Er coronavirussen opfundet af medicinalindustrien? Corona-vås trives på sociale medier

Medicinalfirmaer spreder coronavirussen for at kunne tjene penge på den vaccine, der er lavet i al hemmelighed, lyder konspirationsteorien, der florerer på sociale medier. 

Coronavirussen er udviklet i et laboratorium for at tjene penge på en vaccine

Kilde: Opslag på sociale medier, der har floreret i en lang række lande.

 

Opslagene henviser oftest til et patent, der godt nok nævner coronavirus. Patentet skulle være bevis for, at der allerede findes en vaccine, og at medicinalindustrien står bag udbruddet af coronavirus. Men patentet handler i stedet om virussen SARS, der dræbte flere hundrede mennesker i forbindelse med udbruddet i 2002, eller om afarter af coronavirussen, der rammer fugle.

Der findes stadig ikke en vaccine mod den nye coronavirus, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. 

Coronavirus er i virkeligheden udviklet i et laboratorium, og det samme er vaccinen mod sygdommen, der for tiden spredes fra Kina rundt til lande i resten af verden.

Og faktisk – stik imod hvad du hører i medier og fra myndigheder – bliver virussen nu spredt, for at medicinalvirksomheder kan tjene kassen på at sælge vaccinen.

Sådan lyder en konspirationsteori, der bliver spredt på sociale medier verden over og nu også er nået til Danmark.

Påstanden er udbredt af facebooksiden Sandheden, der har mere end 10.000 følgere. Og andre danske facebookbrugere stemmer i.

Artiklen fortsætter under opslaget

 

Skærmbillede af facebooksiden Sandhedens opslag.

Men der er tale om det rene opspind. Den nye coronavirus er nemlig slet ikke patenteret, og der findes heller ikke nogen vaccine mod virussen. Men forskere verden over arbejder hårdt på det.

Intet patent på ny corona

I lighed med virussen spreder konspirationsteorien om coronavirus sig også verden over. Franske, tyske, amerikanske, canadiske og spanske faktatjekkere har allerede tilbagevist idéen om, at virussen er opfundet af medicinalindustrien. Sandsynligvis har påstandene oprindelse i USA.

Andre opslag på sociale medier sætter flere ord på teorien. Angiveligt skulle et patent på coronavirus netop være udløbet. Patentet skulle sikre, at ingen andre end patentindehaveren har mulighed for at udvikle en vaccine mod virussen.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er med henvisning til denne patentansøgning, at adskillige brugere på sociale medier mener at have luret, at en vaccine mod coronavirussen allerede findes. Patentet har været på virussen Sars. (Skærmbillede fra Google Patents)

Dels skulle den information demonstrere, at der rent faktisk findes en vaccine, i modsætning til hvad myndigheder siger.

Dels skulle det forklare, hvorfor sygdommen er i udbrud lige nu. For nu hvor det er tilgængeligt for hvem som helst at lave en vaccine mod coronavirus, så handler det for dem, der har haft patentet, om at sælge nogle vacciner i en fart og tjene en masse penge.

Teoriens altovervejende problem er bare, at det omtalte patent ikke handler om den nye coronavirus.

Der er nemlig flere forskellige typer coronavirus, der kan smitte mennesker. En af dem er den nye coronavirus med navnet 2019-nCoV, der er i udbrud lige nu. En anden – og det er blandt andet den, der har et patent tilknyttet - har navnet SARS-CoV og er bedre kendt som SARS-virussen, der i 2002 også brød ud i Kina og dræbte mere end 800 mennesker. Det fremgår tydeligt af patentet.

Desuden er der andre patenter, der er knyttet til andre typer af coronavirus. Men her er tale om en luftvejssygdom, der rammer fjerkræ, men ikke mennesker.

Igen og igen er det gentaget, at der ikke på nuværende tidspunkt eksisterer en vaccine mod virussen, og Sundhedsstyrelsen skriver det samme på sin hjemmeside.

Styrelsen meddeler også, at der heller ikke er nogen specifik behandling mod coronavirus. Personer, der er smittet med virus, kan behandles for at lindre symptomerne.

TjekDet har uden held forsøgt at få en kommentar fra facebooksiden Sandheden.

 

Denne artikel bygger delvist på research fra faktatjekmedier, der ligesom TjekDet, er medlem af International Fact-Checking Network, IFCN. Medierne samarbejder om dækningen af udbredelsen af påstande om coronavirus.

Forrige artikel Har australske forskere fundet en frugt, der dræber kræft på 24 timer? Har australske forskere fundet en frugt, der dræber kræft på 24 timer? Næste artikel Det er “lodret forkert” når politikerne siger, at ny arveskat rammer 300.000 arbejdspladser Det er “lodret forkert” når politikerne siger, at ny arveskat rammer 300.000 arbejdspladser
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.