Forskere gennemhuller statsministerens snak om stigende utryghed i ghettoerne

Trygheden blandt beboerne i ghettoerne er faldet “dramatisk,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Men flere forskere gennemhuller den måling, statsministeren refererer til.

Rasmus Kerrn-Jespersen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne i Folketingssalen i tirsdags fortælle, at trygheden i ghettoerne er "faldet ret dramatisk" med henvisning til politiets tryghedsmåling. Det fik ham til at slå fast, at der må gøres noget: "Det er vi da nødt til at gøre noget ved."

Dagen før kunne også justitsminister Søren Pape Poulsen (K) - ligeledes med henvisning til politiets tryghedsmåling - oplyse, at beboerne i de udsatte boligområder føler sig mindre trygge end befolkningen generelt. "Derfor er vi nødt til at gøre noget," sagde han til TV 2. Og det, regeringen vil gøre, er, at skærpe straffen for at begå kriminalitet i særlige zoner.

Men undersøgelsen, der skulle dokumentere, at trygheden er faldet, kan faktisk ikke bruges til at sige noget om, hvordan trygheden har udviklet sig i ghettoerne, skriver Jyllands-Posten.

Ser man på det overordnede resultat af tryghedsmålingerne for 2016 og 2017 er der ganske rigtigt et fald. I 2016 følte 72 procent sig trygge, mens tallet året efter var faldet til 64 procent. Men det tal er et gennemsnit for beboernes tryghed i de 25 udsatte boligområder, man har undersøgt. Ser man på tallene for de enkelte boligområder, er utrygheden steget i 11, mens beboerne i 10 af dem føler sig mere trygge.

Dertil kommer, at undersøgelserne ikke er lavet på samme måde. Før målte man trygheden på Indre Nørrebro og Ydre Nørrebro, der begge har over 10.000 indbyggere. Men i den nyeste version af tryghedsmålingen, har man afgrænset det undersøgte område til de særligt udsatte boligområder Blågården og Mjølnerparken.

Det betyder, at “fredsommelige borgere på Nørrebro” formentlig er sorteret fra, siger Anders Hede, der er forskningschef i Trygfonden til Jyllands-Posten, og skærer konklusionen ud i pap: “Det er ændringer, som gør, at der vil være en tendens til at overdrive tallene.”

Han bakkes op af Kim Sønderskov, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet. Han hæfter sig ved, at den oplevede tryghed er faldet i hele landet. Der er således ikke tale om et særskilt og markant fald i trygheden i ghettoerne.

"Tallene holder ikke til, at man kan konkludere, at trygheden i boligområderne er faldet generelt," siger han til Jyllands-Posten.

Men Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) affejer fuldstændig forskernes kritik af regeringens brug af undersøgelsen.

"Det er ikke nyt, at trygheden er mindre i ghettoerne. Nu er den bare faldet voldsomt. Det tager jeg alvorligt. Der findes forhåbentlig ikke to meninger om, at der skal gøres noget ved det," siger Søren Pape Poulsen til Jyllands-Posten.

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu