Chefredaktørens blog 
Tanja Nyrup Madsen

Frigør os fra newspeak

Newspeak er en særlig disciplin, hvor tilsyneladende uskyldige udtryk og ord bruges på en ny måde, så de dækker over noget, der ville lyde mere ubehageligt, hvis man sagde tingene ligeud. Derfor hedder det ikke længere ’skære’ eller ’spare’ – men ’frigøre’.

Foto: Ida Marie Odgaard/ Ritzau Scanpix

Der skal ’frigøres midler’ og fjernes ’unødigt bureaukrati’, så der kan ’frigøres mennesker’ til andre opgaver. Den slags ordskjulere får muligvis besparelser til at glide lettere ned. Men uanset newspeak, så vil det før eller siden gå op for vælgerne, at kommunerne ikke kan spare tre milliarder på jobcentrene og to milliarder på ’administration’ uden at fyre virkelig mange mennesker.

Det administrative arbejde i kommunerne foregår ikke kun på rådhuset. Det udføres også på plejehjemmet, når medicinen registreres, på jobcenteret, når sagsbehandleren godkender en aftale om flexjob, og på skolens kontor, når skolelederen indberetter en mistanke om misbrug i hjemmet til socialforvaltningen. 

Under posten ’administration’ står også den ledelse, der skal sikre kvaliteten i kommunens børnehaver eller fagligheden i børnesagerne i socialforvaltningen. 

Under posten ’administration’ står også den ledelse, der skal sikre kvaliteten i kommunens børnehaver eller fagligheden i børnesagerne i socialforvaltningen. Alle dem, der skal give en varm hånd til frontpersonalet, når de er ved at brænde ud i krydsfeltet mellem borgere med behov for hjælp og politikere med behov for kontrol.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu