Er æg lige så farlige som cigaretter?

En ny dokumentar fordrejer forskningsresultater og påstår blandt andet, at spise ét æg, er lige så skadeligt som fem cigaretter. Men den konklusion holder ikke, fortæller DR-programmet Detektor, som også kan berette om andre fejl i dokumentaren.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


Dokumentaren “What the Health”, som man kan se på Netflix, forsøger at sprede det budskab, at man bør skifte til vegansk kost, fordi det er sundere end at spise kød, æg og mejeriprodukter. Ja, en ikke-vegansk kost er faktisk direkte skadelig for dig, hedder det i dokumentaren. Men eksperter siger til Detektor, at dokumentaren fordrejer den forskning, som den henviser til.

I dokumentaren lyder en af påstandene, at ét æg er lige så skadeligt som at ryge fem cigaretter om dagen over 15 år. Filmen henviser til tre kilder, der angiveligt skulle understøtte påstanden. En af kilderne er en video af Dr. Michael Greger, der også medvirker i programmet. Han fortæller om to studier, der angiveligt støtter op om påstanden.

Det ene studie er en rapport, der konkluderer, at æg kan skabe åreforkalkning med en lige så skadelig effekt som cigaretter. Men forskerne bag den undersøgelse har set på indtaget af æg igennem et helt liv, og det er derfor umuligt at adskille effekten af æg på åreforkalkning med den påvirkning, som alderdom kan have på åreforkalkning. Det bekræfter Theis Lange, der er professor i biostatistik ved Københavns Universitet.

“Det vil jo altid være sådan, at en 65-årig har haft mulighed for at spise flere æg end en 45-årig. Og vi ved jo, at det at blive gammel ikke er godt for helbredet. Derfor er det eneste, vi kan konkludere ud fra rapporten, at det er usundt at blive ældre,” siger han til Detektor.

En af forskerne bag studiet, David Spence, kan over for Detektor ikke bekræfte, hvor mange cigaretter ét æg svarer til, men fastholder, at æg er usunde, og at undersøgelsen er god nok.

Regnestykket går galt
Sammenligningen mellem det ene æg og de fem cigaretter kan altså ikke stamme fra den undersøgelse. Michael Greger henviser også til et andet studie, der blandt andet undersøger kolesterol og rygnings effekt på den forventede levealder. Studiet nævner bare ikke noget om æg, og derfor er sammenligningen baseret på Michael Gregers egne udregninger af ægs kolesterolindhold og cigaretters skadelige virkning.

Detektor har vist regnestykket til flere eksperter på området, og de kan ikke få det til at gå op. En af eksperterne er Steen Stender, der er professor i klinisk medicin ved Københavns Universitet. Han afviser Michael Gregers sammenligning

“Det er absurd at sammenligne ét æg med fem cigaretter. Kolesterolet fra et æg, man spiser, ryger ikke direkte ind og sætter sig i blodårerne. Det blandes med alt det kolesterol, der er i kroppen, og det er andre forhold, der afgør, om du udvikler blodpropper,” siger han til Detektor.

Pølser giver større risiko for kræft
Det er dog ikke kun i sammenligningen af æg og cigaretter, hvor det går galt for folkene bag dokumentaren. En anden påstand lyder, at bare én portion a 50 gram forarbejdet kød om dagen, vil øge risikoen for udvikling af tarmkræft i løbet af de næste 10 år med 18 procent.

Tallet stammer fra en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Her fremgår tallet 18 procent ganske rigtigt. Dokumentaren nævner bare ikke, at udgangspunktet for stigningen er en i forvejen lille risiko for udvikling af tarmkræft - nemlig fra 3,2 procent til 3,7 procents risiko. Derfor står det ikke klart for seeren, at der kun er tale om en stigning på 0,5 procentpoint, og det er en fordrejning, mener Theis Lange.

“Hvis vi tager en 65-årig dansk mand, så er risikoen for, at han udvikler tarmkræft i de følgende 10 år på 3,2 procent. Havde han spist 50 gram forarbejdet kød hver dag, så var tallet vokset til 3,7 procent, altså en stigning på 0,5 procentpoint. Det er selvfølgelig en stigning, men noget helt andet end 18 procent,” forklarer han.

Detektor har forsøgt at få en kommentar fra dokumentarens tilrettelæggere, Kip Andersen og Keegan Kuhn. Men de afviser begge at stille op til interview, fordi de mener, at DR og eksperterne har misforstået de undersøgelser, som programmet henviser til.

Læs hele faktatjekket af dokumentaren her.

 

Forrige artikel Vil regeringens servicefradrag mindske sort arbejde? Vil regeringens servicefradrag mindske sort arbejde? Næste artikel Seks eksempler på det pure opspind under orkanen Harvey Seks eksempler på det pure opspind under orkanen Harvey
Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.