Er coronavirussen opfundet af medicinalindustrien? Corona-vås trives på sociale medier

Medicinalfirmaer spreder coronavirussen for at kunne tjene penge på den vaccine, der er lavet i al hemmelighed, lyder konspirationsteorien, der florerer på sociale medier. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Coronavirussen er udviklet i et laboratorium for at tjene penge på en vaccine

Kilde: Opslag på sociale medier, der har floreret i en lang række lande.

 

Opslagene henviser oftest til et patent, der godt nok nævner coronavirus. Patentet skulle være bevis for, at der allerede findes en vaccine, og at medicinalindustrien står bag udbruddet af coronavirus. Men patentet handler i stedet om virussen SARS, der dræbte flere hundrede mennesker i forbindelse med udbruddet i 2002, eller om afarter af coronavirussen, der rammer fugle.

Der findes stadig ikke en vaccine mod den nye coronavirus, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. 

Coronavirus er i virkeligheden udviklet i et laboratorium, og det samme er vaccinen mod sygdommen, der for tiden spredes fra Kina rundt til lande i resten af verden.

Og faktisk – stik imod hvad du hører i medier og fra myndigheder – bliver virussen nu spredt, for at medicinalvirksomheder kan tjene kassen på at sælge vaccinen.

Sådan lyder en konspirationsteori, der bliver spredt på sociale medier verden over og nu også er nået til Danmark.

Påstanden er udbredt af facebooksiden Sandheden, der har mere end 10.000 følgere. Og andre danske facebookbrugere stemmer i.

Artiklen fortsætter under opslaget

 

Skærmbillede af facebooksiden Sandhedens opslag.

Men der er tale om det rene opspind. Den nye coronavirus er nemlig slet ikke patenteret, og der findes heller ikke nogen vaccine mod virussen. Men forskere verden over arbejder hårdt på det.

Intet patent på ny corona

I lighed med virussen spreder konspirationsteorien om coronavirus sig også verden over. Franske, tyske, amerikanske, canadiske og spanske faktatjekkere har allerede tilbagevist idéen om, at virussen er opfundet af medicinalindustrien. Sandsynligvis har påstandene oprindelse i USA.

Andre opslag på sociale medier sætter flere ord på teorien. Angiveligt skulle et patent på coronavirus netop være udløbet. Patentet skulle sikre, at ingen andre end patentindehaveren har mulighed for at udvikle en vaccine mod virussen.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er med henvisning til denne patentansøgning, at adskillige brugere på sociale medier mener at have luret, at en vaccine mod coronavirussen allerede findes. Patentet har været på virussen Sars. (Skærmbillede fra Google Patents)

Dels skulle den information demonstrere, at der rent faktisk findes en vaccine, i modsætning til hvad myndigheder siger.

Dels skulle det forklare, hvorfor sygdommen er i udbrud lige nu. For nu hvor det er tilgængeligt for hvem som helst at lave en vaccine mod coronavirus, så handler det for dem, der har haft patentet, om at sælge nogle vacciner i en fart og tjene en masse penge.

Teoriens altovervejende problem er bare, at det omtalte patent ikke handler om den nye coronavirus.

Der er nemlig flere forskellige typer coronavirus, der kan smitte mennesker. En af dem er den nye coronavirus med navnet 2019-nCoV, der er i udbrud lige nu. En anden – og det er blandt andet den, der har et patent tilknyttet - har navnet SARS-CoV og er bedre kendt som SARS-virussen, der i 2002 også brød ud i Kina og dræbte mere end 800 mennesker. Det fremgår tydeligt af patentet.

Desuden er der andre patenter, der er knyttet til andre typer af coronavirus. Men her er tale om en luftvejssygdom, der rammer fjerkræ, men ikke mennesker.

Igen og igen er det gentaget, at der ikke på nuværende tidspunkt eksisterer en vaccine mod virussen, og Sundhedsstyrelsen skriver det samme på sin hjemmeside.

Styrelsen meddeler også, at der heller ikke er nogen specifik behandling mod coronavirus. Personer, der er smittet med virus, kan behandles for at lindre symptomerne.

TjekDet har uden held forsøgt at få en kommentar fra facebooksiden Sandheden.

 

Denne artikel bygger delvist på research fra faktatjekmedier, der ligesom TjekDet, er medlem af International Fact-Checking Network, IFCN. Medierne samarbejder om dækningen af udbredelsen af påstande om coronavirus.

Forrige artikel Har australske forskere fundet en frugt, der dræber kræft på 24 timer? Har australske forskere fundet en frugt, der dræber kræft på 24 timer? Næste artikel Det er “lodret forkert” når politikerne siger, at ny arveskat rammer 300.000 arbejdspladser Det er “lodret forkert” når politikerne siger, at ny arveskat rammer 300.000 arbejdspladser
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.