Ikke al global opvarmning er menneskeskabt

Kun halvdelen af den hidtidige globale opvarmning er med sikkerhed menneskeskabt. Det siger den seneste rapport fra FN’s klimapanel. Og hvordan det ser ud i fremtiden, er der uenighed om.

 


Fakta

Dobbelt så stort som Fyn. Det kolossale isbjerg, der midt i juli brækkede af Antarktis, er det seneste billede på jordklodens alarmerende temperaturstigninger. Og det taler direkte til vores dårlige klimasamvittighed.

Men man kan faktisk ikke vide, om temperaturstigningerne indtil nu har været skabt af mennesker. Der kan nemlig også være en naturlig forklaring på, at så gigantisk en isklump vrister sig løs.

At årsagen skal findes hos menneskeskabte klimaforandringer, er noget sludder, siger Jens Morten Hansen, der er pensioneret geolog fra Københavns Universitet. I den offentlige debat hører hans holdning til blandt klimaskeptikernes.

“Der sker hele tiden store naturlige klimaforandring, og så længe man ikke kender omfanget af dem, så er det det rene vrøvl at snakke om menneskeskabte klimaforandringer,” siger Jens Morten Hansen.

Også FN’s klimapanel er usikre på årsagen til de globale temperaturstigninger siden 1950. Det står højt og tydeligt i den seneste rapport fra 2013. Rapporten konkluderer, at mindst halvdelen af temperaturstigningerne siden 1950 er menneskeskabte. Det er man sikker på.

Her er rapporten fra FN’s klimapanel

Men om den anden halvdel er helt naturlig eller menneskeskabt, det ved man simpelthen ikke. Det siger Dorthe Dahl-Jensen, der er professor ved Center for is og klima ved Københavns Universitet. Selvom hun indtager det modsatte hjørne i klimaringen og synes, at det er Jens Morten Hansen, der vrøvler.  

“Mindst 50% af den opvarmning, vi ser nu, er menneskeskabt, og måske kan 50% af opvarmningen så være naturlig. Så det er ikke rimeligt at sige med sikkerhed, at den opvarmning vi nu har er menneskeskabt,” siger Dorthe Dahl-Jensen.

Naturfænomener forvirrer

Den videnskabelige usikkerhed i rapporten kommer af, at den globale temperatur gennem tiden helt naturligt har ændret sig. Og om det er naturen, der driller, eller om det skyldes menneskeskabt CO2-udledning, ja, det kan forskerne bag FN’s rapport faktisk ikke sige.

Men hvordan er det nu lige, at CO2-udledningen påvirker temperaturerne på jorden?

Jo, i atmosfæren findes der CO2 og andre drivhusgasser. Dér ligger gasserne som et tæppe rundt om jordkloden. Det tæppe gør, at jorden kan opsamle energien fra solens stråler. Faktisk agerer gasserne et drivhus for jordkloden, og derfor taler man også om ‘drivhuseffekten’.

Alt dette er helt naturligt, og uden drivhuseffekten ville jorden være kold og ubeboelig.

For at være beboelig skal jordkloden kunne optage noget af den varme, der kommer fra solen, og det er her drivhusgasserne er nyttige. Men er der for meget drivhusgas i atmosfæren, modtager jorden for meget varme fra solen, og så stiger temperaturen på jorden.

Teorien bag de menneskeskabte klimaforandringer er, at når udledningen af CO2 stiger, så vil drivhuseffekten blive stærkere, og derfor vil temperaturerne på jorden stige.

Men faktisk er temperaturen i de senere år slet ikke steget. Til trods for, at der er udledt CO2 på livet løs. Og det sår tvivl. For er forskeres og politikeres sirener så også begrundede? For teorien siger, at de globale temperaturer jo ville blive ved med at stige.

Det er især klimafænomenet El Niño, der skaber store temperatursvingninger. El Niño er betegnelsen for en periode med ualmindelige temperaturstigninger i Stillehavet. Men når en El Niño er overstået, køler havene af, så de er koldere end normalt. De perioder hedder La Niña og har særligt lave temperaturer i Stillehavet.

El Niño giver klimaforskere rynker i panden, og i sidste ende bliver det til tøven, når FN’s klimapanel skriver konklusioner, fordi klimafænomenet skaber usikkerhed.

“Der har været meget debat om, hvorfor temperaturen så ikke er steget de sidste 12 år. Og man tror det hænger tæt sammen med fænomenet El Niño,” siger Dorthe Dahl-Jensen.

Så varmt er det blevet siden 1950

Den globale temperaturudvikling i perioden 1950 - 2012. Celsius. | Forstør   Luk

Det er dykket i globale temperaturer de senere år, der forbavser forskerne.


Derudover har andre også peget på, at kosmisk stråling kan pille ved temperaturerne på jorden. Med den teori er jordens klima overladt til ændringer i solens aktivitet, som mennesket ingen indflydelse har på.

Der er altså flere naturlige fænomener, der spiller et puds, når FN’s klimapanel forsøger at bestemme, hvad der skaber klimaændringer. Og dermed rigeligt med usikkerhed, når forskerne konkluderer, at mindst halvdelen er menneskeskabt.

Uenige i fremtiden

Så der er faktisk enighed om at være usikre på, hvad der har skabt opvarmningen det seneste halve århundrede. Men kigger man frem i tiden, så hører enigheden også op.

Vi har nemlig kun set begyndelsen af menneskets påvirkning på klimaet. Så de varme karbade, tykke rib-eyes og tørstige dieselbiler har stadig været dårlige for miljøet. Det har bare ikke påvirket temperaturerne endnu, mener Dorthe Dahl-Jensen.

Ifølge hende er fremtiden langt mere entydig. Og med sikkerhed i stemmen siger hun, at når vi spytter CO2 ud i atmosfæren, så vil den globale temperatur stige. Vi har bare kun oplevet en lille del af stigningen.

“Vi er først lige begyndt at se den opvarmning, der er skabt af den CO2, vi har sluppet ud. Men der er ingen tvivl om, at temperaturen vil stige fremover, og at det er en menneskeskabt opvarmning,” siger hun.

De naturlige temperaturforandringer vil ifølge hende fylde mindre i fremtiden. Usikkerhed vil der altid være. Men man ved, at de menneskeskabte temperaturstigninger bliver større. Derfor bliver usikkerheden tilsvarende mindre, fordi de naturlige temperaturændringer svinder i forhold til de menneskeskabte, siger Dorthe Dahl-Jensen.

“Når opvarmning om flere hundrede år er meget større, så er usikkerhed tilsvarende mindre. Vi mangler bare endnu at se den menneskeskabte opvarmning.”

Slå koldt vand i blodet

Jens Morten Hansen er imidlertid lodret uenig. Usikkerheden er enorm - også i fremtiden, mener han.

Han hævder, at vi ikke kender de naturlige klimaforandringer. De er hele forudsætningen for at kunne bestemme omfanget af de menneskeskabt. For hvordan skal man kunne bestemme den ene del, hvis ikke man kender den anden, spørger han.

Ifølge Jens Morten Hansen bør man holde igen med tiltag, indtil vi er klogere på området.

“Vi skal ikke spilde milliarder på ting, man ikke kan gennemskue. Vi skal slå koldt vand i blodet, og så skal vi have fundet ud af, hvad det her drejer sig om. For forestillingen om, at mennesket kan styre klodens klima, den mener jeg er en illusion,” siger han.

 

Forrige artikel Der er noget galt med fakta om bederum Der er noget galt med fakta om bederum Næste artikel Den britiske regering afviser rygte om brexit-regning Den britiske regering afviser rygte om brexit-regning
Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.  

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Under Folketingets åbningsdebat kritiserede Mette Frederiksen (S) partiet Venstre for at tage æren for indførelsen af akutlægehelikopterne. De kom nemlig til under Helle Thorning-Schmidt (S), sagde hun. Men det er helt forkert, for Bertel Haarder indviede som sundhedsminister den første af slagsen, lød det fra Venstres Torsten Schack Pedersen.

Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Mandag var international kaffedag, og derfor delte TV 2 en artikel med den glædelige nyhed, at kaffe får os til at leve længere. Men selvom kaffe sandsynligvis er sundt, kan du ikke være sikker på, at du kan drikke dig til et længere liv.