Når du googler kan din søgning nu udløse et faktatjek

Google har i weekenden lanceret et værktøj verden over, der fremhæver en faktatjekartikel, hvis brugerne søger på noget, der tidligere er blevet faktatjekket. Et redskab, der er tænkt som en hjælp for brugerne til at opdage falske nyheder,

 


Google har klikket på startknappen og aktiveret en funktion, der fremhæver faktatjekartikler, der handler om det emne, som brugeren har søgt på. Initiativet er en del af søgemaskinens erklærede mål om at rydde op i strømmen af halve og hele løse påstande på nettet.

Google begyndte for nogle måneder siden at teste det digitale redskab blandt amerikanske og britiske brugere, men nu er det rullet ud i hele verden – også i den danske udgave af søgemaskinen, oplyser Google.

Efter det amerikanske præsidentvalg har især Facebook og Google været under et massivt pres, hvor de fra flere sider er blevet beskyldt for uhindret og ukritisk at videreformidle rygter, konspirationer og falske historier. Begge virksomheder har fremlagt initiativer, som reaktion på kritikken.

Når en bruger laver en søgning, hvor søgeresultatet kan indeholde påstande, som tidligere er blevet undersøgt af faktatjekmedier, vil netop de faktatjekartikler blive fremhævet i søgeresultatoversigten. Man vil blandt andet kunne læse kort om påstanden - eller påstandene - hvem der har fremført dem, hvem der har faktatjekket, og hvad konklusionen er på tjekket.

eksempler

Det er naturligvis langt fra alt, der bliver faktatjekket, og samtidig er der tale om et helt nyt initiativ. Derfor kan der gå langt tid i mellem, at brugerne ser hjælperedskabet, når de laver søgninger. Andre gange er der flere faktatjekmedier, der har vurderet de samme påstande. Og her kan det ske, at de enkelte medier ikke er ubetinget enige i, hvorvidt – eller i hvor høj grad – en påstand er sand eller falsk. I de tilfælde har Google valgt at vise brugerne, hvad flere faktatjekmedier har konkluderet. Dermed får man som bruger et bredere perspektiv på en påstand og kan drage en mere oplyst konklusion på en påstand.

“Selv om der kan være forskellige konklusioner, mener vi stadig, at det hjælper folk til at forstå i hvor høj grad, der er enighed om holdbarheden af en påstand,” mener Google.

Samtidig med lanceringen af værktøjet har Google inviteret medier verden over til at bidrage med deres faktatjekartikler. En invitation, som TjekDet har taget imod. For at kunne blive en del af værktøjet skal vi - og andre medier - tilføje nogle bestemte oplysninger til vores artikler, så Googles database forstår, at der er tale om et faktatjek, hvad det handler om, samt hvad konklusionen er.

Man kan dog ikke uden videre etablere sin egen hjemmeside og slå sig ned som faktatjekker. Søgemaskinens algoritmer vil ud fra sine erfaringer automatisk konkludere, hvorvidt en hjemmeside - og dermed et faktatjek - er troværdig. Derfor vil det i princippet være lettere at blive ”godkendt” af Google, hvis en faktatjekartikel kommer fra et etableret medie med flere år på bagen.

I december inviterede Facebook sine brugere til at hjælpe med at sætte en stopper for udbredelsen af falske nyheder på det sociale medie. Ser man en nyhed, som man tror er falsk, kan man anmelde den via en særlig knap på Facebook. Tippet sendes herefter til de organisationer, som det sociale medie har indgået samarbejde med. De vil så faktatjekke en historie. Hvis en historie bliver konstateret falsk, vil det blive markeret på historien. Og Facebookbrugerne har herefter mulighed for at læse mere om, hvorfor historien er erklæret utroværdig.

Facebooks sandhedstjekker er foreløbig rullet ud i en håndfuld lande, hvor Danmark endnu er ikke er i blandt.

 

Forrige artikel Guide: Sådan faktatjekker du politikerne Guide: Sådan faktatjekker du politikerne Næste artikel FORÆLDREGUIDE: Børn bør lære om kildekritik fra en tidlig alder FORÆLDREGUIDE: Børn bør lære om kildekritik fra en tidlig alder
Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.