10 myter om Roskilde Festival: Farligt urinstøv, forurenet badesø og fodbad i vodka

Ti armbånd giver gratis adgang, badesøen er forurenet, og man bliver hurtigere ædru af at deltage i nøgenløbet. Myterne om Roskilde Festival er mange, men de er langt fra alle sande. Vi har undersøgt ti sejlivede myter om den populære festival. 

Foto: Peter Troest / Roskilde Festival
Andreas SøndergaardNikolaj Rodkjær KristensenChristian Louison Vang

Lørdag klokken 16:00 åbner Roskilde Festival op for tusindvis af håbefulde festivalgæster, der er klar til en uge med musik, fest og alkohol.  

Festivalen har eksisteret siden 1971, og med så mange år på bagen findes der adskillige myter om campingfesten på dyrskuepladsen i Roskilde.  

Vi har snakket med både festivalens ledelse og flere forskere for at blive klogere på ti udbredte myter om Roskilde Festival.

Disse 10 myter gennemgår vi i artiklen 

Myte 1: Ti armbånd giver gratis adgang 

Myte 2: Tre endagsbilletter giver en partoutbillet 

Myte 3: Man kan køle sine øl ved at grave dem ned 

Myte 4: Man kan køle sine øl ved at lægge dem i solen med et vådt håndklæde over 

Myte 5: Man kan undgå dehydrering ved at drikke øl 

Myte 6: Man bliver hurtigere ædru af at deltage i nøgenløbet  

Myte 7: Man bliver fuld af at stikke fødderne i vodka 

Myte 8: Urinstøv er farligt for lungerne 

Myte 9: Roskilde-badesøen er forurenet 

Myte 10: Dit efterladte telt, sovepose og andre ejendele bliver givet til hjemløse 

Myte 1: Ti armbånd giver gratis adgang

En af de mest sejlivede myter går på, at man med ti Roskilde-armbånd på håndleddet får en partoutbillet, altså adgang til alle festivalens otte dage. 

Men det er ikke og har aldrig været tilfældet, fastslår Christina Bilde, talskvinde for Roskilde Festival. 

“Det er og bliver en god historie og har altid været det,” skriver hun i en mail til TjekDet og tilføjer, at festivalens ledelse kan spore myten helt tilbage til 1995, da festivalen fejrede 25-års jubilæum. 

Myte 2: Tre endagsbilletter giver en partoutbillet 

Christina Bilde afliver også hurtigt en anden myte i samme kategori, som går på, at tre endagsbilletter til samme festival giver en billet til hele festivalen det år. 

“Tre endagsbilletter giver adgang til tre fulde dage på festivalen. Så her er det økonomisk set vist mest fornuftigt at købe en partoutbillet,” skriver hun. 

Det er dog ikke en mulighed længere, da Roskilde Festival i år blev udsolgt rekordhurtigt allerede den 6. maj. 

Myte 3: Man kan køle sine øl ved at grave dem ned 

Campingpladsen er sikret, teltene er på plads, og anlægget spiller. Endelig er det tid til at slappe af i en festivalstol med en kold øl i hånden. 

Men efter en hel dag med bagende sol er de dåsebajere, du har har slæbt med hele vejen hjemmefra, blevet lunkne.

En myte lyder, at man kan grave sine øl ned i jorden og derved køle dem ned. Og den er faktisk god nok, siger lektor på DTU’s afdeling for kemiteknik Kaj Thomsen. 

”Der er koldere nede i jorden, afhængig af hvor langt man graver ned selvfølgelig. De første par meter under jorden vil det være koldere, end det er ved overfladen, fordi der ikke kommer solvarme derned. Så der vil være en konstant lav temperatur,” siger han, og understreger at en meters dybde er rigeligt til at få sig en tempereret øl.

Artiklen fortsætter under billedet 

Der er flere måder at køle sin øl ned på, når man er på Roskilde Festival. Foto: Sarah Christine Nørgaard / BT / Ritzau Scanpix

Myte 4: Man kan køle sine øl ved at lægge dem i solen med et vådt håndklæde over 

En anden myte i samme kategori går på, at man kan køle sine øl ved at lægge dem i solen med et vådt håndklæde over. Ifølge Kaj Thomsen er der også her noget om snakken.  

”Den tørre vind sætter fordampningen i gang, og når vandet så fordamper, forbruger det varme, og den varme tager det delvist fra øllet,” siger han og understreger, at det kun fungerer, hvis luften er tør.   

”Hvis luften er fugtig, fungerer det overhovedet ikke. Når luften er fugtig, kan den ikke optage vandet fra håndklædet. Så kan vandet ikke fordampe, og så køler det ikke,” siger Kaj Thomsen. 

Myte 5: Man kan undgå dehydrering ved at drikke øl 

Når man så er godt i gang med at drikke sine dejligt kolde øl, er det vigtigt også at drikke vand for at undgå dehydrering – eller kan man i virkeligheden nøjes med øl?

En myte lyder nemlig, at man kan undgå dehydrering alene ved at drikke øl, fordi der er væske i. Men det skal man passe på med, fastslår Janne Tolstrup, der er professor ved Statens Institut for Folkesundhed på SDU. 

”Alkoholen virker i sig selv dehydrerende, fordi alkohol påvirker udskillelsen af anti-diuretisk hormon, og dermed udskilles der mere væske i nyrerne,” skriver hun i en mail og tilføjer, at øl trods alt er bedre end vodka eller andet med højere alkoholprocent.

Men hun understreger, at de alkoholiske væsker aldrig kan erstatte vand. Det skal festivalgæsterne huske at drikke rigeligt af. 

Myte 6: Man bliver hurtigere ædru af at deltage i nøgenløbet  

Skulle du alligevel ende med en promille, der var lidt højere end ventet, og få den tanke, at det kan løbes væk – eksempelvis i Roskildes Festivals berømte nøgenløb – så kan du godt tro om.   

”Det kan man helt sikkert ikke! Det kan sagtens være, at man føler sig mere klar i hovedet, men aktivitet har ingen effekt på den alkoholpromille, man har i blodet,” skriver Janne Tolstrup i en mail til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet

Det årlige nøgenløb er en af de mest populære traditioner på Roskilde Festival. Dette billede er fra løbet i 2015. Foto: Simon Skipper / Ritzau Scanpix   

Myte 7: Man bliver fuld af at stikke fødderne i vodka 

En af de mere kuriøse myter i afdelingen for alkohol går på, at man bliver fuld af at tage et fodbad i vodka.  

Lige præcis det har Christian Stevns Hansen, der er læge og forsker ved Steno Diabetes Center, faktisk undersøgt tilbage i 2010. Sammen med to kolleger satte han sig for at teste myten af i praksis, og efter tre timer med fødderne i vodka var resultatet af deres blodprøver ikke til at tage fejl af. 

”Vi blev gladere, men der var ikke noget som helst af den billige vodka, som vi havde puttet i de her vaskebaljer, der gik over i blodet,” siger Christian Stevns Hansen. 

Han uddyber, at vores blodbaner kan optage både hormoner og smertestillende medicin gennem huden, så ideen om et vodkafodbad, hvis man gerne vil være fuld, er i teorien ikke helt skudt ved siden af.

Men det vil nok kræve, at man eksempelvis har en rift på foden.

”Det kan godt være (at man kan optage alkohol gennem riften, red.), hvis man kunne holde smerten ud. Det er ikke utænkeligt, for der ville være lidt bedre adgang til blodbanen for alkoholen. Og så bliver man desinficeret, så om ikke andet får man dét ud af det,” siger han.   

Men det er bestemt ikke en god ide at kaste sig ud i at skære fødderne til blods. 

Myte 8: Urinstøv er farligt for lungerne 

Sidste års Roskilde Festival var både varm og tør, og det gav festivalgæsterne problemer med støv.

Folk tissede over det hele, og når solen bagte og støvet hvirvlede op, fik gæsterne derfor urinstøv i næse og mund. Flere anskaffede sig støvmasker, og nogle påpegede også, at det er usundt med alt det urinstøv på festivalen.

Det er da også helt rigtigt, at der er urin i det støv, festivalgæsterne indånder, men det er ikke ensbetydende med, at det er farligt, fastslår Charlotte Mehlin Sørensen, der er lektor i nyrefysiologi på Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet.  

“Tis er affaldsstoffer, vi selv har produceret, og de er ikke farlige. Så det gør ikke støvet farligere, at der er urin i,” siger hun. 

Men er jordstøv så i sig selv – med eller uden urin – skadeligt at indånde? 

Det ved man ikke så meget om, siger Ole Hertel, der er professor og viceinstitutleder ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet. Han understreger dog, at det ikke er meget af støvet, der kommer helt ned i lungerne.

“Vi får transporteret det meste (jordstøv, red.) ud igen. Vores fine fimrehår i næse og svælg er jo netop beregnet til at få sådan noget materiale ud igen, og vi vil jo også hoste og nyse meget af det ud,” siger Ole Hertel.

Artiklen fortsætter under billedet

Det varme, tørre vejr ved Roskilde Festival 2018 voldte så store problemer med støv, at flere festivalgæster tog støvmasker på. Foto: Sofie Mathiassen / Ritzau Scanpix

Myte 9: Roskilde-badesøen er forurenet  

Teltet er brandvarmt, munden knastør, og man er beskidt efter en hel aften og nat med dans og støv. I den situation har de fleste nok lyst til et bad eller en kold dukkert, og derfor benytter mange Roskilde Festival-deltagere campingområdets badesø. 

Den har dog fået et blakket ry, blandt andet fordi den i 2010 måtte lukke på grund af for højt indhold af kolibakterier. Det skyldtes, at gæsterne brugte den som toilet. Man behøver dog ikke at frygte, at søens vand gemmer på ubehagelige overraskelser, forsikrer Christina Bilde fra Roskilde Festival. 

"Den er bestemt ikke forurenet. Tværtimod. Søen bruges året rundt til put-n-take-fiskeri, så vandkvaliteten er i forvejen i top, og vi er i dialog med kommunens miljøafdeling, inden vi tager den i brug som badesø. Vandkvaliteten testes to steder én gang dagligt under festivalen. Og skulle der være noget problematisk i den henseende, ville vi naturligvis lukke for adgangen på stedet," skiver hun og bekræfter, at festivallen valgte at lukke søen i 2010.

Lars Gøtterup, miljømedarbejder i Roskilde kommune, bekræfter at kvaliteten af søens badevand som oftest er helt fin. Men det afhænger samtidig af hvor meget regn festivallen får.

”Der har været problemer de år, hvor der har været rigtig slem nedbør. Der kan man se, at forureningsniveauerne er blevet forværrede, fordi der skyller en masse ned i søen. Men det hænger decideret sammen med den megen nedbør,” siger Lars Gøtterup. 

Der er altså ingen grund til at tro på rygtet om, at festivalens badesø er den mest forurenede sø i Danmark.

Myte 10: Dit efterladte telt, sovepose og andre ejendele bliver givet til hjemløse 

Den sidste af de ti myter, vi har undersøgt, er måske også den mest sejlivede.  

Det mener i hvert fald talskvinde for Roskilde Festival Christina Bilde, der understreger, at efterladt campingudstyr ikke bliver givet til hjemløse, som man måske skulle tro. Og det er der en god grund til. 

“Rigtigt meget campingudstyr produceres i så ringe kvalitet, at det ikke er velegnet til genbrug. En ”festivalpakke” til 400-500 kroner med telt, sovepose, liggeunderlag og campingstol kan sjældent bruges til mere end nogle få overnatninger, og så ender det desværre ofte som affald hos os,” skriver hun. 

Festivalen har derfor de seneste år brugt ekstra meget tid på deres Bring It Home-kampagne, som blandt andre Klovn-skuespilleren Mia Lyhne medvirker i i år.  

“Kort sagt: Alle skal tage deres campingudstyr med hjem igen. Ellers ender det som affald,” slutter Christina Bilde. 

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan så campingområdet på Roskilde Festival ud i 2017, tre dage efter festivalen officielt var slut. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

Således oplyst ønsker redaktionen alle vel over 100.000 festivaldeltagere god fest. Pas godt på jer selv - og hinanden.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu