Analyse af 
Claus Kragh

Petrokraterne i Mellemøsten har en hovedrolle i klimakampens næste fase

Klimakrisen strammer til, og FN’s næste forsøg på at bremse den globale opvarmning finder sted ved COP28 i det arabiske emirat Dubai inden jul. Her vil Mellemøstens oliestater stå stærkt over for et Europa, der mangler både fossil og vedvarende energi. Omvendt er de velhavende regimer ved Den Persiske Golf stærkt interesserede i Europas grønne industrier.

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Der er to vigtige nyheder om Mellemøsten og Nordafrikas forhold til den grønne omstilling forud for FN’s klimatopmøde COP28 i Dubai sidst på året. En god og en dårlig.

Den gode nyhed er, at Mellemøstens oliestater i 2023 er stærkt optagede af at implementere grønne løsninger, der vil effektivisere landenes høje energiforbrug og derved reducere landenes høje klimaaftryk.

Den dårlige nyhed er, at oliestaterne ser deres satsninger på grønne teknologier som en vej til at forlænge levetiden for deres aktuelle samfundsopbygning. Jo mere man sparer på energien, og jo mere grøn strøm, man bruger, desto mere fossil energi kan man eksportere. Dermed sikrer man de fossile energiindtægter, der gør det muligt at opretholde de autokratiske regimer.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024