Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden?

Adskillige Facebookbrugere advarer lige nu mod at tage telefonen, hvis et bestemt telefonnummer ringer. Det kan koste dig dyrt, fremgår det. Mens der generelt er noget om snakken, så skal lige præcis denne advarsel dog tages med et gran salt.

Et flere år gammelt dansk Facebookopslag med en advarsel mod et britisk telefonnummer har fået nyt liv på facebook. Det kan koste dyrt på telefonregningen, hvis man lader sig fuppe, lyder advarslen.

Opslaget er fra 27. september 2015 og er i skrivende stund blevet delt næsten 60.000 gange. Og lige nu tager opslaget endnu en viral rundtur. Men det telefonnummer, der henvises til, blev spærret for næsten et år siden, så advarslen mod det specifikke telefonnummer er ikke længere aktuel.

Til gengæld er der tale om at kendt trick, hvor svindlerne bare tager et nyt telefonnummer i brug, når de andre bliver blokeret.

"Blev i går ringet op af et Engelsk nummer +44 7713 068248, jeg tog den selvfølgelig ikke!! klokken var ca 15 da de ringede, klokken 17:35 fik jeg så en besked på min voicemail, den ville jeg så aflytte, men den meldte optaget så jeg prøvede igen. Det viser sig så at ovenstående nummer har oprettet en falsk voicemail, så når man ringer til den bliver der trukket penge. Har været i kontakt med TDC og de kan se der er trukket penge i går kl 17:35. Ny metode de banditter bruger er altså at oprette en falsk voicemail. DEL gerne så andre ikke bliver snydt!!!" lyder advarslen, der for tiden suser rundt på Facebook.

Ring ikke tilbage til udenlandsk nummer, du ikke kender

Lad os med det samme slå fast, at du altid skal være varsom med at besvare eller ringe tilbage til udenlandske numre, som man ikke kender. Det kan nemlig rigtig nok vise sig at koste dig mange penge.

Svindel med opkald fra udenlandske numre fungerer som regel på den måde, at en person i udlandet opretter et servicenummer. Det koster mere end almindelig takst at ringe til et servicenummer. Hvis man ringer tilbage til et af disse numre, betaler man altså overpris for opkaldet. Og har du først ringet tilbage én gang, kan du roligt regne med, at du får flere lignende opkald.

Facebookopslagets påstand om, at din telefonregning kan blive flået af at ringe til en ’falsk voicemail’, giver til gengæld slet ikke mening.

”Ens egen voicemail kan aldrig være optaget. Det, vi forestiller os kan være sket, er, at han/hun har fået en falsk SMS, der skal forestille at være fra hans voicemail. Den har han/hun så trykket på og ringet til et udenlandsk nummer. Denne SMS er altså oprettet af nogle andre - netop for at narre dem til at ringe til det udenlandske nummer,” siger Mai-Britt Noe, der er kommunikationsrådgiver hos TDC.

Og så er der lige telefonnummeret, der er nævnt i opslaget. Det fungerer slet ikke. Ringer man til det, kommer der en dansk stemme og fortæller, at ”opkaldet kan i øjeblikket ikke gennemføres”. Det skyldes, at teleselskaberne herhjemme blokerede nummeret tilbage i maj sidste år, oplyser Mai-Britt Noe.

Hvem der er den egentlige ophavsmand til advarslen, kan vi ikke se. Det er ikke nødvendigvis den samme person, som står bag opslaget her, der har fået mange tusinde delinger.

LÆS OGSÅ: Advarsel mod snyde-sms: Slet beskeden!

LÆS OGSÅ: De fleste hackeradvarsler på Facebook kan højest skræmme livet af dig

LÆS OGSÅ: Sender nogen usynlige og lumre beskeder i dit navn?

LÆS OGSÅ: Det er fup! Norwegian står ikke klar med gratis flybilletter

LÆS OGSÅ: Nej, nummeret 777888999 får ikke din telefon til at eksplodere

Forrige artikel Kommer politiet og redder dig, hvis du indtaster din PIN-kode bagfra på hæveautomaten? Kommer politiet og redder dig, hvis du indtaster din PIN-kode bagfra på hæveautomaten? Næste artikel Du sælger ud af dit privatliv, når du beder om karriererådgivning på Facebook Du sælger ud af dit privatliv, når du beder om karriererådgivning på Facebook