Folketinget vil styrke demokratiet med nyt forsøg: 500 almindelige danskere bliver kaldt til møde på Borgen

Folketinget vil invitere 500 repræsentativt udvalgte danskere til en borgersamling på Christiansborg, hvor de sammen skal udvikle tiltag, der kan forbedre den demokratiske samtale. "En meget vigtig proces," siger Folketingets formand. 

Af Daniel Bue Lauritzen

Hvordan kan den demokratiske samtale i Danmark blive bedre? 

Det store spørgsmål bliver 500 helt almindelige danskere stillet over for, når de til efteråret bliver kaldt til en borgersamling på Christiansborg.

Her skal borgerne, der vil blive udvalgt repræsentativt, så de gengiver den samlede befolkning, i løbet af en enkelt dag udvikle forslag og idéer til forbedringer af det danske demokrati. 

"Vi er som folketingsmedlemmer hele tiden i kontakt med borgere, borgergrupper og organisationer, men er der bredde nok i det? Det er en meget vigtig proces, som bliver sat i gang nu," siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S). 

Velafprøvet koncept

Borgersamlingen skal gennemføres ud fra konceptet 'Vores Stemmer', der er udviklet af Tænketanken Mandag Morgen.

Her bliver borgerne præsenteret for en række på forhånd fastlagte spørgsmål, som de i løbet af en enkelt dag udvikler svar på.

Bagefter går en mindre borgergruppe videre med de bedste idéer, som samles, bearbejdes og til sidst ender i et forslagskatalog, der skal overrækkes til Folketinget.

Konceptet er allerede afprøvet med succes i de tre kommuner Varde, Assens og Roskilde, mener Lisbeth Knudsen, der er tværgående chefredaktør ved Altinget og Mandag Morgen. 

"Vi har rigtigt gode erfaringer med, at folk virkelig gerne vil deltage og engagere sig, når de bliver inviteret indenfor til en reel og åben dialog, og de har masser af gode idéer at komme med," siger hun og tilføjer:

"Vi kan ikke finde noget mere relevant og vigtigt emne end udviklingen af vores demokrati at tale om."

Advarselslamperne blinker

Folketinget tager det nye initiativ blot en lille måned efter, at Demokratikommissionen i slutningen af januar afleverede en rapport med en analyse af demokratiets tilstand samt 27 konkrete anbefalinger til at styrke demokratiet. 

Her lød konklusionen, at det danske demokrati ikke er i krise, men at der er flere "bekymrende tendenser", og sådan lyder vurderingen også fra folketingsformand Henrik Dam Kristensen.

"Der er ingen krise, men der er nogle advarselslamper, som blinker. Sådan vil det altid være i et demokrati. Man kan ikke bare læne sig tilbage og sige, at her går det godt. Man er nødt til hele tiden at udfordre," siger han. 

Demokratikommissionens granskning af demokratiets tilstand pegede blandt andet på, at demokratiet er udfordret af, at medlemsopbakningen til de politiske partier styrtdykkede i løbet af anden halvdel af sidste århundrede, så under fire procent af vælgerne i dag er medlemmer af et parti.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

HVAD ER 'VORES STEMMER'?

Folketinget og Tænketanken Mandag Morgen har indledt et samarbejde, der skal ende med et katalog med idéer til, hvordan det danske demokrati kan blive bedre.

Det skal ske ud fra Mandag Morgens koncept Vores Stemmer, som er en fast skabelon for afholdelse af borgersamlinger.

Konceptet er allerede afprøvet i de tre kommuner Varde, Assens og Roskilde.  

Der vil blive indkaldt 500 repræsentativt udvalgte borgere til at deltage, når Folketinget afholder Vores Stemmer. 

Kilde: voresstemmer.mm.dk

Hård tone på sociale medier

Det faktum ser også folketingsformand Henrik Dam Kristensen som et alvorligt problem for demokratiet.

"Det er de politiske partier, som hele vores demokrati er bygget op omkring, men sandheden er jo, at det er forholdsvis få personer i de enkelte kommuner, som er med til at pege på, hvem danskerne kan stemme på til kommunal- og folketingsvalg. Når partierne er gået så forholdsvis meget tilbage, skal vi tage en diskussion om det repræsentative i det," siger han. 

Folketingsformanden mener, at en anden af tidens største demokratiske udfordringer er tonen på de sociale medier, der risikerer at afskrække "den almindelige stille dansker" fra at deltage i samtalen. 

"Vi har en enestående mulighed for at kommunikere med hinanden på en ny og moderne måde, men det går alt for ofte galt. Det er rigtig trist, for hvis det blev håndteret på den rigtige måde, var der en fantastisk mulighed for at inddrage hinanden i en politisk proces og diskussion," siger han. 

Endnu et idékatalog

Blandt de 27 anbefalinger i Demokratikommissionens rapport var blandt andet konkrete forslag om at tage offentlighedsloven op til revision, at ændre reglerne for partistøtte og at sikre større åbenhed om private bidrag til partikasserne. 

Med det nye tiltag fra Folketinget starter en ny proces, der også vil munde ud i en række anbefalinger til Folketinget. 

Henrik Dam Kristensen, hvorfor tager I ikke nogle af de initiativer, som Demokratikommissionen har foreslået, frem for at starte et nyt forløb? 

"Det ene udelukker ikke det andet. Det her er en proces, og der må både jeg som politiker og du som journalist have en lille smule tålmodighed. Det her er ikke noget, man bare lige laver et lovforslag om, og så er det fikset. Det er en proces, som vi også skal have involveret de politiske partier i, og som jeg gerne vil stille mig i spidsen for," siger Henrik Dam Kristensen. 

Forrige artikel Debat om coronavirus er inficeret med løgne Debat om coronavirus er inficeret med løgne Næste artikel Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019 Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.