EU-enhed: Valgkamp har ikke været sølet til i russisk desinformation

Det har forud for europaparlamentsvalget ikke skortet på advarsler mod russisk indblanding. Men den store salve af falske nyheder fra Rusland er udeblevet indtil videre, siger EU's anti-propagandaenhed. 

Koordinerede påvirkningskampagner, vildledning og fabrikerede løgne.  

Bekymring for udefrakommende påvirkning af europa-parlamentsvalget har været til at få øje på, og flere eksperter har advaret mod pro-russisk propaganda, der har til formål at svække opbakningen til EU hos de europæiske befolkninger. 

Og fokus på russisk påvirkning er kun blevet større, efter at undersøgelser har vist, at medier, der er tilknyttet Rusland, har stået bag spredningen af desinformation ved nationale parlamentsvalg i både Italien, Frankrig og Tyskland.  

Men mængden af russisk desinformation op til valget på søndag viser sig tilsyneladende at være noget mindre end frygtet. Det skriver EU’s anti-propagandaenhed East StratCom Task Force, der blev oprettet i 2015 for at afsløre russisk propaganda. 

Faktisk har niveauet af desinformation og manipuleret indhold på de sociale medier været helt normalt. Det vil sige, at der endnu ikke har været mærkbart mere desinformation op til europaparlamentsvalget, end når der ikke er valg.

Og tilmed tyder det på, at størstedelen af desinformationen kommer fra EU-landenes egne borgere og altså ikke fra de russiske troldehære. 

Russere har plantet frø i Europa

Det betyder dog ikke, at truslen fra russisk anti-EU propaganda er noget, der hører fortiden til - tværtimod. 

Ifølge East Stratcom Task Force fører Kreml stadig en ihærdig desinformationskampagne mod EU’s institutioner og værdier. De negative og falske historier er fortsat under valgkampen i forbindelse med europaparlamentsvalget.  

Bare i den seneste måned har der været falske historier om, at lobbyister er de egentlige ledere i EU, at Europa-Parlamentet ikke har nogen magt og at Europa-kommissionens vicepræsident har sagt, at “monokulturelle stater bør forsvinde og masseindvandringen af muslimske mænd er en vej til at nå mål.” Og de falske historier har East Stratcom Task Force kunnet spore tilbage til Rusland   

Men også netværk, som EU-landenes egne borgere står bag, er med til at sprede anti-EU-indhold på sociale medier. Og ifølge East Stratcom Task Force bør Ruslands propaganda i virkeligheden ses som et velplantet frø, der har slået rødder i de europæiske lande og nu gror uafhængigt.  

Samtidig udnytter Rusland krisesituationer i Europa til at sprede løgnagtige historier. Det gælder for eksempel branden i Notre Dame, der ifølge flere løgnagtige historier skyldtes alt fra De Gule Veste, efterretningstjenester, satanister, der udførte et ritual, eller islamiske terrorister, lyder det fra antipropagandaenheden. 

Så selvom europaparlamentsvalget ikke har været mål for en ekstraordinær påvirkningskampagne fra russiske trolde, er der ifølge East Stratcom Task Force ikke grund til at læne sig tilbage og acceptere den nye normaltilstand. 

Forrige artikel Rød blok diskuterer især klima, blå blok diskuterer flygtninge - men vælgerne diskuterer andre emner Rød blok diskuterer især klima, blå blok diskuterer flygtninge - men vælgerne diskuterer andre emner Næste artikel Da EU ødelagde internettet eller sikrede, at kunstnere fik den betaling, de har krav på Da EU ødelagde internettet eller sikrede, at kunstnere fik den betaling, de har krav på
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.