Corona-konspiration lever også i Danmark, men sandheden om covid-19 findes næppe på sygehuset i Holbæk

En video optaget på et tomt Holbæk Sygehus skulle vise, at coronavirussen er en sammensværgelse, fordi der ikke er nogen covid-19-patienter. Personen bag videoen har dog godt og grundigt misforstået, hvor Region Sjælland behandler coronapatienterne. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

“Så er jeg kommet på Holbæk Sygehus. Der er godt nok stille og roligt her. Så kan I se, hvordan det ser ud. Ingen mennesker,” lyder det fra facebookbrugeren Emil Andresen, der har påtaget sig at undersøge, hvordan sygehusene håndterer den galopperende coronakrise.

Med et kamera i hånden bevæger han sig efter mørkets frembrud rundt på gangene på Holbæk Sygehus. Med undtagelse af en enkelt sygeplejerske er gangene tomme, og videostumpen på to minutter skulle dermed demonstrere, at coronakrisen er opdigtet.

“Coronavirus er lig med frygt og kontrol med masserne, uden tvivl i mine øjne,” skriver facebookbrugeren i deleteksten til opslaget med videoen.

At filme mennesketomme hospitaler og præsentere det som bevis for, at coronvirussen er ren fup eller stærkt overdrevet, er efterhånden en verdensomspændende trend.

Forskellige konspirationsteorier om coronavirus trives, når facebookbrugerne ser videobidder af affolkede sygehus. Mange tilslutter sig den ide, at coronavirussen skulle være opdigtet af myndigheder og teleindustri for at kunne rulle 5G-mobilteknologi ud, mens befolkningen er i karantæne og isolation derhjemme.

Andre forestiller sig, at pandemien er rendyrket bluff, for at eliten kan kontrollere befolkningen og hensætte dem til isolation i hjemmet.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Facebookopslaget til videoen fra det mennesketomme Holbæk Sygehus. 

Ingen coronapatienter i Holbæk

Og videoen fra Holbæk Sygehus lader til at bekræfte danske facebookbrugere i, at der er noget særdeles fordækt ved coronakrisen.

Men som med videoer fra en række andre lande er der også problemer med den danske video af det tomme hospital.

For eksempel vil facebookbrugeren kunne lede særdeles længe efter coronapatienter i Holbæk, da de slet ikke har noget covid-19-afsnit på sygehuset. På Midt- og Vestsjælland bliver svært coronasyge nemlig fragtet til enten Slagelse, Køge eller Roskilde.

Det meste af videoen er optaget i og omkring forhallen på Holbæk Sygehus, der forbinder forskellige afdelinger på hospitalet. Men der er typisk ingen mennesker om aftenen, da der på det tidspunkt hverken finder kontrol, ambulant behandling eller blodprøver sted, oplyser Holbæk Sygehus. 

Hvis ikke der havde været en coronaepidemi, kunne der have været besøgende på gangene i videoen. Men der er som på andre hospitaler lukket for besøg, siger sygehuset også. Og havde Holbæk Sygehus taget imod coronapatienter, ville de heller ikke være anbragt på gangene omkring forhallen, hvor kameramanden bevæger sig rundt.

Stammer fra USA

Lignende videoer spreder sig rundt på sociale medier under #FilmYourHospital (optag dit hospital, red.), hvor tomme hospitalsafsnit og interimistiske testtelte dokumenteres og forarger brugere på sociale medier.

En mand i indgangspartiet på et hospital i den franske by Toulouse kan for eksempel konstatere, at der er “utroligt stille”.

I den amerikanske by Auburn i delstaten Alabama, siger en mand til kameraet, at der “tydeligvis ikke er nogen covid-19-epidemi, overhovedet,” efter at have været et smut på hospitalet.

Og i en video optaget i blandt andet en tom indgangshal på et hospital i Berlin lyder det fra den kendte tyske højreorienterede blogger Billy Six, at undtagelsestilstanden må være blæst op af medierne. Men også denne video er optaget det forkerte sted. Covid-19-patienter behandles nemlig i en anden bygning på hospitalet, end hvor videoen er optaget. 

Artiklen fortsætter under billedet

Den tyske højreorienterede blogger Billy Six optager video ved et indgangsparti på Charité-hospitalet i Berlin og hævder, at der ingen coronapatienter er på hospitalet eller i Tyskland i det hele taget. Det er imidlertid forkert, for coronapatienter befinder sig et andet sted på sygehuset.

Også i Norge har en facebookbruger forsøgt at udbrede, at sygehuse i Oslo er tomme. Den påstand er norske faktatjekkere gået i rette med.

Alle videoerne skulle påvise, at covid-19-pandemien er enten overdrevet eller ren fup.

Ifølge det franske faktatjekmedie 24 Observateurs er #FilmYourHospital først vundet frem blandt konservative kredse i USA.

DeAnna Lorraine, en tidligere kandidat til kongressen for det republikanske parti, skrev på Twitter om to hospitaler i Los Angeles, at “de er meget stille og tomme. Vi får ikke sandheden at vide. Hvorfor ikke?” Herefter opfordrer hun til at uploade billeder af hospitaler.

Facebookbrugeren bag videoen fra Holbæk Sygehus har ikke reageret på TjekDets henvendelse.

Forrige artikel DSU-formand revser kulturinstitutioner for at håne ministerens musiksmag. Men har de gjort det?   DSU-formand revser kulturinstitutioner for at håne ministerens musiksmag. Men har de gjort det? Næste artikel Findes covid-19-vaccinen allerede? Nej, coronaskeptikere misforstår patent Findes covid-19-vaccinen allerede? Nej, coronaskeptikere misforstår patent

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.