Flyvende flåter? Titusindvis af danskere advarer på sociale medier mod et dyr, der ikke findes

Der er heller ikke grund til at bekymre sig for hjortelusen, som netmedier fejlagtigt kalder en flyvende flåt.

Det danske sommerland er tilsyneladende ikke helt uden farer, for i øjeblikket slår en advarsel an på Facebook.

Brugere i tusindvis deler nemlig korte artikler om, at danske skove skulle være spækkede med flyvende flåter, hvis bid kan give mennesker sygdommen borreliose, som er den sygdom, man kan få fra bakterien borrelia

“Pas på flyvende flåter - deres bid kan være ubehageligt, men også føre til borreliose,” lyder overskriften fra netmediet visdom.dk.

Og deldette.dk skriver i overskriften til en artikel med samme budskab “Vær opmærksom på flyvende flåter”.

Artiklerne lader til at have mindst to år på bagen, men bliver delt hastigt på Facebook. I løbet af de seneste par måneder er artiklen fra visdom.dk delt flere end 28.000 gange, og flere end en halv million brugere er stødt på artiklen på Facebooks platform.

Ifølge forskere er der dog op til flere problemer med artiklerne, der lige nu spreder sig på Facebook. Et af dem er, at der slet ikke eksisterer flyvende flåter.

Artiklen fortsætter under billedet

Artiklen lader tro, at flåter kan flyve. Det kan de ikke. (Skærmbillede)

Flåter kan ikke flyve

Det lille dyr i artiklerne er nemlig en hjortelus. Det kan man også læse, hvis man klikker ind på artiklen.

Men “det er ikke flåter, men et insekt,” siger René Bødker, der seniorforsker ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

Det samme siger Karen Angeliki Krogfeldt, professor mso ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet

“Der er ikke noget, der hedder en flyvende flåt. Flåter hører til edderkoppefamilien og har 8 ben. De er ikke insekter og kan ikke flyve,” siger hun.

Ikke et sundhedsproblem

Desuden er der heller ikke grund til at være bekymret for hjortelus, når man færdes i danske skove, siger forskerne.

“Der er ikke testet for borrelia i lus i Danmark. Men vi har heller ikke haft mistanke om, at patienter er bidt af andet end flåter,” siger Karen Angeliki Krogfeldt.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser en flåt ud, og den kan hverken hoppe eller flyve. (Foto: Rigshospitalet)

Flåter suger typisk blod på små fugle og mus, og det får flåterne ofte borrelia af. Senere finder flåterne en ny vært - for eksempel et menneske - som de så kan smitte med den borrelia, de fik fra musen.

Men hjortelus springer ikke sådan rundt mellem værterne, fordi de taber vingerne, når de suger blod første gang, og derfor har svært ved at bevæge sig videre til den næste vært. Af samme årsag kan de normalt heller ikke sprede sygdomme, siger René Bødker.

I USA har forskere ganske vist fundet borrelia i hjortelus, der har suget blod fra virginiahjorte.

“Men det betyder ikke, at de kan overføre den borrelia, de indeholder, til en ny vært, og det betyder slet ikke, at de rent faktisk overfører borrelia i praksis. Der er ingen som helst grund til at tro, at det reelt er et sundhedsproblem,” siger han.

Hverken Visdom.dk eller DelDette.dk har reageret på TjekDets henvendelse.

Forrige artikel Nej, nye studier beviser ikke, at coronavirus er skabt i laboratorium Nej, nye studier beviser ikke, at coronavirus er skabt i laboratorium Næste artikel Video af affaldsbjerge får århusianere til at tordne mod kommunen. Men videoen glemmer nuancerne Video af affaldsbjerge får århusianere til at tordne mod kommunen. Men videoen glemmer nuancerne
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.