Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden?

Adskillige brugere af Facebook advarer lige nu mod at tage telefonen, hvis et bestemt telefonnummer ringer. Det kan koste dig dyrt, fremgår det. Mens der generelt er noget om snakken, så skal lige præcis denne advarsel dog tages med et gran salt.

Et flere år gammelt dansk facebookopslag med en advarsel mod et britisk telefonnummer har fået nyt liv på Facebook. Det kan koste dig dyrt på telefonregningen, hvis du ringer til telefonnummeret, lyder advarslen.

Opslaget er fra den 27. september 2015 og er i skrivende stund blevet delt over 72.000 gange. Og lige nu tager opslaget endnu en viral rundtur.

"Blev i går ringet op af et Engelsk nummer +44 [telefonnummer fjernet af redaktionen], jeg tog den selvfølgelig ikke!! klokken var ca 15 da de ringede, klokken 17:35 fik jeg så en besked på min voicemail, den ville jeg så aflytte, men den meldte optaget så jeg prøvede igen. Det viser sig så at ovenstående nummer har oprettet en falsk voicemail, så når man ringer til den bliver der trukket penge. Har været i kontakt med TDC og de kan se der er trukket penge i går kl 17:35. Ny metode de banditter bruger er altså at oprette en falsk voicemail. DEL gerne så andre ikke bliver snydt!!!" står der i opslaget.

Men det telefonnummer, der henvises til, blev spærret af teleselskaberne for over et år siden, så advarslen mod det specifikke telefonnummer er ikke længere aktuel - og heller ikke relevant at dele.

Dog har enkelte af teleselskaberne pillet nummeret af deres spærrelister igen. Mere om det senere i artiklen.

Ring ikke tilbage til udenlandsk nummer, du ikke kender

Lad os med det samme slå fast, at du altid skal være varsom med at besvare eller ringe tilbage til udenlandske numre, som man ikke kender. Det kan nemlig rigtig nok vise sig at koste dig mange penge.

Svindel med opkald fra udenlandske numre fungerer som regel på den måde, at en person i udlandet opretter et servicenummer. Det koster mere end almindelig takst at ringe til et servicenummer. Hvis man ringer tilbage til et af disse numre, betaler man altså overpris for opkaldet. Og har du først ringet tilbage én gang, kan du roligt regne med, at du får flere lignende opkald.

Facebookopslagets påstand om, at din telefonregning kan blive flået af at ringe til en ’falsk voicemail’, giver til gengæld slet ikke mening.

”Ens egen voicemail kan aldrig være optaget. Det, vi forestiller os kan være sket, er, at han/hun har fået en falsk SMS, der skal forestille at være fra hans voicemail. Den har han/hun så trykket på og ringet til et udenlandsk nummer. Denne SMS er altså oprettet af nogle andre - netop for at narre dem til at ringe til det udenlandske nummer,” siger Mai-Britt Noe, der er kommunikationsrådgiver hos TDC.

Telefonnummeret tilhører en britisk mand

Og så er der lige telefonnummeret, der er nævnt i opslaget. Det blev i maj måned sidste år sat på de danske teleselskabers spærreliste, oplyser Mai-Britt Noe. Så har du telefonabonnement hos for eksempel TDC og ringer til nummeret, kommer der en dansk stemme og fortæller, at opkaldet ikke kan gennemføres. 

Andre danske teleselskaber tillader dog igen, at man kan ringe til nummeret.

Vi har ringet til telefonnummeret to gange. Første gang blev telefon ikke taget - heller ikke af en telefonsvarer. Anden gang var der bid, hvor vi fik en behagelig samtale med en engelsktalende mand, der har ejet mobiltelefonnummeret i 7-8 år, fortalte han. Og så morede han sig i øvrigt over, at lige netop hans telefonnummer cirkulerer blandt danske facebookbrugere. 

Og lad os lige understrege, at opkaldet ikke har udløst en stor regning fra vores telefonselskab.

Hvem der er den egentlige ophavsmand til advarslen på Facebook, er det ikke muligt for os at opklare. Det skyldes ikke mindst, at rigtig mange har kopieret teksten og indsat den i et opslag på egen facebookvæg - frem for at dele opslaget med Facebooks dele-knap.

Samtidig skal vi være venner med alle danske facebookbrugere for at være sikker på, at vi får det fulde overblik over, hvem der slog opslaget op på det sociale medie.

Det er en kendt metode at opfordre andre facebookbrugere til at kopiere teksten i et opslag frem for at bruge dele-knappen. Den type opslag indeholder ofte et falsk budskab, hvor afsenderen både ønsker at være og vitterlig er noget nær umulig at finde tilbage til. Det har vi tidligere skrevet om her.

Sådan ser opslaget ud

Opslaget fra 2015, der i tidens løb er blevet delt 72.000 gange

Opslaget cirkulerer nu igen blandt danske facebookbrugere

 
 

LÆS OGSÅ: Nej, Facebook viser dig ikke kun opslag fra de samme 25 venner

LÆS OGSÅ: IKEA ADVARER: Svindelnummer erklærer dig for vinder af gavekort

LÆS OGSÅ: De fleste hackeradvarsler på Facebook kan højest skræmme livet af dig

Forrige artikel Kendt dansk komiker misbruges af højreradikale i svensk valgkamp Kendt dansk komiker misbruges af højreradikale i svensk valgkamp Næste artikel Har islam slået flere mennesker ihjel end Hitler og Stalin tilsammen? Har islam slået flere mennesker ihjel end Hitler og Stalin tilsammen?
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.