Nej, fyrværkeriloven giver ikke dit kæledyr særlig beskyttelse

Ikke mindst kæledyrsejere glæder sig på de sociale medier over, at fyrværkeriloven netop er blevet ændret, og nu særligt tilgodeser hunden eller katten. Men det er ikke helt rigtigt.

Fakta

"Fyrværkeriloven er nu blevet ændret, perioden, hvor man må bruge fyrværkeri er blevet kortere, og det må aldrig ske i nærheden af dyr!"

Sådan lyder budskabet i et opslag, der i øjeblikket bliver delt på de sociale medier. Men det er ikke korrekt, at loven netop er blevet ændret.

Reglen om, at man kun må affyre raketter og anden fyrværkeri i perioden 27. december til 1. januar - begge dage inklusive - trådte i kraft i juli 2014 - altså for tre og et halvt år siden. Så det er ikke noget, der lige er sket.

Især kæledyrsejere kommenterer opslagets påstand om, at det "aldrig må ske i nærheden af dyr." Det bliver af mange forstået som om, at man for eksempel ikke må affyre en raket ved naboens hus, hvis naboen har for eksempel en hund eller kat. Når det handler om dyr, siger loven, at man ikke må anvende fyrværkeri under 100 meter fra et landbrug med husdyrhold (for eksempel en kostald), en hundekennel eller andre områder med flere udegående dyr. Her tæller naboens have med omvandrende hund altså ikke med.

"Det er vigtigt, at man altid overholder sikkerhedsafstanden, der er angivet på fyrværkeriet, både af hensyn til skader på tilskuere og på omgivelserne. Derudover er der et generelt forbud mod at bruge fyrværkeri, når der kun er 10 meter til en bygningsåbning, fx dør, vindue eller port. Og man skal 100 meter væk, hvis ens eget eller naboens hus har stråtag," har kommunikationskonsulent Lone Hansen fra den landsdækkende fyrværkerikampagne, der hører under Sikkerhedsstyrelsen, tidligere oplyst til TjekDet.

"Naboens hund er ligesom mennesker beskyttet af de generelle regler om, at man ikke må gøre skade på andre. Der er altså ikke særlige regler i fyrværkeriloven om dyr, med mindre de er samlet eller går i flok - groft sagt," sagde Lone Hansen, da TjekDet allerede for et år siden forelagde hende spørgsmålet.

Hensigten med at forkorte fyrværkeriperioden var dog blandt andet hensynet til mennesker, der følte sig generet af fyrværkeri, og også hensynet til naboens hund og andre dyr. Tidligere var perioden 1. december til 5. januar. Ved at forkorte perioden skal både dyr og mennesker ikke længere høre på bulder og brag i over en måned, men nu "kun" i seks dage.

Vil man gerne krydre en fest med et fyrværkeri uden for ovennævnte periode, kan man kontakte en festfyrværker.

Du kan læse om reglerne for - og gode råd om - brugen af fyrværkeri her.

Forrige artikel I dag er det ikke kun 'superindvandrere', der er en økonomisk gevinst for samfundet I dag er det ikke kun 'superindvandrere', der er en økonomisk gevinst for samfundet Næste artikel Julemanden kan undgå stress ved at nytænke børns julegaver Julemanden kan undgå stress ved at nytænke børns julegaver