Chefredaktørens blog 
Tanja Nyrup Madsen

Sommer i smørhullet

Det er sundt og godt i et demokrati som det danske, at vi det meste af tiden kritiserer og diskuterer alt det, der ikke går godt. Det er sådan, man løbende får gjort noget ved problemerne. Men det skader ikke – en gang i mellem – at tage jahatten på. Så her kommer alt det, der går ret godt for Danmark lige nu.

’Vi er på vej ind i en mild højkonjunktur’. Nationalbankens prognose forleden faldt afdæmpet og diskret ned mellem de langt mere opsigtsvækkende advarsler om overophedede boligpriser, så det er egentlig ikke så mærkeligt, at det ikke var den gode nyhed, der trak de største overskrifter.

Ikke desto mindre gemmer rækken af opadgående kurver og udsigten til den ’milde højkonjunktur’ sommerens allervigtigste historie. Det er jo nok for tidligt at sige ’vi klarede den’ om en pandemi, der stadig spøger med nye varianter. Men man kan i hvert fald konstatere, at vi indtil videre har klaret første og anden runde bedre end de fleste lande på kloden. Og det er vel egentlig værd lige at dvæle ved – uanset hvilken regering, man ville ønske, fik æren for det. 

Selv ikke de luneste økonomiske smørhuller i EU kan konkurrere med den rekord.

Tanja Nyrup Madsen
Chefredaktør, Mandag Morgen

Her kommer lidt at glæde sig over:

Arbejdsløsheden falder og falder – og ventes at fortsætte med at falde med 100.000 mennesker de næste par år. Alene i maj måned blev der 13.700 færre ledige i Danmark. Det svarer til en ledighed på 4 procent. Forbruget stiger og stiger – godt hjulpet af opsparede midler under corona og de 52 milliarder kroner, danskerne har fået udbetalt i feriepenge. De danske eksportvirksomheder vinder nye markedsandele, og salget af varer til udlandet er højere nu end før corona. Intet tyder på, at den fest stopper. For nu strømmer genopretningsmilliarderne ud i hele Europa og skaber efterspørgsel på netop det, danske virksomheder er leveringsdygtige i: grøn og digital omstilling. Det forventes at give en dansk vækst i BNP på mellem og 2 og 3 procent de næste tre år.

Danske familier er nu de rigeste i hele EU. En gennemsnitlig europæisk husholdning har 450.000 kroner i plus, når man trækker familiens samlede gæld fra dens samlede opsparing. I Danmark er en gennemsnitsfamilies nettoformue 1,3 millioner kroner. Selv ikke de luneste økonomiske smørhuller i EU kan konkurrere med den rekord. Også nationens samlede formue af udenlandsk valuta drøner opad. 170 milliarder kroner ekstra – vel at mærke i dollar, yen og andre udenlandske mønter – er trillet mod Danmark alene siden årsskiftet. I alt har vi nu 1.765 milliarder kroner på bogen. Det svarer til 77 procent af Danmarks BNP. Helt på højde med tiden før pandemien.

Det danske smittetal er nu blandt klodens laveste. Det betyder også, at vi kan have så få restriktioner, at vi nu også er nogle af de allerfrieste: Som et af få lande i verden har vi klaret os gennem hele pandemien uden udgangsforbud. De seneste måneder har vi også smidt maskerne, er vendt tilbage til jobbet og skolen og er i fuld gang med at feste sommeren ind. Til sammenligning opfordres alle i Storbritannien til at arbejde hjemme, og man må højst samles seks mennesker indenfor. I Frankrig skal offentligt ansatte arbejde hjemme mindst tre dage om ugen, og børn over seks år skal bære mundbind i skolen. I Madrid lukker barer klokken et, og sidder du inde, må du højst have fem venner med. I Ungarn er der stadig udgangsforbud efter klokken 12, og det er forbudt at danse eller gå til koncert, både ude og inde. Og så har jeg ikke nævnt lande som Australien og Indien …

Er der da slet ikke noget at brokke sig over? Helt sikkert. Læs bare med her i bloggen resten af året. Men denne ene dag vil jeg tillade mig at fejre og nyde, at vi lige nu befinder os på et særligt heldigt sted på kloden, hvor vi i fællesskab er lykkedes med at komme usædvanligt godt gennem en usædvanligt vanskelig krise. Og ja, klap også dig selv på skulderen for det. Uanset om du har fjernledet, lyntestet, hjemmeskolet, haft ondt i forretningen eller bare savnet dit sociale liv, så har du din del af æren for, at de fleste nu kan gå håbefulde og lettede ind i den danske sommer.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu