For 17. gang: MFR-vaccinen øger ikke børns risiko for at udvikle autisme

At blive ved med at undersøge om MFR-vaccinen kan give autisme, svarer til at blive ved med at undersøge, om tyngdekraften eksisterer, siger forsker.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

MFR-vaccinen øger børns risiko for at udvikle autisme.

Kilde: Påstand der hyppigt fremhæves i debatten om vacciner.


Påstanden kan spores tilbage til et studie fra 1998, som den daværende britiske mavetarm-læge Andrew Wakefield var hovedforfatter på.

Men lægetidsskriftet The Lancet, der oprindelig publicerede studiet, trak det tilbage for over otte år siden og erklærede blandt andet, at studiets data var blevet bevidst forfalsket. Medforfattere til studiet meddelte, at de ikke kunne stå inde for påstanden. Og det britiske lægeråd, General Medical Council, erklærede Andrew Wakefield for at have udøvet uærlig, uansvarlig og hensynløs forskning. Det sidste i forhold til børnene, der deltog i projektet. Han fik frataget sin autorisation som læge.

Og faktisk har hele 17 videnskabelige studier fra syv forskellige lande på tre forskellige kontinenter, og som er udgivet i perioden 1999 til 2019, ikke fundet en sammenhæng mellem MFR-vaccination og autisme. 

Et tyve år gammelt amerikansk studie spøger stadigvæk, når forældre skal beslutte, om deres børn skal have et skud af MFR-vaccinen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. For ifølge det gamle studie, der ofte henvises til i vaccinationsdebatten, kan vaccinen angiveligt øge risikoen for at blive autist.

Men den er helt gal med studiet. Manden bag blev afsløret i at have manipuleret med data, og studiet er senere blevet trukket tilbage. Og gennem alle årene har adskillige studier da heller ikke kunne finde samme forbindelse mellem MFR-vaccinen og autisme.

Blandt andre har Statens Serum Institut i 2002 konkluderet, at der ikke er en sammenhæng mellem vaccinen og øget risiko for autisme. Faktisk har i alt seksten internationale studier manet forbindelsen i jorden, og nu ligger studie nummer 17 klar fra det danske forskningsinstitut

Her er konklusionen den samme som sidst, fortæller Anders Peter Hviid, der er seniorforsker på Statens Serum Institut og en af forfatterne bag studiet.    

Anders Peter Hviid

“MFR-vaccinen øger ikke risikoen for at få autisme. Det er hovedkonklusionen på vores aktuelle studie og på vores studie fra 2002.”  

Og det er ikke bare de to danske studier, men i alt 20 års forskning og 17 internationale studier på området, der konkluderer, at sammenhængen mellem MFR-vaccinen og autisme er ikke-eksisterende, siger den amerikanske børnelæge og vaccine-ekspert Paul Offit, der er direktør for vaccineuddannelsescentret på Philadelphias Børnehospital og forfatter til flere bøger på området.  

bogen “Autism’s False Prophets” fra 2010 gennemgår han forskningen på området. Han har også fulgt med i forskningen siden bogen blev udgivet, og hans konklusion er ikke til at tage fejl af.  

“17 studier i syv forskellige lande på tre forskellige kontinenter, der involverer flere hundrede tusinde børn, når alle frem til samme resultat: Der er intet bevis for hypotesen, der blev fremsat i 1998, nemlig at MFR-vaccinen kan give autisme,” siger Paul Offit til TjekDet og tilføjer:  

“Der er ikke længere behov for at undersøge sammenhængen mellem MFR-vacciner og autisme - på samme måde som der ikke længere er behov for at undersøge, om tyngdekraften eksisterer.” 

Hvor stammer koblingen fra? 

Teorien om at koble MFR-vaccinen sammen med risikoen for at få autisme opstod i et studie af den britiske læge Andrew Wakefield, der blev udgivet i det ansete lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet i 1998. 

Paul Offit

Det stod dog hurtigt klart, at der var flere problemer med Andrew Wakefields studie. Blandt andet skal han have manipuleret med forsøgsdeltagernes sygdomshistorier.  

Faktisk blev studiet allerede skudt ned i en kommentar samme dag i selv samme tidsskrift. Frank DeStefano er leder af afdelingen for immunitetssikkerhed på det amerikanske Center for Sygdomsbekæmpelse og Forebyggelse (CDC). Og han var medforfatter på den kommentar.  

Han har undersøgt vaccinesikkerhed siden 1996, og forklarer, at han allerede ved udgivelsen var kritisk overfor det nye studie.  

“Allerede dengang pointerede vi begrænsninger i Andrew Wakefields studie og advarede mod hans fortolkning af resultaterne,” skriver Frank DeStefano i en mail til TjekDet. 

For knap ti år siden blev studiet erklæret for svigagtig videnskab, der ikke overholdt sædvanlige standarder for forskning. Andrew Wakefield fik frataget sin autorisation som læge, og The Lancet trak hans studie tilbage. 

Rettidig udgivelse af det danske studie  

Selvom det nye studie fra Statens Serum Institut når frem til samme konklusion som adskillige andre studier på området, er det udgivet på det rette tidspunkt, mener Frank DeStefano. 

Frank DeStefano

“I lyset af den dalende accept af MFR-vaccination og udbredelsen af mæslinger i nogle lande i Europa, er den danske undersøgelsen rettidig og tjener til at styrke sikkerheden for MFR-vaccinen.” 

Frank DeStefano mener, at det danske studie er vigtigt, fordi det bidrager med fokus på børn med højere risiko for at udvikle autisme. Det kan være børn med autistiske søskende, børn med gamle forældre, børn, hvor der har været problemer i graviditeten, eller børn, hvor moderen har røget, og børn med lav fødselsvægt.  

Men også blandt netop de børn med høj risiko er studiets konklusion uden slinger i valsen. Autisme er lige hyppigt blandt de børn, der fik MFR-vaccinen, og dem, hvis forældre valgte vaccinen fra, fortæller seniorforsker på Statens Serum Institut Anders Peter Hviid. 

På trods af, at Andrew Wakefields studie blev trukket tilbage for nu ni år siden, tror Anders Peter Hviid ikke på, at “vaccineskeptikerne” nogensinde bliver overbevist. Og det på trods af, at det danske forskningsprojekt omfatter mere end 657.000 børn født mellem 1999 og 2010. De er blevet fulgt, fra de var ét år gamle til august 2013.

“Det er min erfaring, at lige meget hvor gode data vi har, og hvor grundigt vi analyserer vores data, bliver vi affejet af skeptikerne. Men vi håber at nå den større gruppe af bekymrede forældre, der ikke kan undgå at møde påstande om alvorlige vaccineskader for eksempel på sociale medier og som kommer i tvivl, om deres børn skal vaccineres,” siger Anders Peter Hviid.  

MFR-vaccination i Danmark

MFR-vaccinen været brugt i Danmark siden 1987

Der gives mere end 100.000 MFR-vacciner om året

Vaccinen gives, når barnet er 15 måneder og 4 år. Ældre børn får anden MFR-vaccine, når de er 12 år, hvis de ikke har fået to MFR-vaccinertidligere

Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet er blandt de hyppigste bivirkninger og optræder hos mere end 10 procent af de vaccinerede børn

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Forrige artikel Hvor mange muslimer er der i Danmark? Hvor mange muslimer er der i Danmark? Næste artikel Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden? Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?
FIK DU LÆST? Nej! Alle dine billeder bliver ikke tilgængelige for hele verden i morgen

FIK DU LÆST? Nej! Alle dine billeder bliver ikke tilgængelige for hele verden i morgen

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk: Et ældgammelt kædebrev er nu igen i omløb på Facebook. Her opfordres du til at dele en juridisk tekst. Ellers vil det sociale medie i morgen gøre dine billeder tilgængelige for hele verden. Men påstanden er noget pjat. Og i øvrigt er den juridiske tekst i kædebrevet intet værd.

Nej, Jørgen Leth har ikke investeret 500 millioner kroner i bitcoins

Nej, Jørgen Leth har ikke investeret 500 millioner kroner i bitcoins

Journalist og forfatter, Jørgen Leth, har investeret store summer i en platform, der skal hjælpe danske familiers økonomi. Sådan lyder en historie i en falsk artikel, der lige nu florerer internettet. Men artiklen er blot seneste udgave af en lang række om kendte danskere. 

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd.