Falsk nyhed: Politiet har erklæret Oslo for tabt

En bydel i Oslo er tabt til islam. Sådan lyder det fra politiet i Oslo ifølge mediet Occupy Deplorables. Men det er falske beretninger, som før er blevet afvist af politiet, oplyser den norske faktatjekside Faktisk.no.

Bydelen Grønland i den østlige del af Oslo hærges af kriminelle muslimer i en sådan grad, at bydelen nu er erklæret for tabt. Det fremgår af en artikel hos det angivelige netmedie Occupy Deplorables

Indbyggerne i det gamle arbejderkvarter i den norske hovedstad udgøres af en større gruppe af indvandrere. hvor der også er flere moskéer.

Artiklen med overskriften "Politiet i Oslo erklærer 'Vi har tabt byen'... islam har overtaget" beskriver situationen i Oslo som ganske alvorlig.

“Folk sælger stoffer på åben gade lige ved siden af Grønlands undergrundsstation, vold er blevet en epidemi, og politiet har i det store hele givet op. Det er ikke Norge eller Europa mere,” lyder det i artiklen. 

Screenshot fra Occupy Deplorables.

Men påstandene i artiklen har ikke noget på sig.

“Der findes ingen områder i Oslo, hvor politiet ikke arbejder og patruljerer med jævne mellemrum,” siger Jan Erik Bresil, leder ved politistationen i bydelen Grønland til den norske faktatjekside Faktisk.no.

Islam har overtaget Oslo to gange tidligere

Det er ikke første gang, at bydelen påstås at være 'tabt til Islam'. 

Faktisk.no sporer påstanden til en artikel fra 2011 i den norske avis, Aftenposten. Her interviewer Aftenposten en mand ved navn Sturla Nøstvik, der er blevet overfaldet og røvet i Oslo. De politibetjente han taler med efter overfaldet, siger ifølge ham, at de har mistet grebet om byen.

“De sagde, at alle har ret til at føle sig trygge, men at de ikke har mulighed for at forhindre røverierne. Vi har mistet byen, sagde de,” udtaler han i 2011 til Aftenposten.

Citatet er efterfølgende blevet det centrale omdrejningspunkt for senere historier om, at bydelen skulle være tabt. Første gang citatet bliver misbrugt, er i et blogindlæg fra 2011 kort efter Aftenpostens artikel om overfaldet på Sturla Nøstvik. Og det er i den forbindelse, at bydelen kædes sammen med islam.

En identisk historie bliver bragt fire år senere i december 2015 i mediet PoqariNews, der også henviser til Aftenposten. Den norske avis faktatjekkede dengang selv historien, og her kunne politiet i Oslo ligeledes afvise, at en bydel i Oslo var tabt til islam.

Og nu er det altså Occupy Deplorables, der har kopieret store dele af historien, da de i september udgiver artiklen på deres hjemmeside. Den har spredt sig på de sociale medier, hvor sider som The Tea Party og JewsNews, der har mange følgere på de sociale medier, har delt historien.

Oslo Politi afviser også denne gang historien og udelukker samtidigt, at man kan knytte kriminelle miljøer til specifikke etniske eller religiøse grupper.

“Vi har kriminelle miljøer, der udgør et stort socialt problem, som politiet tager alvorligt. Vi har ungdomsgrupperinger, der forsøger at etablere salg af narkotika i forskellige områder, og som udøver vold og begår røverier. Det drejer sig om relativt få unge mænd, der begår denne grove kriminalitet,” siger Jan Erik Bresil til Faktisk.no.

Læs hele Faktisk.no’s faktatjek her.

Forrige artikel Røde Kors må gerne indsamle penge via sms Røde Kors må gerne indsamle penge via sms Næste artikel Nej, skuespilleren Morgan Freeman er ikke død Nej, skuespilleren Morgan Freeman er ikke død
Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook har ændret, hvordan man bliver medlem af en gruppe på det sociale medie. En af konsekvenserne er, at gruppeadministratorer vil opleve, at deres medlemstal falder.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.