Er coronavirussen opfundet af medicinalindustrien? Corona-vås trives på sociale medier

Medicinalfirmaer spreder coronavirussen for at kunne tjene penge på den vaccine, der er lavet i al hemmelighed, lyder konspirationsteorien, der florerer på sociale medier. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Coronavirussen er udviklet i et laboratorium for at tjene penge på en vaccine

Kilde: Opslag på sociale medier, der har floreret i en lang række lande.

 

Opslagene henviser oftest til et patent, der godt nok nævner coronavirus. Patentet skulle være bevis for, at der allerede findes en vaccine, og at medicinalindustrien står bag udbruddet af coronavirus. Men patentet handler i stedet om virussen SARS, der dræbte flere hundrede mennesker i forbindelse med udbruddet i 2002, eller om afarter af coronavirussen, der rammer fugle.

Der findes stadig ikke en vaccine mod den nye coronavirus, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. 

Coronavirus er i virkeligheden udviklet i et laboratorium, og det samme er vaccinen mod sygdommen, der for tiden spredes fra Kina rundt til lande i resten af verden.

Og faktisk – stik imod hvad du hører i medier og fra myndigheder – bliver virussen nu spredt, for at medicinalvirksomheder kan tjene kassen på at sælge vaccinen.

Sådan lyder en konspirationsteori, der bliver spredt på sociale medier verden over og nu også er nået til Danmark.

Påstanden er udbredt af facebooksiden Sandheden, der har mere end 10.000 følgere. Og andre danske facebookbrugere stemmer i.

Artiklen fortsætter under opslaget

 

Skærmbillede af facebooksiden Sandhedens opslag.

Men der er tale om det rene opspind. Den nye coronavirus er nemlig slet ikke patenteret, og der findes heller ikke nogen vaccine mod virussen. Men forskere verden over arbejder hårdt på det.

Intet patent på ny corona

I lighed med virussen spreder konspirationsteorien om coronavirus sig også verden over. Franske, tyske, amerikanske, canadiske og spanske faktatjekkere har allerede tilbagevist idéen om, at virussen er opfundet af medicinalindustrien. Sandsynligvis har påstandene oprindelse i USA.

Andre opslag på sociale medier sætter flere ord på teorien. Angiveligt skulle et patent på coronavirus netop være udløbet. Patentet skulle sikre, at ingen andre end patentindehaveren har mulighed for at udvikle en vaccine mod virussen.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er med henvisning til denne patentansøgning, at adskillige brugere på sociale medier mener at have luret, at en vaccine mod coronavirussen allerede findes. Patentet har været på virussen Sars. (Skærmbillede fra Google Patents)

Dels skulle den information demonstrere, at der rent faktisk findes en vaccine, i modsætning til hvad myndigheder siger.

Dels skulle det forklare, hvorfor sygdommen er i udbrud lige nu. For nu hvor det er tilgængeligt for hvem som helst at lave en vaccine mod coronavirus, så handler det for dem, der har haft patentet, om at sælge nogle vacciner i en fart og tjene en masse penge.

Teoriens altovervejende problem er bare, at det omtalte patent ikke handler om den nye coronavirus.

Der er nemlig flere forskellige typer coronavirus, der kan smitte mennesker. En af dem er den nye coronavirus med navnet 2019-nCoV, der er i udbrud lige nu. En anden – og det er blandt andet den, der har et patent tilknyttet - har navnet SARS-CoV og er bedre kendt som SARS-virussen, der i 2002 også brød ud i Kina og dræbte mere end 800 mennesker. Det fremgår tydeligt af patentet.

Desuden er der andre patenter, der er knyttet til andre typer af coronavirus. Men her er tale om en luftvejssygdom, der rammer fjerkræ, men ikke mennesker.

Igen og igen er det gentaget, at der ikke på nuværende tidspunkt eksisterer en vaccine mod virussen, og Sundhedsstyrelsen skriver det samme på sin hjemmeside.

Styrelsen meddeler også, at der heller ikke er nogen specifik behandling mod coronavirus. Personer, der er smittet med virus, kan behandles for at lindre symptomerne.

TjekDet har uden held forsøgt at få en kommentar fra facebooksiden Sandheden.

 

Denne artikel bygger delvist på research fra faktatjekmedier, der ligesom TjekDet, er medlem af International Fact-Checking Network, IFCN. Medierne samarbejder om dækningen af udbredelsen af påstande om coronavirus.

Forrige artikel Har australske forskere fundet en frugt, der dræber kræft på 24 timer? Har australske forskere fundet en frugt, der dræber kræft på 24 timer? Næste artikel Det er “lodret forkert” når politikerne siger, at ny arveskat rammer 300.000 arbejdspladser Det er “lodret forkert” når politikerne siger, at ny arveskat rammer 300.000 arbejdspladser

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.