EU-enhed: Valgkamp har ikke været sølet til i russisk desinformation

Det har forud for europaparlamentsvalget ikke skortet på advarsler mod russisk indblanding. Men den store salve af falske nyheder fra Rusland er udeblevet indtil videre, siger EU's anti-propagandaenhed. 

Koordinerede påvirkningskampagner, vildledning og fabrikerede løgne.  

Bekymring for udefrakommende påvirkning af europa-parlamentsvalget har været til at få øje på, og flere eksperter har advaret mod pro-russisk propaganda, der har til formål at svække opbakningen til EU hos de europæiske befolkninger. 

Og fokus på russisk påvirkning er kun blevet større, efter at undersøgelser har vist, at medier, der er tilknyttet Rusland, har stået bag spredningen af desinformation ved nationale parlamentsvalg i både Italien, Frankrig og Tyskland.  

Men mængden af russisk desinformation op til valget på søndag viser sig tilsyneladende at være noget mindre end frygtet. Det skriver EU’s anti-propagandaenhed East StratCom Task Force, der blev oprettet i 2015 for at afsløre russisk propaganda. 

Faktisk har niveauet af desinformation og manipuleret indhold på de sociale medier været helt normalt. Det vil sige, at der endnu ikke har været mærkbart mere desinformation op til europaparlamentsvalget, end når der ikke er valg.

Og tilmed tyder det på, at størstedelen af desinformationen kommer fra EU-landenes egne borgere og altså ikke fra de russiske troldehære. 

Russere har plantet frø i Europa

Det betyder dog ikke, at truslen fra russisk anti-EU propaganda er noget, der hører fortiden til - tværtimod. 

Ifølge East Stratcom Task Force fører Kreml stadig en ihærdig desinformationskampagne mod EU’s institutioner og værdier. De negative og falske historier er fortsat under valgkampen i forbindelse med europaparlamentsvalget.  

Bare i den seneste måned har der været falske historier om, at lobbyister er de egentlige ledere i EU, at Europa-Parlamentet ikke har nogen magt og at Europa-kommissionens vicepræsident har sagt, at “monokulturelle stater bør forsvinde og masseindvandringen af muslimske mænd er en vej til at nå mål.” Og de falske historier har East Stratcom Task Force kunnet spore tilbage til Rusland   

Men også netværk, som EU-landenes egne borgere står bag, er med til at sprede anti-EU-indhold på sociale medier. Og ifølge East Stratcom Task Force bør Ruslands propaganda i virkeligheden ses som et velplantet frø, der har slået rødder i de europæiske lande og nu gror uafhængigt.  

Samtidig udnytter Rusland krisesituationer i Europa til at sprede løgnagtige historier. Det gælder for eksempel branden i Notre Dame, der ifølge flere løgnagtige historier skyldtes alt fra De Gule Veste, efterretningstjenester, satanister, der udførte et ritual, eller islamiske terrorister, lyder det fra antipropagandaenheden. 

Så selvom europaparlamentsvalget ikke har været mål for en ekstraordinær påvirkningskampagne fra russiske trolde, er der ifølge East Stratcom Task Force ikke grund til at læne sig tilbage og acceptere den nye normaltilstand. 

Forrige artikel Rød blok diskuterer især klima, blå blok diskuterer flygtninge - men vælgerne diskuterer andre emner Rød blok diskuterer især klima, blå blok diskuterer flygtninge - men vælgerne diskuterer andre emner Næste artikel Da EU ødelagde internettet eller sikrede, at kunstnere fik den betaling, de har krav på Da EU ødelagde internettet eller sikrede, at kunstnere fik den betaling, de har krav på
Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Klimaet er havnet i toppen af politiske dagsordener, og den nye regering har som ambition at reducere Danmarks udledninger af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Men hvor meget drivhusgas udleder danskerne egentlig i forhold til folk i andre lande?  

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

At se fodbold er lige så sundt for helbredet som at gå i halvanden time. Sådan lyder konklusionen på et nyt studie ifølge flere danske og udenlandske medier. Men det er noget vås, fastslår flere forskere. Og heller ikke forskeren bag studiet vil stå inde for den udlægning.  

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.