Falsk nyhed: Politiet har erklæret Oslo for tabt

En bydel i Oslo er tabt til islam. Sådan lyder det fra politiet i Oslo ifølge mediet Occupy Deplorables. Men det er falske beretninger, som før er blevet afvist af politiet, oplyser den norske faktatjekside Faktisk.no.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Bydelen Grønland i den østlige del af Oslo hærges af kriminelle muslimer i en sådan grad, at bydelen nu er erklæret for tabt. Det fremgår af en artikel hos det angivelige netmedie Occupy Deplorables

Indbyggerne i det gamle arbejderkvarter i den norske hovedstad udgøres af en større gruppe af indvandrere. hvor der også er flere moskéer.

Artiklen med overskriften "Politiet i Oslo erklærer 'Vi har tabt byen'... islam har overtaget" beskriver situationen i Oslo som ganske alvorlig.

“Folk sælger stoffer på åben gade lige ved siden af Grønlands undergrundsstation, vold er blevet en epidemi, og politiet har i det store hele givet op. Det er ikke Norge eller Europa mere,” lyder det i artiklen. 

Screenshot fra Occupy Deplorables.

Men påstandene i artiklen har ikke noget på sig.

“Der findes ingen områder i Oslo, hvor politiet ikke arbejder og patruljerer med jævne mellemrum,” siger Jan Erik Bresil, leder ved politistationen i bydelen Grønland til den norske faktatjekside Faktisk.no.

Islam har overtaget Oslo to gange tidligere

Det er ikke første gang, at bydelen påstås at være 'tabt til Islam'. 

Faktisk.no sporer påstanden til en artikel fra 2011 i den norske avis, Aftenposten. Her interviewer Aftenposten en mand ved navn Sturla Nøstvik, der er blevet overfaldet og røvet i Oslo. De politibetjente han taler med efter overfaldet, siger ifølge ham, at de har mistet grebet om byen.

“De sagde, at alle har ret til at føle sig trygge, men at de ikke har mulighed for at forhindre røverierne. Vi har mistet byen, sagde de,” udtaler han i 2011 til Aftenposten.

Citatet er efterfølgende blevet det centrale omdrejningspunkt for senere historier om, at bydelen skulle være tabt. Første gang citatet bliver misbrugt, er i et blogindlæg fra 2011 kort efter Aftenpostens artikel om overfaldet på Sturla Nøstvik. Og det er i den forbindelse, at bydelen kædes sammen med islam.

En identisk historie bliver bragt fire år senere i december 2015 i mediet PoqariNews, der også henviser til Aftenposten. Den norske avis faktatjekkede dengang selv historien, og her kunne politiet i Oslo ligeledes afvise, at en bydel i Oslo var tabt til islam.

Og nu er det altså Occupy Deplorables, der har kopieret store dele af historien, da de i september udgiver artiklen på deres hjemmeside. Den har spredt sig på de sociale medier, hvor sider som The Tea Party og JewsNews, der har mange følgere på de sociale medier, har delt historien.

Oslo Politi afviser også denne gang historien og udelukker samtidigt, at man kan knytte kriminelle miljøer til specifikke etniske eller religiøse grupper.

“Vi har kriminelle miljøer, der udgør et stort socialt problem, som politiet tager alvorligt. Vi har ungdomsgrupperinger, der forsøger at etablere salg af narkotika i forskellige områder, og som udøver vold og begår røverier. Det drejer sig om relativt få unge mænd, der begår denne grove kriminalitet,” siger Jan Erik Bresil til Faktisk.no.

Læs hele Faktisk.no’s faktatjek her.

Forrige artikel Der er altså ikke 1,2 millioner muslimer i Danmark Der er altså ikke 1,2 millioner muslimer i Danmark Næste artikel Statsministerens åbningstale bød på både sandt og falsk Statsministerens åbningstale bød på både sandt og falsk
Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto. 

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Julen kan blive lidt sødere, hvis du deltager i en konkurrence om AirPods på Facebook, som elektronikkæden Expert står bag. Men både konkurrencen og facebooksiden, hvor opslaget med konkurrencen er slået op, er falsk.