder sig kun til den grønne omstilling, hvis de bliver stillet over for kontante krav fra myndigheder eller kunder.

• De klimapassive virksomheder forpasser forretningsmuligheder og risikerer at gå kolde i fremtidens grønne krav.

• Mindre virksomheder har for travlt med hverdagen, lyder forklaringen fra SMV Danmark.

• COWI’s topchef fik sin bestyrelse med på at trække sig fra alle forretninger med relation til fossil energi.

Perspektivet

Ressourceforbrug og teknologivalg kan være afgørende for, om virksomhedens går en lys og grøn fremtid i møde eller det modsatte. Bestyrelserne skal hjælpe virksomhederne med at bruge mindre tid på at kigge i bakspejlet – og mere tid på at omstille sig til fremtiden.

Mens topcheferne i nogle af Danmarks største virksomheder – Mærsk, DSV og senest COWI – er ved at falde over hinanden for at fremlægge ambitiøse strategier med udgangspunkt i den grønne omstilling, ser det radikalt anderledes ud i de små- og mellemstore virksomheder.

I 80 procent af virksomhederne forholder man sig kun til den grønne omstilling, hvis forretningspartnere eller myndigheder kræver det. Direktioner og bestyrelser sidder dybest set og venter på, at myndigheder, forbrugere og forretningsforbindelser møder op med konkrete krav om handling, før man begynder at agere på de grønne forandringer, som ellers nok må siges at have været på plakaten i de senere år.

Det fremgår af Bestyrelsesrapporten 2022, der er udarbejdet af bestyrelsesnetværket BoardPartner i samarbejde med Dansk Industri og konsulentfirmaet Keystones.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024