Hjælper nålestik mod myggestik?

En akupunktør fra Aalborg har opfundet en særlig teknik, der kan afskrække myg og lindre generne fra myggestik, fortæller han til TV2 Nord. Forskere peger på, at det er centralt for effekten af  behandlingen, at du tror på den.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Fakta

Sommeren er over os, og for mange betyder det camping, sol på terrassen og lange sommernætter. Men med det følger også risikoen for at blive stukket af myg og den efterfølgende rødme og kløe.

Men det problem kan være fortid, hvis man skal tro en historie hos TV2 Nord. En akupunktør fra Aalborg har nemlig opfundet en teknik, der gør, at rødmen og kløen efter myggestikkene angiveligt bliver kraftigt reduceret. Og nogle patienter oplever ligefrem, at myggene holder sig væk, når akupunkturnålene har været en tur i huden.

“Det er det bedste, der er sket i mit liv. Det må jeg godt nok sige. Førhen var jeg simpelthen så plaget, at jeg måtte til lægen for at få salve og indsprøjtninger for allergi, fordi jeg svulmede op, så det var forfærdeligt,” fortæller Conny Christensen, der har fået behandlingen mod myggestik og gener i 17 år, til TV 2 Nord.

Og ifølge akupunktøren, Per Andersen, er behandlingen ikke trukket ud af den blå luft.  

“Kineserne havde nogle punkter, de kunne bruge til behandling af insekt- og slangebid, hvis man var blevet stukket. Men jeg har fundet en speciel teknik, der gør, at man kan bruge det forebyggende,” siger akupunktøren til TV 2 Nord.

Prøvede først behandlingen på sig selv

Per Andersen fortæller til TjekDet, at selvom behandlingen bygger på mange tusinde års erfaringer fra kinesisk medicin, opstod den ved lidt af et tilfælde. Han tog udgangspunkt i nogle punkter, kineserne brugte til at behandle insekt- og slangebid, men behandlingen mod myggestik er hans helt egen.

Per Andersen

“Jeg prøvede behandlingen af på mig selv, og ved et tilfælde fandt jeg ud af, at det tilsyneladende også virkede forebyggende mod myg og afhjalp irritationen fra myggestik. Jeg prøvede behandlingen af på flere, og det viste sig, at den virker på andre end mig,” siger Per Andersen om myggekuren, som han har tilbudt i sin klinik i 20 år.

Han erkender dog samtidig, at han ikke præcist ved, hvorfor hans myggebehandling virker. Og han kan heller ikke føre videnskabeligt belæg for effekten af nålestikkene. Men de mange positive tilbagemeldinger fra patienterne er det vigtigste for den nordjyske akupunktør.

“Jeg ved ikke, om jeg kommer til at gå i graven uden af finde ud af, hvad det egentlig er, der sker. Men det er da fantastisk, at min behandling har så stor effekt på patienterne.”

Men er det ikke vigtigt, at der er videnskabelig dokumentation for effekten?

“Fred være med det. Jeg kan se, at jeg hjælper nogle mennesker. Det gør mig glad, når patienten er tilfreds. Om det er følelser og god kemi mellem behandleren og patienten, der giver effekten, ved jeg ikke.”

Han understreger dog samtidig, at behandlingen ikke kan erstatte vigtig malariamedicin.

“Man er ikke fritaget fra myggestik. Man kan ikke tage til lande med malariamyg og undlade at tage den anbefalede medicin,” formaner Per Andersen.

Populær behandling

En søgning på internettet viser, at Per Andersen fra Aalborg langt fra er den eneste akupunktør, der tilbyder behandling mod myggeplagen. Og mange af behandlerne beretter på deres hjemmesider om særdeles tilfredse patienter.

På en anden akupunktørs hjemmeside lyder budskabet:

“... er du en af dem, der er modtagelig for denne behandling, får du færre stik, og dem, du får, hæver ikke op og klør mindre eller slet ikke.”

Men derudover giver denne akupunktør ikke en nærmere beskrivelse af, hvorfor ikke alle er modtagelige. Og det kan der måske være en god grund til. De videnskabelige undersøgelser af akupunktur, der er offentliggjort indtil videre, kan hverken be- eller afkræfte, at akupunktur kan påvirke generne fra eller antallet af myggestik.

Til gengæld peger forskerne på, at det er centralt for effekten af nålestikkene, at du tror på behandlingen virker.

Myggen tiltrækkes af lugt og varme

Ifølge Thomas Pape, der er lektor ved Københavns Universitet og forsker i insekter, er der flere ting, der afgør, om man er et særligt populært mål for myg.

Thomas Pape

“Når myggen nærmer sig et menneske for at stikke, så vil den især blive tiltrukket af varmeudstråling, lugt og CO2-afgivelse. Det er forskelligt fra person til person, og derfor er nogle mere udsat for myggestik and andre,” siger han.

Og ifølge ham kan forklaringen på den reducerede myggeplage, netop være, at akupunktur giver en tryghedsfølelse, som gør, at patienterne blandt andet lugter anderledes og derfor i mindre grad tiltrækker myggene.

“Der er jo helt oplagt en virkning, når patienterne er tilfredse og føler, at de får færre myggestik. Det kan have en stor effekt, hvis man tror, at man er beskyttet og slapper mere af. Alene det kan være årsagen til, at man afgiver mindre CO2 og varme,” siger han og fortsætter:

“Folk, der er bange, lugter anderledes, og den lille forskel kan være nok til, at man tiltrækker flere myg.”

Troen på stikket kan afskrække myggen

Og det er faktisk videnskabeligt dokumenteret, at troen på akupunktur kan have en påviselig effekt - også kaldet den såkaldte placeboeffekt.

Jan Lindebjerg

“Man har ikke kunnet påvise en effekt af akupunktur, som er større end placebo, hvor man stikker ved siden af akupunkturpunkterne, eller hvor nålene ikke gennemtrænger huden. I et studie fra januar i år gav man rigtig akupunktur til en gruppe, og simuleret akupunktur, hvor nålene ikke engang var i kontakt med huden til en anden gruppe. Og effekten var den samme,” siger Jan Lindebjerg, der overlæge i klinisk patologi på Vejle Sygehus og lektor ved Syddansk Universitet og flittig debattør med en skeptisk holdning til alternative behandlingsformer.

Det studie, Jan Lindebjerg henviser til, er et eksperiment, hvor 56 personer med lændesmerter deltog. Af dem modtog 33 patienter ‘rigtig’ akupunktur, mens de resterende 23 fik såkaldt phantom-akupunktur, hvor de ikke blev stukket. Modtagerne af phantom-akupunktur blev snydt til at tro, at de rent faktisk modtog behandling ved at se nålene blive stukket i huden på en live tv-skærm. I virkeligheden var der tale om optagelser fra behandlingen af andre patienter.

Resultaterne viste, at effekten af phantom-akupunkturen i flere tilfælde var den samme og i enkelte endda stærkere end effekten af regulær akupunktur. Det tyder på, at en stor del af effekten ved akupunktur skyldes forventninger til behandlingen - altså placeboeffekten.

Men bare fordi forbedringen skyldes placebo, betyder det ikke, at den positive virkning udebliver. Selvom placebo som udgangspunkt er en psykologisk effekt, kan det faktisk også påvirke kroppen rent fysisk, fortæller Jan Lindebjerg.

"Ud over den psykologiske effekt af placebo er der også en beskeden fysiologisk effekt. For eksempel kan placebo have en smertestillende effekt, fordi kroppen producerer morfinlignende stoffer (endorfiner, red.). Også visse allergisymptomer er placebofølsomme," siger han.   

Mange myg i maj og starten af august

Men placebo, ændret lugt og ændret varmeudstråling er ikke den eneste forklaring på, at patienter selv oplever, at akupunkturbehandlingen virker. Det kan også have betydning, at der ikke er lige mange myg hen over sommeren.

Ifølge Rene Bødker, der er epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet, er der stor forskel på, hvor mange myg, der er i luften i løbet af en sommer.

Rene Bødker

“Typisk er det sådan, at der er en stor stigning i antallet af myg i maj måned, hvor skov- og strandengsmyggene melder deres ankomst. Antallet falder så i juni, og stiger igen sidst i juli og i starten af august, hvor sumpmyggen kommer. Men antallet afhænger også meget af, hvor meget nedbør, vi får,” siger han.

Og netop den varierende mængde af myg kan have betydning for, at akupunkturbehandlingen opfattes som effektiv.

“Den væsentligste forklaring på, at patienterne og akupunktørerne oplever en effekt på antallet af myggestik er sandsynligvis, at der ikke er lige mange myg henover sommeren. Man vil typisk søge behandling, når myggeplagen er ved at være på sit højeste. Det er derfor forventeligt, at man bliver mindre plaget, når man har været til akupunktur – i hvert fald efter 2-3 behandlinger. Men det er ikke på grund af akupunkturen. Det er simpelthen fordi antallet af angrebslystne myg aftager. Dette fænomen benævnes Get better anyway effekten,” siger overlæge Jan Lindebjerg fra Vejle Sygehus.

På hjemmesiden www.myggetal.dk, som er lavet af DTU Veterinærinstituttet og Miljø- og Fødevareministeriet, kan man se, hvordan udviklingen i myggeplagen forløber henover sommeren.

LÆS OGSÅ: Solbadning uden solcreme forhindrer altså ikke kræft

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

LÆS OGSÅ: Søren Rasted i ‘uforskammet’ angreb på styrelse i cannabis-debatten

LÆS OGSÅ: Er der ukrudtsgift i vores vacciner?

LÆS OGSÅ: Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen?

Forrige artikel Socialdemokratiet vrøvler om afgift på plastikposer Socialdemokratiet vrøvler om afgift på plastikposer Næste artikel Grøn tænketank overdriver vælgernes syn på klimapolitik Grøn tænketank overdriver vælgernes syn på klimapolitik
Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet?

Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet?

De fattigstes indkomst er mere end fordoblet siden 2008, mens de rigestes kun er steget med én procent, ifølge Anders Samuelsen. Men Mellemfolkeligt Samvirke mener, at uligheden mellem top og bund er steget. To forskere forklarer, hvorfor begge dele er sandt.  

Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Debatten om daginstitutionerne fylder i medierne op til det kommende folketingsvalg. Og ikke alle forældre køber, at børn trives i vuggestuer. Men danske forældre indtager faktisk den europæiske førsteplads i at få de mindste passet i daginstitution, fortæller EU-tal. 

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om.