Nyt Job til  
Thomas Senderovitz

Han skal holde Novo på teknologisk omgangshøjde

LEDELSE Thomas Senderovitz går tilbage til den anden side af skrivebordet

Foto: Phillip Davali/Ritzau Scanpix
Thomas Senderovitz

Nyt job

Hvem
Thomas Senderovitz
 
Hvilket job
Senior Vice President i Novo Nordisk
 
Hvorfra
Direktør i Lægemiddelstyrelsen

Baggrund

Født 1965
1992: Cand. med., Københavns Universitet
1999-2006: Senior Director og Vice President for Clinical R&D i Ferring
2010-2013: Vice President i Grünenthal Group
2014-2016: Senior Vice President i Parexel
2016: Direktør i Lægemiddelstyrelsen
2018: Formand for Heads of Medicines Agencies, koordinationsgruppe for nationale sundhedsstyrelser
2019: Medlem af Dataetisk Råd

Største udfordring?

Det er egentlig ikke så svært at forstå, hvorfor Thomas Senderovitz er rykket til Novo Nordisk – og tilsvarende forstår man godt, at Danmarks største medicinalselskab har valgt Senderovits til at være ansvarlig for et nyt arbejdsområde omkring data science.
 
Allerede i dag er opsamling og analyse af data fuldstændig centralt for udviklingen af medicin, og vigtigheden af data vil kun vokse i de kommende år.
 
Der genereres og arbejdes med meget store datamængder i alle faser af udviklingen: om patienters livsstil, deres symptomer, deres gener, hvordan de reagerer på behandlinger og medikamenter. Dataene bruges til at tilpasse behandlinger mere præcist til den enkelte patient og til at udvikle nye behandlinger.
 
Dataene analyseres og bruges til at træne computeres kunstige intelligens til at kunne se mønstre og sammenfald mellem eksempelvis nogle patientgruppers gener og deres reaktion overfor bestemte stoffer. Mange laboratorieforsøg erstattes af virtuelle forsøg, der i højt tempo kan gennemprøve variationer af molekyler for at finde kandidater til videre udforskning.
 
Kunstig intelligens vil også i stigende grad kunne give beslutningsstøtte omkring valg af behandlinger og hjælpe til at overvåge patientforløb. På stadig flere områder er nye lægemidler helt digitale i den forstand, at de består af apps, der bruges til at overvåge og vejlede patienter i hverdagen.
 
Alt det har Thomas Senderovitz længe interesseret sig for, og i Lægemiddelstyrelsen har han arbejdet på at opbygge ekspertise omkring forståelsen af databaserede behandlinger.
 
Han kender det regulatoriske system, og han har et stærkt internationalt netværk, blandt andet takket være sin indsats i den internationale organisation for ledere af nationale sundhedsstyrelser.
 
Men Senderovitz kender også industrien. Fra han blev uddannet læge og indtil 2016 var han leder af udviklingsarbejdet i en række store farma-selskaber.
 
Og så har han en forståelse for dataetik. Brugen af store mængder meget personfølsomme data er selvsagt et etisk minefelt. Det har Senderovitz skullet navigere i som direktør for den instans, der står for godkendelse af lægemidler. Senderovitz er også medlem af regeringens Dataetisk Råd – og dermed passer han også på den måde ind i den ansvarlige profil, man forventer hos Novo Nordisk.
 
Det bliver en stor mundfuld at lede Novo Nordisks arbejde med data science, og Senderovitz vil i høj grad være med til at afgøre, om Novo Nordisk holder sig på teknologisk omgangshøjde.

Omtalte personer

Thomas Senderovitz

Fhv. direktør, Lægemiddelstyrelsen, medlem, Dataetisk Råd. Chair, Heads of Medicinens Agencies. Medlem Bestyrelsen af EMA (European Medicines Agency)
cand.med. (Københavns Uni. 1992)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu