Hjælper nålestik mod myggestik?

En akupunktør fra Aalborg har opfundet en særlig teknik, der kan afskrække myg og lindre generne fra myggestik, fortæller han til TV2 Nord. Forskere peger på, at det er centralt for effekten af  behandlingen, at du tror på den.

Fakta

Sommeren er over os, og for mange betyder det camping, sol på terrassen og lange sommernætter. Men med det følger også risikoen for at blive stukket af myg og den efterfølgende rødme og kløe.

Men det problem kan være fortid, hvis man skal tro en historie hos TV2 Nord. En akupunktør fra Aalborg har nemlig opfundet en teknik, der gør, at rødmen og kløen efter myggestikkene angiveligt bliver kraftigt reduceret. Og nogle patienter oplever ligefrem, at myggene holder sig væk, når akupunkturnålene har været en tur i huden.

“Det er det bedste, der er sket i mit liv. Det må jeg godt nok sige. Førhen var jeg simpelthen så plaget, at jeg måtte til lægen for at få salve og indsprøjtninger for allergi, fordi jeg svulmede op, så det var forfærdeligt,” fortæller Conny Christensen, der har fået behandlingen mod myggestik og gener i 17 år, til TV 2 Nord.

Og ifølge akupunktøren, Per Andersen, er behandlingen ikke trukket ud af den blå luft.  

“Kineserne havde nogle punkter, de kunne bruge til behandling af insekt- og slangebid, hvis man var blevet stukket. Men jeg har fundet en speciel teknik, der gør, at man kan bruge det forebyggende,” siger akupunktøren til TV 2 Nord.

Prøvede først behandlingen på sig selv

Per Andersen fortæller til TjekDet, at selvom behandlingen bygger på mange tusinde års erfaringer fra kinesisk medicin, opstod den ved lidt af et tilfælde. Han tog udgangspunkt i nogle punkter, kineserne brugte til at behandle insekt- og slangebid, men behandlingen mod myggestik er hans helt egen.

Per Andersen

“Jeg prøvede behandlingen af på mig selv, og ved et tilfælde fandt jeg ud af, at det tilsyneladende også virkede forebyggende mod myg og afhjalp irritationen fra myggestik. Jeg prøvede behandlingen af på flere, og det viste sig, at den virker på andre end mig,” siger Per Andersen om myggekuren, som han har tilbudt i sin klinik i 20 år.

Han erkender dog samtidig, at han ikke præcist ved, hvorfor hans myggebehandling virker. Og han kan heller ikke føre videnskabeligt belæg for effekten af nålestikkene. Men de mange positive tilbagemeldinger fra patienterne er det vigtigste for den nordjyske akupunktør.

“Jeg ved ikke, om jeg kommer til at gå i graven uden af finde ud af, hvad det egentlig er, der sker. Men det er da fantastisk, at min behandling har så stor effekt på patienterne.”

Men er det ikke vigtigt, at der er videnskabelig dokumentation for effekten?

“Fred være med det. Jeg kan se, at jeg hjælper nogle mennesker. Det gør mig glad, når patienten er tilfreds. Om det er følelser og god kemi mellem behandleren og patienten, der giver effekten, ved jeg ikke.”

Han understreger dog samtidig, at behandlingen ikke kan erstatte vigtig malariamedicin.

“Man er ikke fritaget fra myggestik. Man kan ikke tage til lande med malariamyg og undlade at tage den anbefalede medicin,” formaner Per Andersen.

Populær behandling

En søgning på internettet viser, at Per Andersen fra Aalborg langt fra er den eneste akupunktør, der tilbyder behandling mod myggeplagen. Og mange af behandlerne beretter på deres hjemmesider om særdeles tilfredse patienter.

På en anden akupunktørs hjemmeside lyder budskabet:

“... er du en af dem, der er modtagelig for denne behandling, får du færre stik, og dem, du får, hæver ikke op og klør mindre eller slet ikke.”

Men derudover giver denne akupunktør ikke en nærmere beskrivelse af, hvorfor ikke alle er modtagelige. Og det kan der måske være en god grund til. De videnskabelige undersøgelser af akupunktur, der er offentliggjort indtil videre, kan hverken be- eller afkræfte, at akupunktur kan påvirke generne fra eller antallet af myggestik.

Til gengæld peger forskerne på, at det er centralt for effekten af nålestikkene, at du tror på behandlingen virker.

Myggen tiltrækkes af lugt og varme

Ifølge Thomas Pape, der er lektor ved Københavns Universitet og forsker i insekter, er der flere ting, der afgør, om man er et særligt populært mål for myg.

Thomas Pape

“Når myggen nærmer sig et menneske for at stikke, så vil den især blive tiltrukket af varmeudstråling, lugt og CO2-afgivelse. Det er forskelligt fra person til person, og derfor er nogle mere udsat for myggestik and andre,” siger han.

Og ifølge ham kan forklaringen på den reducerede myggeplage, netop være, at akupunktur giver en tryghedsfølelse, som gør, at patienterne blandt andet lugter anderledes og derfor i mindre grad tiltrækker myggene.

“Der er jo helt oplagt en virkning, når patienterne er tilfredse og føler, at de får færre myggestik. Det kan have en stor effekt, hvis man tror, at man er beskyttet og slapper mere af. Alene det kan være årsagen til, at man afgiver mindre CO2 og varme,” siger han og fortsætter:

“Folk, der er bange, lugter anderledes, og den lille forskel kan være nok til, at man tiltrækker flere myg.”

Troen på stikket kan afskrække myggen

Og det er faktisk videnskabeligt dokumenteret, at troen på akupunktur kan have en påviselig effekt - også kaldet den såkaldte placeboeffekt.

Jan Lindebjerg

“Man har ikke kunnet påvise en effekt af akupunktur, som er større end placebo, hvor man stikker ved siden af akupunkturpunkterne, eller hvor nålene ikke gennemtrænger huden. I et studie fra januar i år gav man rigtig akupunktur til en gruppe, og simuleret akupunktur, hvor nålene ikke engang var i kontakt med huden til en anden gruppe. Og effekten var den samme,” siger Jan Lindebjerg, der overlæge i klinisk patologi på Vejle Sygehus og lektor ved Syddansk Universitet og flittig debattør med en skeptisk holdning til alternative behandlingsformer.

Det studie, Jan Lindebjerg henviser til, er et eksperiment, hvor 56 personer med lændesmerter deltog. Af dem modtog 33 patienter ‘rigtig’ akupunktur, mens de resterende 23 fik såkaldt phantom-akupunktur, hvor de ikke blev stukket. Modtagerne af phantom-akupunktur blev snydt til at tro, at de rent faktisk modtog behandling ved at se nålene blive stukket i huden på en live tv-skærm. I virkeligheden var der tale om optagelser fra behandlingen af andre patienter.

Resultaterne viste, at effekten af phantom-akupunkturen i flere tilfælde var den samme og i enkelte endda stærkere end effekten af regulær akupunktur. Det tyder på, at en stor del af effekten ved akupunktur skyldes forventninger til behandlingen - altså placeboeffekten.

Men bare fordi forbedringen skyldes placebo, betyder det ikke, at den positive virkning udebliver. Selvom placebo som udgangspunkt er en psykologisk effekt, kan det faktisk også påvirke kroppen rent fysisk, fortæller Jan Lindebjerg.

"Ud over den psykologiske effekt af placebo er der også en beskeden fysiologisk effekt. For eksempel kan placebo have en smertestillende effekt, fordi kroppen producerer morfinlignende stoffer (endorfiner, red.). Også visse allergisymptomer er placebofølsomme," siger han.   

Mange myg i maj og starten af august

Men placebo, ændret lugt og ændret varmeudstråling er ikke den eneste forklaring på, at patienter selv oplever, at akupunkturbehandlingen virker. Det kan også have betydning, at der ikke er lige mange myg hen over sommeren.

Ifølge Rene Bødker, der er epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet, er der stor forskel på, hvor mange myg, der er i luften i løbet af en sommer.

Rene Bødker

“Typisk er det sådan, at der er en stor stigning i antallet af myg i maj måned, hvor skov- og strandengsmyggene melder deres ankomst. Antallet falder så i juni, og stiger igen sidst i juli og i starten af august, hvor sumpmyggen kommer. Men antallet afhænger også meget af, hvor meget nedbør, vi får,” siger han.

Og netop den varierende mængde af myg kan have betydning for, at akupunkturbehandlingen opfattes som effektiv.

“Den væsentligste forklaring på, at patienterne og akupunktørerne oplever en effekt på antallet af myggestik er sandsynligvis, at der ikke er lige mange myg henover sommeren. Man vil typisk søge behandling, når myggeplagen er ved at være på sit højeste. Det er derfor forventeligt, at man bliver mindre plaget, når man har været til akupunktur – i hvert fald efter 2-3 behandlinger. Men det er ikke på grund af akupunkturen. Det er simpelthen fordi antallet af angrebslystne myg aftager. Dette fænomen benævnes Get better anyway effekten,” siger overlæge Jan Lindebjerg fra Vejle Sygehus.

På hjemmesiden www.myggetal.dk, som er lavet af DTU Veterinærinstituttet og Miljø- og Fødevareministeriet, kan man se, hvordan udviklingen i myggeplagen forløber henover sommeren.

LÆS OGSÅ: Solbadning uden solcreme forhindrer altså ikke kræft

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

LÆS OGSÅ: Søren Rasted i ‘uforskammet’ angreb på styrelse i cannabis-debatten

LÆS OGSÅ: Er der ukrudtsgift i vores vacciner?

LÆS OGSÅ: Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen?

Forrige artikel Socialdemokratiet vrøvler om afgift på plastikposer Socialdemokratiet vrøvler om afgift på plastikposer Næste artikel Grøn tænketank overdriver vælgernes syn på klimapolitik Grøn tænketank overdriver vælgernes syn på klimapolitik
Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.  

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Under Folketingets åbningsdebat kritiserede Mette Frederiksen (S) partiet Venstre for at tage æren for indførelsen af akutlægehelikopterne. De kom nemlig til under Helle Thorning-Schmidt (S), sagde hun. Men det er helt forkert, for Bertel Haarder indviede som sundhedsminister den første af slagsen, lød det fra Venstres Torsten Schack Pedersen.

Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Mandag var international kaffedag, og derfor delte TV 2 en artikel med den glædelige nyhed, at kaffe får os til at leve længere. Men selvom kaffe sandsynligvis er sundt, kan du ikke være sikker på, at du kan drikke dig til et længere liv.