Er æg lige så farlige som cigaretter?

En ny dokumentar fordrejer forskningsresultater og påstår blandt andet, at spise ét æg, er lige så skadeligt som fem cigaretter. Men den konklusion holder ikke, fortæller DR-programmet Detektor, som også kan berette om andre fejl i dokumentaren.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


Dokumentaren “What the Health”, som man kan se på Netflix, forsøger at sprede det budskab, at man bør skifte til vegansk kost, fordi det er sundere end at spise kød, æg og mejeriprodukter. Ja, en ikke-vegansk kost er faktisk direkte skadelig for dig, hedder det i dokumentaren. Men eksperter siger til Detektor, at dokumentaren fordrejer den forskning, som den henviser til.

I dokumentaren lyder en af påstandene, at ét æg er lige så skadeligt som at ryge fem cigaretter om dagen over 15 år. Filmen henviser til tre kilder, der angiveligt skulle understøtte påstanden. En af kilderne er en video af Dr. Michael Greger, der også medvirker i programmet. Han fortæller om to studier, der angiveligt støtter op om påstanden.

Det ene studie er en rapport, der konkluderer, at æg kan skabe åreforkalkning med en lige så skadelig effekt som cigaretter. Men forskerne bag den undersøgelse har set på indtaget af æg igennem et helt liv, og det er derfor umuligt at adskille effekten af æg på åreforkalkning med den påvirkning, som alderdom kan have på åreforkalkning. Det bekræfter Theis Lange, der er professor i biostatistik ved Københavns Universitet.

“Det vil jo altid være sådan, at en 65-årig har haft mulighed for at spise flere æg end en 45-årig. Og vi ved jo, at det at blive gammel ikke er godt for helbredet. Derfor er det eneste, vi kan konkludere ud fra rapporten, at det er usundt at blive ældre,” siger han til Detektor.

En af forskerne bag studiet, David Spence, kan over for Detektor ikke bekræfte, hvor mange cigaretter ét æg svarer til, men fastholder, at æg er usunde, og at undersøgelsen er god nok.

Regnestykket går galt
Sammenligningen mellem det ene æg og de fem cigaretter kan altså ikke stamme fra den undersøgelse. Michael Greger henviser også til et andet studie, der blandt andet undersøger kolesterol og rygnings effekt på den forventede levealder. Studiet nævner bare ikke noget om æg, og derfor er sammenligningen baseret på Michael Gregers egne udregninger af ægs kolesterolindhold og cigaretters skadelige virkning.

Detektor har vist regnestykket til flere eksperter på området, og de kan ikke få det til at gå op. En af eksperterne er Steen Stender, der er professor i klinisk medicin ved Københavns Universitet. Han afviser Michael Gregers sammenligning

“Det er absurd at sammenligne ét æg med fem cigaretter. Kolesterolet fra et æg, man spiser, ryger ikke direkte ind og sætter sig i blodårerne. Det blandes med alt det kolesterol, der er i kroppen, og det er andre forhold, der afgør, om du udvikler blodpropper,” siger han til Detektor.

Pølser giver større risiko for kræft
Det er dog ikke kun i sammenligningen af æg og cigaretter, hvor det går galt for folkene bag dokumentaren. En anden påstand lyder, at bare én portion a 50 gram forarbejdet kød om dagen, vil øge risikoen for udvikling af tarmkræft i løbet af de næste 10 år med 18 procent.

Tallet stammer fra en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Her fremgår tallet 18 procent ganske rigtigt. Dokumentaren nævner bare ikke, at udgangspunktet for stigningen er en i forvejen lille risiko for udvikling af tarmkræft - nemlig fra 3,2 procent til 3,7 procents risiko. Derfor står det ikke klart for seeren, at der kun er tale om en stigning på 0,5 procentpoint, og det er en fordrejning, mener Theis Lange.

“Hvis vi tager en 65-årig dansk mand, så er risikoen for, at han udvikler tarmkræft i de følgende 10 år på 3,2 procent. Havde han spist 50 gram forarbejdet kød hver dag, så var tallet vokset til 3,7 procent, altså en stigning på 0,5 procentpoint. Det er selvfølgelig en stigning, men noget helt andet end 18 procent,” forklarer han.

Detektor har forsøgt at få en kommentar fra dokumentarens tilrettelæggere, Kip Andersen og Keegan Kuhn. Men de afviser begge at stille op til interview, fordi de mener, at DR og eksperterne har misforstået de undersøgelser, som programmet henviser til.

Læs hele faktatjekket af dokumentaren her.

 

Forrige artikel Vil regeringens servicefradrag mindske sort arbejde? Vil regeringens servicefradrag mindske sort arbejde? Næste artikel Seks eksempler på det pure opspind under orkanen Harvey Seks eksempler på det pure opspind under orkanen Harvey
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.