Er det virkelig værre i Danmark end i Kina? Lad dig ikke fuppe af coronatallene

Medierne bringer jævnligt nye tal for, hvor mange coronasmittede der er i Danmark. Men tallet er reelt alt for lavt og kan dårligt sammenlignes med tal fra andre lande. 

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Nu er antallet af coronasmittede i Danmark oppe på i alt 785, lyder det i danske medier fredag morgen. I en artikel, der er bragt i flere danske medier, kan man desuden læse, at Østjylland med 145 tilfælde er den danske landsdel med flest smittede.

Og tidligere på ugen lød meldingen, at Danmark nu slår Kina i antal coronasmittede, når tallet bliver gjort op per indbygger.

Men man bør være påpasselig med at lade smittetallet være udtryk for, hvordan det står til med coronavirus i Danmark. Og man bør også være varsom med at sammenligne tallene på tværs af lande, da de bliver gjort op på vidt forskellige måder, siger professor Thomas Benfield, der forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital.

“Vi kan godt stole på tallet, men det er ikke udtryk for, præcis hvor mange der er smittet. Tallet afspejler, hvordan vi tester. Og indtil i går testede vi jo alle, der havde været i et risikoområde, men det er vi holdt op med," siger han.

Ny strategi ændrer billedet

De officielle tal over personer, der har fået konstateret coronasmitte, er ikke i nærheden af at tegne det fulde billede.

Tidligere på ugen kunne direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm nemlig meddele, at sundhedsvæsenets strategi nu er lagt om fra inddæmning til afbødning.

Det betyder, at sundhedsvæsenet ikke længere tester personer, der mistænkes at have pådraget sig coronavirus. I stedet tester man kun dem, der har brug for lægehjælp.

Artiklen fortsætter under billedet

Thomas Benfield er professor og forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital. (Foto: Hvidovre Hospital)

Den ændrede strategi betyder også, at myndighederne for tiden ikke kan holde trit med, hvor mange der er smittet af virussen, siger Thomas Benfield.

“Stigningen i antallet af kendte smittede vil jo falde over den kommende tid. Hvor mange der rent faktisk er smittede, ved vi sådan set ikke,” siger han.

Tallet er langt større

Med al sandsynlighed er det reelle tal for antallet af coronasmittede i Danmark væsentligt større, da det kun er en lille del af de smittede, der vil blive indlagt.

"Vi håber på, at det reelle tal højst er 2 til 3 gange højere. Men det kan i værste fald være 5 eller 10 gange højere. Det vil de kommende uger kunne vise,” siger Thomas Benfield.

Artiklen fortsætter under billedet

 
Antal smittede efter prøvedato. Antallet af nye smittede er dykket de seneste dage og kunne give det indtryk, at virussen er på retræte i Danmark. Men det er slet ikke tilfældet, og kurvens knæk skyldes sundhedsmyndighedernes nye strategi.

Om nogle uger vil man nemlig se på, hvor mange der er blevet indlagt med covid-19 og derfra regne baglæns til et estimat for, hvor mange der i alt kan være smittet med coronavirussen.

Indtil da er vi “nødt til at tælle på en anden måde”. Og der vil være mere ide i at hæfte sig ved, hvor mange der bliver indlagt, eller hvor mange der er indlagt på intensivafdelingen, siger Thomas Benfield.

Sammenlign ikke med andre lande

Ifølge professoren bør man også være varsom med at sammenligne coronavirussens udvikling i Danmark med udviklingen i andre lande. Antallet af smittede bliver nemlig opgjort på vidt forskellige måder.

"Det er svært at sammenligne, fordi man simpelthen ikke gør det på samme måde i alle lande. Strategien for, hvem der skal testes, hvor mange teststeder man har, og hvor let man kan komme til at blive testet, varierer meget fra land til land,” siger Thomas Benfield.

Han peger på, at nogle tyske delstater kan rapportere om hundredvis af smittede, mens delstater lige ved siden af ingen smittede har.

“Men det kan jo ikke være korrekt. Det er, fordi de enten ikke rapporterer tallene, eller fordi de ikke tester."

Selv i Danmark kan det være svært at sammenligne mellem de forskellige regioner, siger Thomas Benfield.

For eksempel er der ikke konstateret smittetilfælde på Bornholm. Men det betyder ikke, at i øvrigt raske bornholmere ikke kan have pådraget sig virussen alligevel.

Forrige artikel Coronavirus er første test for EU-beredskab mod falske nyheder Coronavirus er første test for EU-beredskab mod falske nyheder Næste artikel Coronaen er ikke den eneste bekymrende virus Coronaen er ikke den eneste bekymrende virus

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.